NODURI PESCARESTI

NOD FARA NOD

Nodul fara nod este foarte usor de realizat. Se utilizeaza la legarea carligelor cu ochet sau agrafe.
Cum realizam legatura nod fara nod :
Se ia un capat al firului si se trece prin ochetul carligului dinspre spinul carligului spre ochet, apoi se incepe matisarea a 6 – 7 spire in jurul tijei carligului in sensul spinului carligului. Dupa ce am dat 6 – 7 spire, se intoarce capatul firului si se introduce in ochetul carligului, dupa care se umezeste putin si se intareste nodul tragandu-se de capetele firului si carlig. Nodul fara nod are o mare rezistenta la rupere.

ALBRIGHT

Nodul albright se poate realiza foarte simplu si se foloseste la legarea a doua fire. Firele pot reprezenta linia principala de pe undita, sau firul principal de pe undita si struna carligului. Se iau cele doua capete de fire, se face cate o bucla mai lunga. Buclele se aseaza opus (cap in cap), o bucla ramane nemiscata, iar de la cealalta bucla se ia capatul firului si se fac 6 – 7 spire, dupa care se introduce prin bucla formata intre cele doua fire. Se uda putin firul inainte de intarirea nodului apoi se strange nodul si se taie capetele scurte ramase.

BLOOD

Nodul blood se poate realiza foarte simplu si se foloseste la legarea a doua fire. Firele pot reprezenta linia principala de pe undita, sau firul principal de pe undita si struna carligului. Se iau cele doua capete de fire si se aseaza in paralel (cap in cap). Se vor roti cele doua capete de fire unul in jurul celuilalt cap de 8 – 9 ori. Se vor introduce cam pe la jumatatea matisarii, cele doua capete de fire, unul dintr-o parte iar celalalt din cealalta parte. Se uda putin firul inainte de intarirea nodului apoi se strange nodul si se taie capetele scurte ramase.

BLOOD BIGHT

Nodul Blood bight se executa foarte simplu, si se foloseste in general pentru a agata diverse moturi de linia principala a unditei. Se face o bucla cu firul, apoi se ia firul dintr-o parte a buclei si se da dupa celalat fir al buclei de 8 – 9 ori, apoi se introduce capatul buclei firului ramas prin prin matisarea rezultata intre cele doua fire cam pe la jumatatea matisajului. Acest nod de pescuit are o rezistenta foarte buna la rupere. Nodul blood bight poate fi utilizat pentru atasarea carligelor pe taparina .

BUTTERFLY DROPPER

Nodul Butterfly Dropper se executa foarte simplu, si se foloseste in general pentru a agata diverse moturi de linia principala a unditei. Se face o bucla cu firul sub forma de arc cu 2 – 3 spire. Se ia o spira a arcului format si se trece pe dupa toate spirele arcului, apoi se scoate prin mijlocul buclei. Acest nod de pescuit are o rezistenta foarte buna la rupere.

CENTAURI

Nodul Centauri se realizeaza foarte simplu si se foloseste la legarea carligelor cu ochet. Se introduce un capa al firului de pescuit prin ochiul carligului, dupa care se vine in directie inversa, rotindu- se firul in jurul celuilalt de aproximativ 6 – 7 ori, dupa care se baga capatul prin cilindru spiralat format de cele doua fire din directia carlig – ochi carlig. Se uda putin firul inainte de intarirea nodului apoi se strange nodul si se taie capatul scurt ramas.

CLINK

Nodul Click se realizeaza foarte simplu si se foloseste la legarea carligelor cu ochet. Se introduce un capa al firului de pescuit prin ochetull carligului, dupa care se vine in directie inversa, rotindu- se firul in jurul celuilalt de aproximativ 6 – 7 ori, dupa care se baga capatul prin bucla formata de langa carlig si se scoate prin ultima bucla formata. Se uda putin firul inainte de intarirea nodului apoi se strange nodul si se taie capatul scurt ramas.

DOUBLE SWIWEL

Nodul Double Swiwel, se realizeaza foarte simplu, avand o rezistenta la rupere foarte buna, datorita matisarii firului de pescuit. Nodul Double Swiwel se realizeaza pentru legarea carligelor cu ochet sau a agrafelor.
Cum realizam nodul Double Swiewel:
Se ia un fir de pescuit si se face o bucla, dupa care se introduce bucla prin ochetul carligului (agrafei). Vom plia bucla in sensul din care se intra pe ochetul carligului (agrafei). Prin bucla rezulata si capetele firului, vom introduce carligul (agrafa), de 5 – 6 ori, apoi umezim putin firul si tragem de carlig si de capetele firului.

GRINNER

Nodul Grinner, se poate realiza foarte simplu, avand o rezistenta la rupere foarte buna, datorita matisarii firului de pescuit. Nodul Grinner se folosesete in general pentru legarea carligelor cu ochet sau a agrafelor.
Cum realizam nodul Grinner:
Se ia un fir de pescuit si se trece de doua ori prin ochetul carligului (agrafei). Cu capatul care iese prin ochetul carligului (agrafei) se formeaza o bucla pe langa firul principal. Se introduce capatul firului prin bucla rezulata, infasurandu-se de 6 – 7 ori in jurul firului principal.

