Unde mergem la pescuit în Cluj? – o întrebare ce răsare în mintea pescarilor amatori și a celor în devenire de îndată ce vremea devine mai călduroasă (anul acesta s-a cam lăsat așteptată).
Avem lacuri, bălți și râuri prin Cluj care ne-așteaptă să ne instalăm frumos pe marginea apei și să învățăm arta pescuitului, a statului de veghe, a meditației – fiecare după posibilități. Dacă te-ar tenta, dar nu prea știi de unde să începi, îți prezentăm mai jos câteva locuri unde putem să mergem la pescuit în Cluj și câteva informații utile.
Pentru început, e bine de știut că există o Agenție Județeană de Pescuit Sportiv Cluj, în a cărei administrare intră 2 lacuri, 2 râuri și o rezervație naturală. Se plătește o cotizație anuală și viză (100 lei), încă 5 lei pentru permisul de membru, 2 lei taxa de timbru și 30 de lei permisul ANPA. De 50% reducere beneficiază femeile, persoanele cu dizabilități, pensionarii cu pensii sub 2.000 lei, studenții (la zi, fără plată, până în 25 de ani) și elevii, iar gratuitate au copiii cu vârsta sub 14 ani și pensionarii cu vârsta de peste 75 de ani.
Lacurile și râurile AJPS Cluj
1. Lacul Gheorgheni 1
Incepem chiar de-aici, din oraș, din cartierul Gheorgheni, zona Iulius Mall. Speciile de pește: crap, caras, biban, șalău. Atenție: pescuitul pe Lacul Gheorgheni 1 și pe Lacul Gheorgheni 3 se face în baza permisului vizat și al unui abonament de 80 lei / anul în curs plătit la AJPS Cluj SAU în baza unei taxe de 50 lei / zi.
2. Lacul Gheorgheni 3
Pe lângă speciile din Lacul Gheorgheni 1, se mai adaugă aici și somnul și plătica.
3. Rezervația naturală Lacul Știucii
Se află la Săcălaia, in comuna Sic. Speciile de pește găsite aici: știucă, biban, lin, somn, plătică, caras, șalău, caracudă. Regulamentul poate fi găsit și descărcat de pe site-ul AJPS Cluj (scris cu roșu » „Taxe speciale Sacalaia”). Se oferă servicii de cazare, închiriat bărci (cu prețuri speciale pentru membrii asociației) sau campare rulote.
4. Râul Someșul Mic
– pescuitul pe Someșul Mic se face în cadrul anumitor limite:
- Pe Someșul Mic – de la barajul Gilău la confluența cu Valea Ormanului;
- Pe Valea Căpușului – de la izvoare la confluența cu Someșul Mic;
- Pe pârâul Nadăș – de la izvoare la confluența cu Someșul Mic;
- Pe pârâul Borșa – de la izvoare la confluența cu Someșul Mic;
- Pe Valea Lujerdiului – de la izvoare la confluența cu Someșul Mic.
5. Râul Fizeș
In limitele spațiului dintre izvoare și confluența cu Someșul Mic. Se găsesc următoarele specii de pește: clean, mreană, biban, caras.
Alte lacuri și bălți din Cluj numa’ bune de întins firul
Pe lângă apele din administrarea AJPS Cluj, există numeroase lacuri și spații piscicole proprietate particulară. Tarifele sunt gândite de obicei pentru minim 12 – 24 ore de pescuit și variază între 30 – 200 lei. Continuăm așadar virtuala plimbare lacustră cu alte locuri de pescuit în Cluj.
1. Lacul Țaga Mică
Aflat la aprox. 62 km de Cluj-Napoca, lacul este populat cu albitură, crap, caras, cteno, știucă, șalău și somn. Tarifele variază de la 50 lei / ponton la 200 lei / căbănuță pentru 24h (taxa pentru căbănuță include și taxa de pescuit, fiecare căbănuță fiind dotată cu două paturi de câte o persoană, frigider, televizor, grup sanitar propriu).
2. Lacul Sucutard-Chiriș
Aflat la aprox. 50 km distanță de Cluj-Napoca, lacul Sucutard 1 (știut și ca lacul Sucutard-Chiriș) își așteaptă de asemenea pescarii. Tarifele sunt de 50 lei / zi și 50 lei / noapte (sau 35 lei în sistem Catch & Release), 80 lei pentru 24h, la care se adaugă taxă pentru cei care doresc să folosească bărcuțele pentru momit.
3. Lacul Bărăi
Lacul Barai (Bărăi) este situat la 25 de km distanta de Cluj-Napoca. Este un lac de dimensiune mica spre mediu, avand circa 2 ha luciu de apa, adancimea apei fiind de 5 metri langa baraj si in jur de 3 metri in mijlocul lacului. In jurul lacului sunt plasate umbrele de paie cu cate o masa si o banca pentru fiecare stand, iar malul nordic este umbrit de padurea aflata in apropiere. Lacul este bine populat cu Crap, Caras, Salau, Somn si Fitofag. Pescuitul se face între orele 06:00 – 20:00, în regim de „prinde și eliberează”, iar regulamentul intern pune accent pe atenția la bunăstarea peștilor. În anul 2018, taxa era de 30 lei, însă pentru informații la zi puteți urmări pagina de Facebook Lac Barai.
