În fiecare an, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) stabilește, prin ordin, perioadele și zonele de prohibiție a pescuitului, indiferent că vorbim despre cel comercial sau cel sportiv. Printr-un proiect de ordin pus, de puțină vreme, în dezbatere publică, ministerul vrea să stabilească care sunt zonele, speciile și perioadele de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ ori sportiv şi familial în 2023.
MMAP vrea să stabilească perioadele și zonele de prohibiție a pescuitului, precum și zonele de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2023.
Regulile pentru anul viitor sunt, de principiu, cele din anii anteriori. Mai exact, potrivit viitorului ordin, regula generală este că se instituie “măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/ sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie – 7 iunieinclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie – 7 iunieinclusiv”, cu excepţiile prevăzute în viitorul ordin.
Apoi, va fi interzis pescuitul în scop comercial, recreativ/ sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii:
- în zona economică Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie-7 iunie inclusiv;
- în apele care constituie frontieră de stat cu Ucraina, inclusiv Golful Musura, pe o durată de 45 de zile, în perioada 16 aprilie – 30 mai 2023 inclusiv;
- în Complexul Razim-Sinoe şi lacurile litorale, pe o durată de 60 de zile în perioada 9 aprilie – 7 iunie inclusiv.
În plus, se interzice pescuitul în scop comercial şi recreativ/ sportiv al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii (cel familial fiind permis):
- în râul Prut şi în zonele inundate permanent sau temporar limitrofe acestuia, precum şi în lacul de acumulare Stânca-Costeşti, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie-7 iunie inclusiv;
- în fluviul Dunărea în zona care constituie frontieră de stat cu Republica Bulgaria, pe o durată de 45 de zile, în perioada 16 aprilie – 30 mai 2023 inclusiv.
De asemenea, pentru lacurile de acumulare destinate producţiei de energie electrică, în perioadele de prohibiţie este interzisă scăderea dirijată a nivelului apei, în scopul asigurării protecţiei zonelor de depunere a icrelor, cu excepţia considerentelor de prevenire a calamităţilor naturale.
Prin excepţie, pescuitul nu este interzis în cazul în care se desfăşoară în scop ştiinţific.
Viitorul act normativ stabilește și o serie de specii şi perioade de prohibiţie. Astfel, printre altele, se va interzice pescuitul comercial, recreativ/ sportiv şi familial al ştiucii – de la data intrării în vigoare a proiectului de ordin până la data de 20 martie, şalăului şi bibanului – în perioada 20 martie – 7 iunie inclusiv, coregonului, lipanului, păstrăvului de mare, sturionului – tot timpul anului, linului (Tinca tinca) – în perioada 7 iunie – 6 iulie inclusiv, pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” etc.
De asemenea, va fi interzisă, în apele Mării Negre, reţinerea, deţinerea şi comercializarea rechinului – în perioada 15 martie – 15 aprilie inclusiv şi în perioada 15 octombrie – 30 noiembrie inclusiv, reţinerea la bord a femelelor de rechin gestante și pescuitul sturionilor sau al delfinilor – tot timpul anului etc.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de ordin trebuie să primească semnătura atât a ministrului agriculturii, cât și a celui de mediu și să fie publicat în Monitorul oficial.