MONTURI STIUCA

1) INAINTAS CU FIR TEXTIL PENTRU STIUCA

Descriere Inaintas cu fir textil pentru stiuca 

Este bine stiut ca stiuca este un peste rapitor foarte renumit. Gura stiucii este prevazuta cu multi dinti mici si foarte taiosi, de aceea pentru pescuitul la stiuca trebuie sa folosim un inaintas din fir textil.

Pentru realizarea monturii cu inaintas din fir textil, avem nevoie de urmatoarele materiale :
– 2 agrafe cu vartej
– 50 de centimetrii fir textil cu grosimea de 0,14 mm – 0,15 mm.
Realizarea acestui inaintas este relativ simpla, se leaga la capetele firului textil cele doua agrafe cu vartej. La un capat al firului vom agata voblerul, sau lingurita rotativa (oscilanta), iar la celalalt capat se leaga linia firului principal.

2) PLUTA FIXA CU MOMEALA ELICOPTER PENTRU STIUCA

Descriere Pluta fixa cu momeala elicopter pentru stiuca 

Pluta fixa cu momeala elicopter pentru stiuca reprezinta o metoda eficace pentru pescuitul pe cursuri de apa (in curent) dar si la balti, dand rezultate notabile in urmarirea stiucilor mari. Este o montura relativ simpla de executat si nu necesita prea mult timp.

Pentru realizarea monturii pentru stiuca avem nevoie de urmatoarele materiale :
(in functie de anotimp si de sezon vom alege monturi mai solide sau mai finute) -monofilament (0.20mm – 0.35mm), pentru firul principal. -pluta de dimensiuni mai mari, cu tub culisant , lestul careia sa fie intre (20g-30g)
– plumb final (10g-15g)
– vartej simplu 2 bucati
– opritor de cauciuc (sau alice de plumb despicate) pentru reglarea adancimii de pescuit
– vartej triplu de care se leaga firul principal si struna
– fir textil sau kevlar (20mm-0.25mm)
– carlig mai mare, cu sau fara ochet de legare marimea (6-1) sau tripla (ancora)

Realizare montura :
In primul rand se introduce pe firul principal opritorul de cauciuc (sau alica de plumb despicat), apoi se introduce pluta si cel de-al doilea opritor. Se leaga primul vartej simplu de firul principal, apoi se continua linia principala cu aproximativ 15-20cm de fir pana in vartejul trilpu de care este legata struna (pentru evitarea ruperii strunei se va folosi fir textil sau kevlar pentru ca gura stiucii este plina de dinti si nu vrem sa avem surprize neplacute). De la vartejul triplu se continua linia principala aproximativ 15cm-20cm si se leaga de plumbul final (10g-15g).
Se va regla adancimea apei prin deplasarea plutei in sus sau in jos si blocarea acesteia cu cele doua opritoare. Reglarea corecta a adancimii se realizeaza atunci cand plumbul va ajunge pe fundul apei iar pluta va iesi 2cm-3cm afara din apa.

Momeli utilizate :
– broscute mici 2cm-6cm
– pestisori de dimensiuni (5cm-10cm), babusca, oblete, caras, batca dar nu in ultimul rand pui de biban . Pestisorii se vor intepa in partea de sus spre coada, sub aripioara dorsala pentru o mai buna mobilitate a monturii. In functie de mediul de pescuit si pofta de mancare a bibanilor pestisorii se pot agata si de cap.

Scroll to Top