Descriere
Lacul Barai (Bărăi) este situat la 25 de km distanta de Cluj-Napoca. Este un lac de dimensiune mica spre mediu, avand circa 2 ha luciu de apa, adancimea apei fiind de 5 metri langa baraj si in jur de 3 metri in mijlocul lacului. In jurul lacului sunt plasate umbrele de paie cu cate o masa si o banca pentru fiecare stand, iar malul nordic este umbrit de padurea aflata in apropiere. Pescuitul practicat este cel sportiv, insa capturile de caras se pot retine in limitata de maxim 2 kg de pescar, contracost cu 10 lei per kg. Lacul este bine populat cu Crap, Caras, Salau, Somn si Fitofag.
Pescuitul nocturn, din barca sau plantat nu este permis.
Regulament Lac Barai 2015 – emis de catre administratia lacului:
S.C. La pescarie S.R.L
Sediul: Cianu Vama 96 A
-Pe lacul Barai se practica pescuitul sportiv in sistem „prinde si elibereaza”.
-Se interzice retinerea pestilor in juvelnic cu exceptia carasului maxim 2 kg de pescar contracost la 10 lei kg!
-Crapul prins se eliberaza imediat!!!!!!!
-De preferinta saltea de primire si spray dezifectant!
-Pescuitul este permis intre orele 06 – 20.
-Se poate pescui cu maxim 2 undite sau lansete cu cate 1 carlig fiecare.
-Se pot face rezervari la telefonice
-Se permite ocuparea unui singur stand/pescar.
-Este interzisa poluarea sonora (muzica tare, tipete, etc), persoanele recalcitrante vor fi evacuate !
-Pescarii au obligatia ca dupa incheierea partidei de pescuit sa lase locul curat.
-Proprietarul isi rezerva dreptul de a-si selecta clientii.
-Taxa: 30 lei.
Acces auto
Dinspre Cluj, in Apahida se face dreapta spre Reghin, iar inainte de Caianu Vama se face la stanga (drum neasfaltat) si se merge spre satul Barai. La circa 1,5 km intalniti un indicator spre dreapta spre lacui Barai (Bărăi). Ultima portiune de drum de 1,5 km nu este asfaltata. Distanta din Cluj este de aproximativ 27 km.
4. Lacul Căprioara
Lacul Caprioara (Căprioara) este un lac nou aparut pe harta lacurilor de pescuit, fiind inaugurat in 2012. Lacul se anunta a fi avand un potential mare este bine populat cu aproximativ 2 tone de peste din care mult de talie mare (peste 10 kg), pe malul lacului se gasesc casute de lemn se ce pot inchiria si dispune si de un bar. Casutele sunt dotate cu prize, iar in foisor exista frigider si cuptor cu microunde. Specia de peste dominanta este crapul, dar se pot prinde exemplare frumoase de cten, caras si salau. Similar, regulamentul de-aici este strict în privința sistemului de „prinde, pozează și eliberează”. Tarifele pentru 2021 pornesc de la 200 lei pentru 24h în timpul săptămânii și includ taxa de pescuit și pelete. În weekend, de vineri până duminică, pentru 60h de pescuit + pelete, taxa este de 400 lei.
Descriere
Lacul Caprioara (Căprioara) este un lac nou aparut pe harta lacurilor de pescuit, fiind inaugurat in 2012. Din ultimele stiri lacul se extinde, momentan dimensiune lui este relativ mica, aproximativ 1 ha luciu de apa. Lacul se anunta a fi avand un potential mare, este bine populat cu aproximativ 2 tone de peste din care mult de talie mare (peste 10 kg), pe malul lacului se gasesc casute de lemn se ce pot inchiria si dispune si de un bar. Casutele sunt dotate cu prize, iar in foisor exista frigider si cuptor cu microunde. Specia de peste dominanta este crapul, dar se pot prinde exemplare frumoase de cten, caras si salau.
REGULAMENT Lacul Caprioara – 2015
-Se pescuieste doar in sistem C&R (prinde si elibereaza).
-Se pescuieste doar pe baza de rezervare, pentru a evita situatiile de inghesuiala si alte neplaceri.
-Este obligatoriu ca pescarul sa foloseasca SALTEA de PRIMIRE, MINCIOG cu deschidere mare si SPRAY DEZINFECTANT.
-Pentru fiecare taxa sunt permise 3 bete cu 1 carlig fiecare.
-Operatiunea de scoatere a carligului, fotografiere si eliberare a pestelui se face cu atentie, cat mai rapid posibil si respect fata de peste.
-Pescarul si insotitorul sunt obligati sa se comporte civilizat, fara urlete, scandal, muzica sau alte manifestari.
