În funcție de importanță, topul 10 al celor mai valoroase sfaturi pentru participarea (câștigarea) unui concurs de crap, sună cam așa :
1. Alegeți cu grijă partenerul de pescuit!
Cu excepția concursurilor individuale, competițiile de crap presupun formarea unei echipe de 2-4 pescari.
O echipă nu poate exista atât timp cât partenerii de pescuit nu se înțeleg în stand. Pentru a forma cu adevărat o echipă, pescarii trebui să posede atât calitățile ce țin de pescuit (cunoștințe tactice, capacitate de efort fizic, inspirație șamd.) cât și calități ce țin de planul social (respect față de partener, abilități de comunicare, spirit de echipă, etc.).
Participând la zeci de competiții am putut observa foarte multe echipe sortite eșecului din acest motiv. Atât timp cât coechipierii nu pot colabora eficient, obținerea unui rezultat pozitiv este imposibilă.
Episoade de genul 2 lansete ale mele, 2 ale tale și fiecare face ce vrea, nu denotă decât individualism și lipsă de profesionalism. La fel se întâmplă și cu cei care depășesc limita bunului simț în ce privește consumul de alcool, lăsându-și partenerii să pescuiască singuri sau încurcându-i în anumite momente.
Așadar, trebuie să avem încredere deplină în partenerii de pescuit și să le oferim respectul necesar. Chiar și în cazul unor diferențe de opinii, ne putem exprima cu calm, astfel încât decizia luată să fie una de grup, bazată pe argumente solide.
Din punctul meu de vedere, acesta este fără indoială cel mai important criteriu în vederea participării la un concurs, principiu valabil în orice sport, nu doar în pescuit.
2. Studiați cu mare atenție balta/lacul pe care se va desfășura concursul!
Din momentul înscrierii la un concurs și până la startul competiției avem timp să ne informăm asupra specificului apei pe care vom pescui.
Detalii legate de standuri, structurile existente, nadele care funcționează, șamd. pot face diferența între un o competiție reușită și una eșuată.
De asemeni, este recomandat să urmărim evoluția bălții pe durata ultimelor concursuri și să discutăm cu pescarii participanți atât timp cât avem garanția că ne vom oferi informații corecte. Nu mă voi ascunde după deget, deoarece vă puteți lovi și de pescari mincinoși ce vă vor induce în eroare.
3. Pregățiti concursul în cel mai mic detaliu!
Pe baza informațiilor de mai sus, vom pregăti concursul ca atare.
Alegerea nadei este recomandată să se facă în funcție de specificul bălții și perioada anului în care ne aflăm.
În ce privește echipamentul, distanța la care pescuim și talia peștilor vizați ar trebui să fie primele aspecte pe care să le avem în vedere.
Pentru a nu ne lipsi nimic în stand, este recomandat să facem o listă cu accesorii,precum : fire, cârlige, plumbi, rolele pva, etc, și alte echipamente.
Personal, la fiecare concurs alcătuiesc o astfel de listă împreună cu partenerii pentru a avea echipamentul bine pus la punct. Astfel, nu vom aduce bagaje inutile, având strictul necesar în stand.
4. În apă putem introduce aproape oricând nadă, dar nu o putem scoate!
Sunt n concursuri în care am observat echipe ce au nădit masiv încă din start, fără nici cea mai mică logică.
Adesea marea majoritate a pescarilor începători au tendința de a nădi mult, fără a lua în considerare apetitul crapilor, dacă standul pe care pescuiesc ține sau nu pește, structurile existente și alți factori importanți.
Nădirea are rolul de a ne atrage peștii în zonă, nu de a-i sătura astfel încât să nu îi putem păcăli la cârlig.
Prin urmare, nădiți precaut și cu cap!
O nădire progresivă, bazată pe numărul de trăsături va fi întotdeauna mai eficientă decât una masivă în momentul în care deși nu avem prezentări sperăm că se va întâmpla o minune și peștii vor ajunge în dreptul nostru. De cele mai multe ori, nu vom face decât să aglomerăm inutil zona pescuită cu nadă, spulberând șansele de a înclina balanța în favoarea noastră.