La salau de pe mal – cum pescuim ?

Cum prinzi salau de pe mal

A pescui la salau de pe mal nu este dificil. A prinde in schimb, este cea mai mare provocare. Arealul salaului este de cele mai multe ori inaccesibil pe majoritatea apelor. Prefera zone cu agatatura asa cum generic spun pescarii.
Agatatura face referire in realitate la zone unde albia fie are modificari ( praguri), fie elemente naturale. Aici includem bolovani, piatra , trunchiuri de copac. Este un peste de ambuscada si prefera astfel de locuri. In mod uzual, salaul va fi gasit in astfel de “teatre de operatiuni”.
Lacurile care in populatia piscicola includ si aceasta specie pot fi abordate si de la mal. Nu peste tot. Cauza principala este relieful zonei.

Zone de interes la salau de pe mal

Cele mai importante zone unde se poate pescui salau de pe mal sunt capetele de balta. Atat la intrare cat si la iesire. Un factor important care suplineste carenta de structuri este curentul apei. Daca ceva ii place cu adevarat salaului, este apa puternic oxigenata si usor tulbure. Un astfel de scenariu il veti gasi in locul unde apa intra in lac. Bulboanele , atunci cand sunt vizibile, abunda in apa spumeganda. Salaul se foloseste de astfel de zone pentru a se camufla in asteptarea prazii.

Adancimea nu mai are o relevanta atat de mare. Poti avea partide reusite chiar si pe o adancime de 80 de centimetri. Important este sa gasesti echilibrul perfect care te va ajuta sa poti evolua naluca fara ca puterea si viteza apei sa te afecteze. Ai nevoie de timp in evolutie pentru a prezenta corect naluca.

Tot viteza apei este responsabila pentru conformatia albiei atat la intrare in lac, cat si la iesire. Apa isi va sapa traseul si va face posibila aparitia pragurilor. Cu cat curge mai tare, cu atat mai pronuntate vor fi si pragurile. Uneori, nivelul de adancime modificat de apele care tranziteaza lacurile pot avea si 70 de centimetri in adancime

Distante la salau de pe mal

Este important sa poti identifica zona terminala a albiei modificate de curentul apei. In general, astfel de zone nu se intind pe mai mult de 15 metri. Un avantaj sunt digurile intarite prin interventia umana. Aici garantat vei gasi pereti de beton si pietre sau ceva urme de bolovani pe substrat.

De retinut este ca piatra sau bolovanii, joaca un rol important in stavilirea apelor.
Odata cu stabilirea granitelor acestor zone de interes, urmatorul pas este stabilirea modului in care evoluam naluca. Aval sau amonte ?

Stabilirea evolutiei

Pestii care se gasesc in zone cu ape curgatoare, vor sta pozitionati cu fata spre directia de deplasare a apei. Este naturala aceasta pozitie. Altfel, ar fi impinsi de pe zonele in cauza. Intotdeauna, lansarile in aval si pozitionarea pescarului in amonte sunt modul in care trebuie evoluata naluca. Uneori, o naluca care vine din amonte, impinsa de apa, poate fi atacata. Rata de reusita in urma unui atac in astfel de evolutii este scazuta din pacate. Atacul va modifica atat pozitia cat si traiectoria nalucii si sunt destul de rare momentele in care salaii ajung la mal.

Ce naluci folosim la salau de pe mal

Nu exista restrictii pe acest subiect. Orice naluca poate fi pescuita. Recomandarea insa este altceva. Daca vrei sa nu iti pierzi din timpul unei sesiuni de pescuit la salau de pe mal, atunci este bine sa apelezi la naluci inguste pretabile evolutiei in ape curgatoare. Gume subtiri ( slim) . Forma se incadreaza bine la capitolul hidrodinamic. Apa care curge va anima bine terminatia caudala a nalucii.

Forme si dimensiuni

Gumele lungi si nu foarte bombate sunt ideale in pescuitul la salau de pe mal. Cel mai bun si important aliat este apa care va face magia pentru tine. Curgand, iti va activa naluca si va face posibila o evolutie extrem de realista.