-Exemplarele de CRAP si CTENO cu o greutate de 13kg sunt recompensate cu un bon de pescuit (12h).
-Pescarii au obligatia sa prezinte spre control la cererea personalului, carte de identitate, bagaje, monturi si autovehicul.
-Este interzisa intrarea cu masina pe lac. Aceasta se va lasa in parcarea special amenajata, iar bagajele se vor transporta cu un carucior special pus gratis la dispozitie.
-Pescarul prins cu peste retinut va fi reclamat la politie, pentru furt calificat.
-Cabanuta: 50 RON / noapte.
-Cabanutele sunt dotate cu 2 paturi(cu asternuturi) si se poate folosi gratarul, frigiderul si cuptorul cu microunde din foisor.
-Se intra pe balta la ora 7, iar standul se elibereaza la ora 19.
Acces auto
Din Cluj-Napoca se iese spre Chinteni si se merge spre Panticeu pe 109A, apoi Recea-Cristur si Caprioara. In satul Caprioara lacul se afla imediat la intrare pe dreapta. Distanta din Cluj-Napoca este de aproximativ 48 km.
Din Dej se iese spre Somcutu Mic si se merge spe Bobalna pe 108B pana in satul Caprioara. Lacul se afla aproape de iesirea din sat, pe stanga. Distanta din Dej este de aproximativ 33 km.
Drumul este asfaltat pana la lac, accesul cu masina se face doar pana in parcarea lacului, nu chiar pana pe mal.
5. Lacul Fodora
Se află la aprox. 25 km de Cluj-Napoca, în comuna Așchileu. Sezonul de pescuit 2021 a fost declarat deschis și aici. Lacul este populat cu somn, crap, ten, fitofag, caras. Tarifele de anul trecut erau de 100 lei pentru 24h de pescuit în timpul săptămânii, iar în weekend, 350 lei pentru 60h
6. Lacul lui Tibi
Specia predominanta este crapul. Tarifele pe 2020 erau de 35 lei / zi & 35 lei / noapte, iar detalii găsiți la zi pe pagina de Facebook
Descriere
Lacul lui Tibi este un lac natural, situat in judetul Cluj, intre Sântioana si Sic, langa saturl Sântejude Vale. Inconjurat in mare parte de padure, pe partea stanga padurea e chiar pana pe malul lacului, astfel fiind un loc foarte bun de campat. Pe lac sunt amenajate pontoane si locuri de campare, iar in sezonul cald se organizeaza concursuri de pescuit la crap. Ultimul concurs a avut loc in iulie 2014. Lacul este bine populat cu pesti din speciile: crap, caras, cten, fitofag, rosioara, stiuca si biban. Specia predominanta este crapul.
Regulamentul lacului:
- Pentru fiecare taxa de pescuit se admit 3 lansete cu max 2 carlige fiecare.
- Este interziza folosirea ariciului, ancorelor si oricaror metode interzise de lege.
- Pescuitul si nadirea se practica de pe mal, este interzisa intrarea in apa sau nadirea din barca, barcuta.
- In taxa de pescuit se poate retine carasul. Crapul se retinte contra cost, 15 RON / kg. Tenul se elibereaza.
- Parasirea locului de pescuit se va face prin punctul de acces si numai dupa efectuarea controlului de catre administratia lacului.
- Pestele prins se va manevra cu grija fara a se umbla la branhii, fara a se scapa pe jos, este odligatorie folosirea saltelei de primire de orice tip / antiseptic.
- Are regim obligatoriu intretinerea ecologica a locului de pescuit prin adunarea tuturor deseurilor si a resturulor menajere in saci sau pungi care se duc la locurile amenajate pentru ele.
- Comportamentul va fi unul civilizat cu urmatoarele precizari:- pescuitul se va face in liniste fara urlete si muzica.
- In cazul unor neintelegeri cu pescarii vecini adresativa administratiei lacului.
Acces auto
Din Cluj Napoca se poate ajunge pe mai multe rute la Lacul lui Tibi, insa aceste doua rute sunt mai practicate:
1. Se iese din Cluj Napoca spre Apahida iar in Juc-Herghelie se face dreapta spre Jucu de Sus. Se merge pe drumul principal pana in Sic, unde se merge la dreapta. La iesire din Sic se termina asfaltul, pana pe lac este drum pietruit. Din Sic mai sunt inca 5 km, iar in total din Cluj sunt 49 de km.
2. Se iese din Cluj Napoca spre Apahid, se merge pana in Gherla unde se face dreapta spre Fizeşu Gherli. Se merge pe drumul principal pana in Sântioana unde se face dreapta spre Sântejude (este indicator). La iesire din Sântejude se termina asfaltul, pana pe lac este drum pietruit. Se merge inainte, pe langa lacul Sântejude. Din Sântejude mai sunt inca 6 km, iar in total din Cluj sunt 68 de km.
