Ce este pescuitul la copca?

Daca e sa dam o definitie sumara, pescuitul la copca presupune sa dam o gaura printr-un strat de gheata, dupa care introducem momeala si asteptam ca pestele sa traga. Aceasta este inima sportului, dar desigur ca sunt mult mai multe elemente de care trebuie sa tinem seama, in afara de cele doua.

Exista trei moduri in care putem prinde peste la copca: fie folosim o undita traditionala cu mulineta, fie pescuitul cu steag, fie cu sulita.

Aceasta din urma este cel mai rar intalnita si preupune destul de multa experienta.

Pentru primul tip de pescuit la copca nu cred ca este nevoie de foarte multe detalii, acesta fiind exact ca cel stationar, doar ca difera conditiile meteo si desigur, suntem mult mai aproape de peste. Elementul interesant la acest tip de pescuit este faptul ca pestii nu pot vedea prin gheata groasa (recomand cel putin 10 cm), iar astfel pescarul nu-l poate speria.

Pescuitul cu steag

Este putin mai solicitant, dar foarte disctractiv si productiv. Acesta presupune un numar mare de gauri, forate pe toata suprafata lacului. In gheata care a iesit se infige superficial un steag (de unde si numele tehnicii) de care se leaga montura cu momeala. In momentul in care pestele trage, steagul cade la pamant si blocheaza pestele. In acest fel, nu mai pierdem timp asteptand pestele sa traga si facem si miscare. Plus ca sansele sunt mult mai mari de a prinde ceva la 20 de gauri, fata de una singura.

Pescuitul cu sulita

Pentru a putea sa atragem pestele la copca, trebuie sa nadim acel loc cu ceva timp inainte. Si de aici, cred ca e de la sine inteles ca trebuie sa asteptam pestele sa vina, dupa care incercam sa-l nimerim cu silita. Acesta este un mod mai brutal de a pescui, neputand fi numit pescuit sportiv si desigur, necesita mult antrenament.

Cei care pescuiesc la copca au foarte multe metode de a pescui, in asa fel in cat sa profite la maximum de conditiile extreme. Aceasta se leaga de vremurile in care nevoia de mancare ii determina pe oameni sa urmareasca animalele zile intregi. Pescuitul la copca are o istorie bogata, ce-si are bazele in tehnicile de supravietuire si poate fi gasit in interiorul oricarei culturi. Pentru a deprinde tainele pescuitului la copca, cel mai bine este sa invatam de la un expert care constientizeaza pericolele care vin odata cu placerea de a pescui in conditii extreme, bazandu-ne pe stratul de gheata de sub noi. A sti sa ne ferim de frig, precum si capacitatea de a iesi din situatii limita sunt elemente cheie ale petrecerii timpului liber in acest fel.

Scroll to Top