Barca pentru pescuit

Cum se pescuiește scrumbia

Planificarea unei partide de pescuit la scrumbie

Dacă te gândești să planifici o partidă de pescuit la scrumbie pentru anul acesta, află că ai mai multe opțiuni. Pescuitul sportiv la scrumbie se poate face de pe mal sau din barcă și cele mai eficiente metode presupun folosirea țaparinei.

Ce este țaparina și cum funcționează

Țaparina este o montură cu năluci preluată din pescuitul marin și, dacă este mișcată cum trebuie, imită un banc de peștișori și reușește să provoace atacul scrumbiei. Aceasta este alcătuită dintr-un fir principal cu lungimea de 1 – 1,5 m și diametrul de 0,3 mm, pe care sunt prinse, la distanțe de 15 – 20 cm, muște artificiale legate pe cârlige nr. 2 – 6. Fiecare pas este de 5 – 10 cm și nailonul are 0,3 mm grosime pentru a da rigiditate ansamblului și a împiedica încurcarea muștelor. Numărul de năluci de pe o țaparină poate fi cuprins între 5 și 15 bucăți, multicolore sau de o singură culoare.

Tehnica de pescuit

Lanseuri și mișcări

Ca să ai succes la scrumbie, lansează montura spre aval și, după ce țaparina a ajuns la locul și adâncimea dorite, trebuie să o miști cu viteză medie, imprimându-i niște zvâcniri ușoare, în dinți de fierăstrău. De pe mal, se fac lansări lungi, urmate de un moment de așteptare până se așază linia, apoi se fac recuperări lente, cu pompaje scurte. Dacă scrumbia nu mușcă, schimbă amplitudinea mișcărilor, dar și țaparina, cu una în alte culori.

Perioade ideale pentru pescuit

Cea mai bună perioadă de pescuit la scrumbie este dimineața, între orele 6 și 11, și seara, între orele 16 și 20.

Alegerea culorilor pentru țaparine

Un alt detaliu de care să ții cont este faptul că trebuie să testezi mai multe țaparine, ca să vezi la ce culoare trage cel mai bine. Noi recomandăm țaparinele cât mai sclipitoare. De multe ori, se întâmplă ca scrumbia să tragă la culori diferite dimineața și seara. Dacă ești într-o zonă cu mai mulți pescari, îi poți întreba pe aceștia și, astfel, poți câștiga timp prețios.

Pescuitul la scrumbie poate fi o activitate extrem de plăcută și productivă dacă urmezi câteva sfaturi esențiale. Folosirea corectă a țaparinei și alegerea momentului potrivit al zilei sunt cruciale pentru succes. Testarea diferitelor culori și interacțiunea cu alți pescari îți pot maximiza șansele de a avea o partidă reușită.

Scroll to Top