7. Lacul Tarnita – Sat Tarnita, Cluj – lac acumulare
Descriere
Lacul Tarnita (Tarnița) este un lac de acumulare care se găsește între comunele Râșca, Mărișel și Gilău (județul Cluj), la vest de municipiul Cluj-Napoca. Cu o suprafață de cca. 215 ha și o lungime de peste 8 km și o adâncime maximă de peste 70 de metri, lacul Tarnița este una din cele mai apreciate zone turistice din județul Cluj. Este alimentat de apele Văii Someșul Cald (unul din afluenții Someșului Mic).
Principalele activități desfășurate pe lac sunt pescuitul, schi nautic, înotul, plimbările cu barca sau jetski-ul. Majoritatea se desfășoară în cadru neorganizat, ca și activități de petrecere a timpului liber.
Speciile de peste intalnite in lac sunt: babusca, biban, clean, pastrav, platica, rosioara, salau, scobar si stiuca.
Acces auto
Din Cluj-Napoca se iese spre Oradea, apoi in satul Gilau se merge la stanga pana in satul Somesul Rece. Se merge la dreapta si se urmeaza drumul pana sus pe barajul Tarnita. A nu se confunda cu alte lacuri, pana la Lacul Tarnita. Distanta de la Cluj-Napoca este in jur de 26 km.
Cazare pe lac
Cazare pe lac se face de obicei cu cortul, dar exista si cabane ce se pot inchiria. Cea mai vestita si apreciata cabana este Cabana Tarnita.
8. Lacul Stiucilor – Sacalaia, Cluj – rezervaţie naturală
Descriere
La nici 30 de kilometri de Cluj-Napoca se găseşte cea mai frumoasă rezervaţie naturală din zona Transilvaniei. În satul Săcălaia, pe meleaguri pitite printre dealuri line, Lacul Ştiucii întregeşte perfect tabloul. Vieţuitoare unice în lume, stuful des şi vegetaţia din zonă îţi dau impresia că eşti într-o mică deltă. Iar lacul este raiul pescarilor, mai ales al amatorilor de ştiucă.
Mica Delta, Lacul Stiucilor are aproximativ 26 ha, este cel mai adanc lac natural cu apa dulce din interiorul tarii (peste 10m) si este inconjurat pe intreg perimetrul de stuf. Pescuitul pe lac se practica din barca, iar barcile se pot inchiria pe lac. Din ultimele stiri se zvoneste ca Lacul Stiucilor este un lac degradat, distrus, fara peste si vegetatie
Acces auto
Din Gherla trebuie sa urmati indicatorul spre „Rezervatia Naturala Lacul Stiucii” pentru 10 km: Venind dinspre Cluj pe E576, pana la Gherla, traversati centrul orasului, iar la intersectia cu DJ 109C spre Reghin, semnalizata cu indicatoare, virati la dreapta spre Manastirea Nicula.Drumul judetean 109C, in directia Reghin, se intersecteaza cu DJ 109D. La intersectia lor este amplasat indicatorul spre
„Rezervatia Naturala Lacul Stiucii”.Virati din nou la dreapta spre satul Nicula, directia Sic. Drumul judetean 109D traverseaza satele Nicula, Bont si Sacalaia. Dupa satul Sacalaia, imediat pe partea dreapta a drumului, se afla Lacul Stiucilor.
Cazare pe lac
Cazarea pe lac se poate face la pensiunea Lacul Stiucii aflata in imediata apropiere a lacului.
9. Lacul Darvastau – Cojocna, Cluj – piscicolă
Descriere
Lacul Darvastau (Dărvăstău) zis si Balta de pescuit Cojocna – Darvastau este situat la aproximativ 23km de Cluj la iesire din localitatii Cojocna spre Boj-Catun. Lacul Darvastau este populata cu crap, caras, rosioara, somn, stiuca, salau si ten. Un mare inconvenient este starea precara a drumului pe o porţiune de aproximativ 3 km de la sat pana la balta. Ultimele noutati ne spun ca drumul pana la lac este complet asflatat!
Lacul dispune de 10 casute de lemn, dotate cu 2 paturi simple, unele au si ponton. Tariful unei casute este de 40 de Ron pe noapte, si nu include taxa de pescuit. Despre popularea laculului nu exista informatii, cele mai multe vorbe arata ca lacul este destul de slab populat in anul 2013. Lacul are o suprafata de 4 ha cu 25 de locuri de pescuit, unele dotate cu pontoane. Autoturismele pot fi lasate cu incredere in parcarea pazita a lacului. Scaldatul este interzis, la fel si momitul cu barca.
Lacul Darvastau este populata cu crap, caras, rosioara, somn, stiuca, salau si ten.
Acces auto
Din Cluj se merge pana in Apahida , dreapta catre Cojocna. Aproape de iesirea din localitatea Cojocna, la ultima bifurcatie, se face dreapta pe Str Sanatoriului si se merge pana la ultima casa, unde dupa ea, se face stanga pana la Lacul Darvastau.
Drumul este complet asfaltat, distanta din Cluj-Napoca este de aprox. 23km. Cu trenul se poate merge pana la statia Boj-Cătun si de acolo se merge pe jos aproximativ 20-30 minute.
