Solunarul este un instrument folosit de pescari și vânători pentru a determina în mod orientativ perioadele optime de hrănire ale peștilor și de activitate ale vânatului.
Cuvântul solunar este obținut din combinarea cuvintelor latine sol și lunar (soarele si luna).
Conform teoriei solunarelor enunțate de John Alden Knight în 1926, peștii au tendința de a se hrăni intens la anumite intervale de timp, determinate de atracția gravitațională exercitată de soare și, mai ales, de lună asupra pământului în zona de pescuit. Astfel, poziția soarelui și poziția lunii, una față de cealaltă și relativ la locația viețuitoarelor pe pământ, influențează modul în care peștii și alte animale se mișcă sau se hrănesc.
Factorii necesari unei partide de pescuit reușite combină mai multe variabile, precum nivelul și temperatura apei, presiunea atmosferică, precipitațiile, direcția și intensitatea vântului etc.
Se estimează că solunarul reprezintă aproximativ 10% din influența tuturor variabilelor menționate anterior.
Bineînțeles, numeroși alți factori care pot influența hrănirea peștilor și șansele de a avea trăsături țin de tehnica de pescuit, pescarul fiind responsabil să efectueze în mod corect sondarea apei și localizarea peștilor, să pescuiască cu o momeală potrivită pentru specia vizată, în combinație cu cea mai buna nadă corespunzătoare acesteia și folosind o strategie de nădire adaptată condițiilor specifice de pescuit.
Iată care sunt zilele favorabile pentru pescuit din fiecare lună a anului 2022: