loader image

Goujon de stiuca

Goujon-urile, sunt un fel de mancare de origine franceza care in mod normal, se refera la fasii mici de peste alb sau de pui, panetate cu pesmet sau faina si prajite (deep fried) in ulei. Iar stiuca face parte din categoria pestilor cu care alba si delicioasa!

Ingrediente pentru 3-4 persoane:

  • 1 stiuca mai mare (circa de 1 kg, dupa ce a fost curatata de solzi si de intestine si fara cap)
  • 250-300 ml de ulei de floarea soarelui
  • 2 linguri de condiment pentru peste (care sa contina si un pic de nucsoara – de preferat)
  • 200 g de faina
  • 1 ou – batut
  • 2 linguri de lapte – pe care il adaugam in oul batut si omogenizam
  • 2-3 linguri de sos Aioli (maioneza cu usturoi)

Preparare:

Stiucile pescuite, au fost curatate de solzi si intestine, inainte sa la congelez, pentru preparatele care vor urma. Asa ca, eu doar am decongelat stiuca.

Am filetat-o, scotand sira spinarii si aripioarele dorsale, cea anala, cele pectorale, pelviene si coada, dar si oasele de pe burta si de pe spinare. Asa cum se face si la somon. Se scoate pielea de pe fileuri.

Condimentam bine cu condimentul nostru de peste (e adevarat ca eu am folosit unul adus de la bunii nostri vecini, bulgarii), dar oricare ar fi el, cred ca si aromele celor romanesti ii vor intensifica si ele dulceata carnii de stiuca.

Taiem carnea in fasii de aprox. 1 cm grosime, in latul pestelui. In zona cozii, unde latimea pestelui devine mai mica, am taiat coada cam de la 5 cm de capat si am taiat fasiile de-a lungul cozii (imi pare rau ca am uitat sa fac poze pe acest segment de prelucrare). Tavalim fiecare bucatica de peste prin faina.

Oul si laptele le batem impreuna pana la omogenizare. Apoi adaugam feliile de peste in oul batut si le amestecam pana toate bucatelele se acopera complet cu ou.

Incingem o tigaie cu uleiul de floarea soarelui. Cand uleiul s-a incins bine, adaugam goujoanele de stiuca si le prajim circa 2 minute pe fiecare parte (asta depinde si de grosimea care ati taiat pestele).

Scoatem bucatile de pestele din tigaie si le punem pe un prosop de hartie, sa-si lase surplusul de ulei.

Am pregatit niste sos Aioli, dar si un sos Thailandez iute-dulce-acrisor, pentru o senzatie mai ampla. O mica garnitura de orez salbatic sau chiar de cartofi prajiti completeaza preparatul.

Indiferent cu ce sos a fost mancata, stiuca a fost delicioasa!

Scroll to Top