Cazare pe lac
Cazarea pe lacul Darvastau se poate face la cele 10 casute de lemn de pe malul lacului, tariful fiind de 40 de Ron pe noapte (24h) pentru o casuta. Casutele au 2 paturi simple, saltea relaxa, asternut, curatenie exemplara.
Descriere bar/magazin
Lacul Darvastau nu dispune de magazin sau bar, dar proprietarii au in weekend bere la flacon adusa din sat, cipsuri, salatini, etc.
Dotari lac
Lacul Darvastau dispune de 25 de locuri de pescuit, cateva cu pontoane, pescuitul fiind practicat atat de pe mai cat si de pe pontoane.
Momeli in zona
Se pot gasi unele momeli la intrare pe lac.
10. Lacul Gilau – sat Gilau, Cluj – lac acumulare
Descriere
Lacul Gilau (Gilău) este un lac de acumulare care s-a format in urma construirii barajului in anul 1972. Este situat pe raza comunei Gilau, jutetul Cluj, la o altitudine de 422,25 m. Se afla la contactul muntilor Gilaului cu dealurile periferice, pe raul Somesul Mic in aval de confluenta raurilor Somesul Cald si Somesul Rece. Are un volum de 3,73 milioane metri cubi de apa, o suprafata de aproximativ 70 ha, adancime mica (maxima masurata a fost de 9 metri, in dreptul prizei de captare a apei potabile). În sudul comunei se găsesc vestigiile unui castru militar roman și a unei așezări civile romane. A fost primul castru din Transilvania unde arheologii au identificat clar succesiunea între castrul din pământ și lemn și castrul de piatră care i-a urmat (dimensiuni: 138 x 221 m).
Etimologic, s-a emis ipoteza că numele Gilău ar fi un derivat de la Gelu. Conform cronicarului anonim al regelui Bela al IV-lea voievodul Gelu a murit la confluența pârâului Căpuș cu Someșul Mic, aflată pe teritoriul Gilăului, în timp ce se retrăgea din fața hoardelor maghiare spre cetatea sa de la Dăbâca (ad castrum suum). În 1660 aici a avut loc o bătălie între Gheorghe Rákóczi al II-lea și turci, în urma căreia principele Transilvaniei a fost învins, murind la scurt timp din cauza rănilor suferite. În perioada interbelică Gilăul a fost localitatea de reședință a plășii Gilău. Speciile de pesti din lac sunt: babusca, crap, clean, caras, pastrav, rosioara si scobar.
Acces auto
Din Cluj-Napoca se merge spre Oradea pana in satul Gilau. Se face stanga la marcajul de pe marginea drumului, iar dupa aproximativ 2 km se ajunge la dig. Drumul continua pe malul apei pana la coada lacului. Drumul este asfaltat, starea lui este destul de buna. Distanta din Cluj-Napoca este de 16 km.
Cazare pe lac
Cazarea pe Lacul Gilau se poate face Motel Gilau aflat pe malul apei, dupa traversarea barajului.Alte pensiuni se pot gasi in satul Gilau, la cel putin 1 km distanta de lac.
11. Lacul Luncani – Luncani, Cluj – piscicolă
Descriere
Lacul Luncani este un lac de intindere destul de mare, recent amenajat, dotat si modernizat. Se afla in imediata apropiere a Aerodromului Luncani, la intrarea dinspre Luna, Campia Turzii in satul Luncani. Este inconjurat arbori plantati care deja incep sa tina putina umbra, este amenajat cu umprelute, banci si mese din lemn pentru fiecare loc de pescuit, cateva umbrare mari, dispune de un restaurant si parcare, dar pe lac este permis accesul cu masina pana pe malul apei. Langa lacul cel mare este un lac mai mic in care de asemenea este permis pescuitul, insa are si o parte amenajata pentru scaldat, cu nisip pe mal. Lacul este bine amenajat pentru intreaga familie, dispune si de locuri de joaca pentru copii, un spatiu destul de mare pentru activitati in aer liber, in natura, cu aerodrom in apropiere. Este o zona foarte buna de agrement, nu doar pentru pescuit.
Lacul este populat cu pesti din speciile: crap, caras, somn, salau si ten.
Acces auto
Drumul pana la lac este de buna calitate, asfaltat, doar ultimii ~300 de m sunt putin mai rai.
Acesul pe lac se:
– din Cluj, prin Campia Turzii, Luna si apoi inainte de intrarea in satul Luncani se face dreapta. Distanta este de aprox. 50km
– din Targu Mures, prin iernut, Ludus pana putin dupa iesirea din satul Luncani, unde se face la stanga. Distanta este de aprox 60km
Cazare pe lac
Cazarea pe lacul Luncani se poate face in urmatoarele feluri:
– in cele 13 casute din lemn, taxa fiind de 50 de Ron 24 de ore
– 4 duplexuri fiecare cu cate 2 apartamente si baie proprie (nefinalizate, din ultimele informatii)
– teren gazonat iluminat pentru campare cu cort si rulote.