MATCH

Nodul pentru pluta culisanta este un opritor culisant, care se realizeaza pe firul principal, atunci cand se pescuieste cu lansete match la tehnica sheffield . Cu ajutorul acestui nod opritor, se poate regla distanta pe care poate culisa pluta.Realizarea nodului opritor pentru pluta culisanta se realizeaza relativ simplu, ceea ce avem nevoie este doar un fir de ata de aproximativ 30 centimetrii. Din firul de ata se realizeaza o bucla care se ataseaza langa firul principal, dupa care se matiseaza 7 – 8 spire in jurul celor doua fire paralele (fir linie principala si fir de ata). Se introduce capatul de ata rezultat dupa executarea spirelor, prin bucla formata la inceput, de firul de ata. Se umezeste putin legatura apoi se strange, tragandu-se de ambele capete ale firului de ata. Dupa ce se strange nodul,se lasa cele doua capete ale firului de ata cu o lungime de 2 – 3 centimetrii fiecare.

PALOMAR

Nodul palomar serveste la legarea carligelor, agrafelor sau jigurilor. Nodul palomar se poate realiza doar pe carligele cu ochet (agrafe, jiguri). Cum realizam nodul palomar :
Se ia un fir de pescuit si se face o bucla. Se introduce bucla prin ochetul carligului, apoi se face un nod simplu cu aceasta bucla. Prin bucla capatului dublu al acestui nod se va introduce carligul (agrafa, jigul), apoi se umezeste si se intareste nodul.

PERFECT LOOP

Nodul perfect loop este foarte usor de realizat. Se utilizeaza la legarea carligelor cu ochet, agrafe, jiguri, etc.
Cum realizam legatura nodul perfect loop :
Se ia un fir de pescuit si se face un nod simplu, fara sa il strangem. Se introduce capatul mai scurt prin ochetul carligului (agrafei, jigului), apoi firul care iese din ochet se introduce prin bucla nodului simplu realizat la inceput, apoi se mai introduce odata firul ramas prin acelasi nod astfel incat sa treaca prin bucla formata de firul care vine dinspre ochetul carligului (agrafei, jigului). Se umezeste putin apoi se intareste nodul.

RAPALA

Nodul rapala se foloseste mai ales de catre pescarii de rapitori. Se utilizeaza la legarea carligelor cu ochet, agrafe, jiguri, etc.
Cum realizam legatura nodul rapala :
Se ia un fir de pescuit si se face un nod simplu, fara sa il strangem. Se introduce capatul mai scurt prin ochetul carligului (agrafei, jigului), apoi firul care iese din ochet se introduce prin bucla nodului simplu realizat la inceput, apoi se infasoara de 5 – 6 ori in jurul firului principal, dupa care se ia capatul ramas si se introduce tot prin primul nod realizat la inceput. Prin ultima bucla formata se introduce capatul firului ramas, se umezeste putin si se strange nodul. Nodul rapala ofera un mare grad de libertate carligului (agrafei, jigului), datorita faptului ca firul nu ramane fix pe carlig (agrafa, jig).

SHEFFIELD

Nodul sheefield se utilizeaza la pescuitul cu pluta culisanta, unde adancimea apei depaseste lungimea unditei. Cum realizam nodul sheffield. Nodul sheffield se poate face foarte usor, avand o complexitate redusa. Se ia un fir de ata matasoasa si se face o bucla. Bucla se ataseaza in paralel cu linia principala, apoi se ia capatul mai scurt al firului de ata si se realizeaza 6 – 7 spire in jurul firelor puse in paralel. Capatul cu care am realizat spirele se trece, la sfarsit, prin bucla firului de ata, se umezeste putin apoi se intareste nodul, tragandu-se de ambele capete in sens opus.
De retinut : Capetele firelor de ata se vor lasa cam de 2 – 2,5 cm.

SNELL

Nodul snel este foarte usor de realizat. Se utilizeaza la legarea carligelor cu ochet.
Cum realizam legatura nodului snell:
Se ia un fir de pescuit se introduce prin ochetul carligului si se trece pe langa tija carligului, formandu-se o bucla. Se ia capatul mai lung si se realizeaza spire in jurul tijei carligului, in directia spinului carligului. Dupa ce am dat 5 – 6 spire, se intoarce capatul firului cu care am executat spirele si se introduce prin ochetul carligului. Umezim putin, intarim nodul si taiem capatul ramas.

SNOOD

Nodul snood este foarte usor de realizat. Se utilizeaza la legarea carligelor su si fara ochet.
Cum realizam legatura nodului snood :
Se ia un fir de pescuit si se trece pe langa tija carligului, formandu-se o bucla. Se ia capatul mai scurt si se introduce prin bucla formata formandu-se spire in jurul tijei carligului, in directia spinului carligului. Dupa ce am dat 5 – 6 spire, umezim putin, intarim nodul si taiem capatul ramas.

UNI KNOT

Nodul uni knot este foarte usor de realizat. Se utilizeaza la legarea carligelor su ochet, agrafelor, jigurilor.
Cum realizam legatura nodului uni knot :
Se ia un fir de pescuit si se trece prin ochetul carligului (agrafei, jigului), formandu-se o bucla. Se ia capatul mai scurt se intoarce inapoi insprea carlig, iar prin ultima bucla formata se realizeaza 6 -7 spire. Dupa ce am dat 6 – 7 spire, umezim putin, intarim nodul si taiem capatul ramas.

Scroll to Top