Pe finalul evolutiei, cand naluca coboara spre substrat, va traversa masa apei aflata in deplasare. Chiar si la contactul cu albia, apa va mentine o oarecare miscare asupra terminatiei gumei.

Paleta de culori

In functie de nivelul de claritate al apei, culorile joaca un rol important. Daca avem o apa limpede, atunci glitter-ul pe un translucid este solutia. Daca odata cu aceasta claritate avem de evoluat intr-o apa media ca adancime, atunci avem nevoie de culori evidente. Cu sau fara glitter.

Adancimea se mai traduce si prin luminozitate scazuta. Translucidul ( transparent ) nu mai este la fel de eficient.
Daca apa este usor tulbure, atunci clar ne indreptam atentia catre culori stridente care pot fi deosebite atat ca ton cat si nuanta de mediul in care sunt evoluate.

Terminatia caudalei

Cu sau fara bataie ? Una din intrebarile care bantuie pescarii de salau. Pentru partidele de pescuit la salau de pe mal, trebuie sa ai in trusa din ambele variante. Acolo unde curentul apei este mic, o guma fara bataie poate da randament mai bun. Motivul este cat se poate de simplu. Nici pestele prada nu depune mult efort pentru fie a se deplasa , fie a-si mentine pozitia . Esti “ mai natural “ si poate mai “ apetisant “ daca abordezi cateva lansari pe o astfel de naluca.

Marimea si greutatea jig-ului la salau de pe mal

Carligul in sine deserveste doua lucruri majore. “Inteapa pestele in urma atacului” este probabil cel mai comun raspuns pe care il vei auzi. Dar nu este cel mai important. Principalul scop este acela de a deveni suport pentru guma ! Coloana vertebrala mai precis.

Lungimea tijei jig-ului

Marimea jig-ului este dictata nu de gradul de deschidere in zona curburii ci de lungimea nalucii utilizate. In general, jig-ul ca marime, trebuie sa armeze ( rigidizeze) doua treimi din naluca. In acest mod obtinem evolutii corecte si exploatam la maxim miscarea nalucii. Asadar, lungimea tijei unui jig este dictata de lungimea nalucii.

Greutatea totala a ansamblului jig-naluca

Sa nu omitem faptul ca ORICE naluca are o greutate propie. In functie de marime si densitate, variaza. Greutatea ansamblului face referire la masa totala formata din greutatea nalucii si greutatea jig-ului.

Cele doua variabile se afla intr-o relatie directa. Alese incorect, se reflecta in modul prin care naluca se misca ( implicit timpul necesar pentru un ciclu complet start- final evolutie ).
Este bine sa facem cateva teste in zona malului si, in functie de viteza de deplasare a apei sa ne ajustam greutatile corespunzator.

Tehnica de recuperare la salau de pe mal

Salturile raman baza si definitia in pescuitul la salau de pe mal. “ Dinti de fierastrau “, “ Tzopaiala” sau cum vreti sa denumiti miscarea, face referire la start si stop. Nu liniar, nu constant ca la alte specii. Doar un “ zvac “ in lanseta si atat. Salaul va ataca pe final de evolutie ( pe cadere ). Rar pe saltul nalucii.

Apa din zona barajelor, atat la intrare cat si la iesirea din lac, este cel mai important aliat. Daca exploatam corect debitul cu greutratea totala a jig-ului si a nalucii, atunci mare parte din reteta reusitei este rezolvata.

Salturile poti fi scurte, medii sau lungi. Calibrarea unei evolutii optime are la baza mai multi factori .
Adancimea zonei tinta, debitul apei, nivelul de claritate si greutatea totala a ansamblului jig-naluca.
Pestii raspund in functie de primii trei factori.
Noua ne ramane sa ne ajustam paleta de culori, forma si lungimea nalucii si terminatia caudala.

Scroll to Top