Descriere bar/magazin
Lacul Luncani dispune de un restaurant in imediata apropiere a lacului, unde se pot servi diverse mancaruri sau organiza evenimente. Mai multe detalii pe pagina lor proprie.
12. Lacul Micesti – Sat Micesti, Cluj – piscicolă
Descriere
Lacul Micesti (Miceşti) se afla situat la 18 km de Cluj departe de zgomotul si agitatia orasului, unde veti gasi liniste, intimitate si o panorama superba. Cadrul natural si turistic combinate cu facilitatile deosebite oferite de pensiune si caldura proprietarilor fac ca un sejur petrecut la „Lacul Micesti” sa lase cu cele mai placute amintiri.Situata in mijlocul naturii, pensiunea dispune de un lac cu o suprafata de 2 ha, populat cu peste (crap, caras). Acesta va sta la dispozitie in cazul in care sunteti pasionati de pescuit, sau, daca nu, va puteti relaxa la soare, lasandu-va prada frumusetii si aerului curat specifice acestui loc minunat. Cadrul pitoresc in care este asezata pensiunea va ofera posibilitatea de a va petrece weekend-ul sau concediul mult visat, intr-o oaza de liniste, o ambianta placuta si o priveliste de neuitat. Aveti la dispozitie 5 cabanute, fiecare prevazuta cu ponton propriu pentru pescuit, foisor, balansoar si gratar, o pensiune cu 11 camere a cate 2 si 3 paturi, tv si baie,4 cabane cu doua dormitoare, living, bucatarie, baie, terasa, ponton, balansoar, gratar, ceaun, vesela, un bar-restaurant cu o capacitate de 80 locuri si o cabana pt grupuri organizate. Restaurantul nostru va asteapta cu traditionalele mancaruri romanesti, preparate „ca la mama acasa”, din produse naturale, ecologice, din gradina proprie,precum si mancaruri din peste.
ISTORIC: Executat ca si lac de acumulare in perioada 1988-1989 ,cu rol de atenuare a viiturilor,la confluenta paraului Micus(valea Varaticilor)si afluentul lui-Valea Lunga.Pâraul Micus izvoraste de sub dealul Peana(alt. 832 m),afluind in paraul Hasdate-strabate Cheile Turzii-raul Aries,si in sfârsit apele ajung in Mures. LACUL ESTE PROPRIETATE PRIVATA 100%,DIN ANUL 1992. Zona este in continua dezvoltare. In anul 2009 s-a finalizat contructia unei pensiuni turistice, clasificare 3 margarete compusa din bar-restaurant-terasa , 11 camere duble si triple dotate cu grup social propriu si TV satelit. LOCATIE: Lacul este cuprins intre: -la SUD:Dealul Salistii-pasune deluroasa impadurita cu mesteceni -la NORD :Dealul Lupisti-bine impadurit cu stejar,gorun,brad,mesteacan,fag-constituie un masiv cu Padurea Fagetului,din vecinatatea Clujului. Lacul are in vecinatate : satul Micesti – 2 km (la est) satul Saliste- 3 km (la sud) colonia Casele Micesti-4 km(la N-V) Lacul este situat pe traseul turistic pedestru ce leaga municipiul Cluj-Napoca de Cheile Turzii. ALTIDUDINE ZONA -630 M SUPRAFATA LAC 2,00 HA(latime :60 m, lungime :350 m) Popularea lacului se face anual (primavara si toamna),cu cate 1500 kg de peste cu greutatea de peste 1 kg din speciile :CRAP(60 %),CARAS(30 %),SOMN,SALAU,STIUCA(10 %) Pestele nu se recolteaza niciodata,toata cantitatea de peste fiind destinata pescuitului sportiv. Ultima populare a fost facuta in mai 2009 cu 1500 kg. peste,provenind de la pescaria BUDURLENI,jud.Bistrita.
Acces auto
Lacul are in vecinatate: satul Micesti – 2 km (la est) satul Saliste- 3 km (la sud) colonia Casele Micesti-4 km(la N-V) Drumul este foarte foarte rau, inaccesibil cu masini mici in caz ca ploua.
Cazare pe lac
Cazarea pe Lacul Micesti se poate face astfel:
Pensiune: Camera dubla – 110 lei (mic dejun inclus) .
Camera 3 paturi: -150 lei (mic dejun inclus).
Camere 4 paturi: – 200 lei (mic dejun inclus).
Cabanute camping: – 120 lei.
– pescuit inclus pentru 1 persoana 24 h.
Cabana 2 dormitoare + living + terasa + piscina + ponton plaja + hamac + foisor + ceaun + gratar + 2 pontoane pescuit; grup social propriu :
– 300 RON ;
– maxim 4 persoane, pentru fiecare persoana in plus 25 RON.
– pescuit inclus 2 persoane 24 h.
Descriere bar/magazin
Lacul dispune de restaurant/bar in cabana aflata pe malul lacului.
13. Lacul Belis Fantanele – Marisel, Cluj – lac acumulare
Descriere
Lacul Belis-Fantanele (Beliș-Fântânele) este un lac artificial de acumulare din Munții Gilăului, județul Cluj. A fost amenajat în perioada 1970-1974 cu scop hidroenergetic, pe cursul râului Someșul Cald. Are o suprafață de 9,8 kmp și o lungime de 13 km, fiind situat la o altitudine de 990 m. Pe malul lacului se află stațiunea turistică Beliș-Fântânele. Lacul Beliș-Fântânele este situat în vestul județului Cluj, în partea nordică a munților Apuseni, la confluența dintre munții Gilăului (est), munții Vlădeasa (vest) .
Speciile de pesti din lac sunt: pastrav, caras, crap, babusca, salau, stiuca, rosioara, somn si lostrita, pestii predominanti fiind babusca si cleanul.
Acces auto
DN 1 ,Cluj-Napoca – Huedin, apoi DJ 108 Huedin – Sancraiu – Calata – Belis ( pentru partea nordica ), iar la iesirea din Calata spre dreapta pe DJ 108 C ,Buteni – Margau – Scrind Frasinet- Rachetele – Doda Pilii ( aici avem o ramificatie pentru Ic Ponor – Padis ) – Giurcuta de Sus ( pentru partea sudica).
Cazare pe lac
Lacul este inconjurat de numeroase cabane care se pot inchiria.
14. Lacul Campenesti – Campenesti comuna Apahida, Cluj – salbă de lacuri
Descriere
Lacul Campenesti (Câmpeneşti) este format dintr-o salba de lacuri, este renumita pentru capturile mari de fitofag prinse in ultimii ani. Se poate pescuit si de pe digurile lacurilor, se poate campa pe mal. Este format din 4 belti mai mici, Campenesti 1, 2, 3 si 4, in fiecare se poate pescuit. In verile secetoase Lacul 4 este secat, iar pestii sunt mutati in restul lacurilor. Au fost veri cand si lacul 3 a fost secat.
Lacul Câmpeneşti este populat cu caras, crap, fitofag si cteno, dar parerea pescarilor pe anul 2013 este ca peste este foarte rar in toate cele 4 lacuri.
Acces auto
Se merge pe drumul national Cluj-Gherla, intre localitatile Apahida si Jucu , cam la 20 km de Cluj, se ia la stinga si dupa 3,4 km e primul lac din cele 4 , insirate unul dupa altul. Ultimii 3 km sunt neasfaltati.
15. Lacul Catina – Hodaie, Cluj – piscicolă
Descriere
Lacul Catina (Cătina) este situat pe raza comunei Cătina, judeţul Cluj. Acest lac este primul lac din salba de lacuri a Văii Fizeşului.
Începând cu anul 2016 lacul Cătina este un la privat 100 %, are o situaţie juridică clară şi este administrat de societatea ACVA DELTA FISH SRL.
Lacul Catina a fost populat cu peste crap si cten in luna aprilie 2016 si luna august 2016. Are suprafata de 60 ha, din care 50 ha luciul de apa. Adancimea medie este de 1.5 m iar adancimea maxima este de 2.5 m. Pescuitul se practica cu scop recreativ.
INFORMAŢII UTILE
1. Accesul cu barca este interzis
2. Pentru o zi de pescuit se pot retine urmatoarele cantitati de peste:
– caras , rosioara , somn , biban – FĂRĂ LIMITĂ
– crap sau cteno , max. 4 kg dar orice peste cu greutatea de peste 4 kg fiind imediat eliberat inapoi in lac fara a i se provoca nici o rana
3. Accesul si stationarea pe malul lacului este permisa doar cu achitarea taxei stabilita de administratia lacului.
4. Pescuitul se poate practica cu max 3 undite cu cate doua carlige fiecare
5. Folosirea carligelor duble sau triple ( ancore ) este total interzisa
6. La solicitarea personalului autorizat pescarul este obligat sa prezinte atat cantitatea de peste retinut cat si continutul portbagajelor autovehiculelor si numarul unditelor
7. Pescarii trebuie sa respecte toate regulile , orice incalcare a prezentului regulament va duce la pierderea dreptului de a pescui pe lacul Catina
8. A 5-a zi de pescuit a cate 24 de ore este gratuita, in acest sens pescarul trebuie sa prezinte chitantele emise anterior.
9. Orice neaunsuri sau neplaceri pe parcursul unei partide de pescuit se vor sesiza administratorului societatii, prin adresa de facebook Lac Catina, sau adresa de email acvadeltafish@yahoo.com
Acces auto
Din Cluj Napoca se merge pe ruta Apahida – Caianu – Mociu – Camarasu. La iesirea din Camarasu se face stanga pe Dj 109C pana la Hodaie. Primul lac pe partea dreapta este Lacul Catina. Distanta din Cluj Napoca este de aproximativ 56 Km, calitatea drumului este buna. O alta ruta este din Gherla prin Fizesu Gherli, Santioana, Taga, Sucutard, Geaca, lacul Tau Popii si Lacul Catina.
Cazare pe lac
Cazarea pe lac de obicei la cort, lacul nu dispune de o cabana sau pensiune proprie.
16. Lacul Chinteni – Chinteni, Cluj – lac natural
Descriere
Din cauza vegetatiei Lacul Chinteni este intr-o stare de degradare avansata, in vara anului 2013 o parte destul de mare a pestilor a murit din cauza lipsei de oxigen din apa.
Pe valea Chintenilor la 15 km. de Cluj-Napoca se afla lacul Chinteni, lac de origine naturala, proprietate a primariei Chinteni si administrat de AJVPS Cluj. Lacul este amenajat pentru pescuit, organizadu-se concursuri de pescuit sportiv. Pe malul stang al lacului se afla cabana si campingul Lacul Rece, iar terenul din jurul lacului va fi accesorizat si vandut de primarie pentru constructia de cabane. Apele freatice au diferite variabile, grad de mineralizare si duritate deosebita.apele de adancime sunt puternic mineralizate si nepotabile. Lacul are o latime maxima de 100 m si o lungime de aproximativ 800 m.
Speciile de pesti din acest lac sunt: biban, caras, crap, platica, rosioara.
Acces auto
Din Cluj-Napoca se iese spre satul Chinteni (pe langa Real, Dj 109A) si se merge in jur de 11km pana la iesirea din Chinteni. Lacul este situat in imediata apropiere a drumului. Drumul asfaltat nu este tocmai bun, in unele locuri se ingusteaza pana la o singura banda, gropi exista din belsug (vara 2013). Exista o recent-introdusa linie M39 Ratuc care ne poartă din fața clădirii gării mici din Cluj-Napoca până la câteva zeci de metri de lacul Chinteni.
Cazare pe lac
Cazarea pe Lacul Chinteni se poate face la pensiunile aflate in apropiere, sau cu cortul pe malul apei. Un inconvenient este lipsa copacilor si a umbrei pe cea mai mare parte a lacului.
Descriere bar/magazin
Cel mai apropiat magazin mixt sau bar se afla in satul Chinteni, la cateva sute de metri de lac.
17. Balta Mica – Mica, Cluj – lac natural
Descriere
Balta Mica este un lac natural aflat in imediata apropiere a satului Mica, langa orasul Dej, pe malul Somesului Mare in dreptul barajului. Lacul se afla in administratia domnului Marius Erdey 2006 de cand se practica si pescuit sportiv si recreativ. Accesul se poate face cu masina, lacul dispune de cateva locuri de parcare, in jur de 10. Pe lac exista un bar cu bauturi racoritoare, bere, bauturi spirtoase, cipsuri si alte produse de rontait. Cateva umbrele mari tin umbra in zilele toride, iar sezlongurile din plastic ofera putina relaxare pentru cine le ocupa.
Pescuitul se poate practica si noaptea, cazarea se poate face pe malul apei cu cortul, in cabana de 6 locuri sau in cele doua duplexuri dotate cu televizor si dus cu apa calda. Cei cazati isi pot lasa alimentele la rece in frigiderele din bar fara taxe supliemtare.
Lacul are o adancime medie de 2 m, si o adancime maxima de 3 m. Este bine populat cu crap si caras, dar exista si exemplare frumoase de somn si fitofag, cteno si chiar si sturion. Pe langa acestea se poate prinde biban, rosioara si somn pitic. Specia predominanta este crapul,
Acces auto
Din Dej se merge spre Cluj-Napoca, dar la mica distanta de gara, in jur de 1 km, se face stanga spre Nires, conform indicatoarelor. Se urmeaza drumul, in Manastireni se tine cursul drumului (usor spre stanga la bifurcatie), iar la iesire din sat se face stanga la prima bifurcatie, apoi se merge pana in satul Mica. In satul Mica exista indicatoare catre balta, dar la bifurcatii se poate alege traseul urmator: prima bifurcatie la stanga, a doua la stanga, a treia la dreapta si a patra la dreapta. Se ajunge imediat pe lac. Drumul este asfaltat pana la ultima suta de metri.Din Dej distanta este de 8 km, din Cluj in jure de 56 km iar din Bistrita in jur 58.
Cazare pe lac
Cazarea pe balta Mica se poate face cu cortul, in cabana de 6 locuri intr-o singura camera pentru 200 de Ron sau in cele 2 duplexuri (vezi poze galerie) aflate pe malul lacului pentru 50 de Ron pe 24 de ore. Doar cele 2 duplexuri au baie cu dus, dar apa fiind luata din lac, are un miros destul de puternic. Pentru orice alta cazare se pot folosi doar wc-urile de lemn de pe balta.
Descriere bar/magazin
Lacul dispune de un bar cu bauturi alcolice, racoritoare, inghetata, chipsuri si orice de rontait.
Momeli in zona
Se pot cumpara unele momeli si nade la intrare pe lac de la paznicul lacului.