loader image

Firul textil pentru pescuit la rapitor

Daca am inteles elongatia, este timpul sa descoperim si alte avantaje de natura constructiva ale firului textil de pescuit la rapitor.

Fibrele din care este realizat acest fir sunt trecute printr-un proces de impletire. Sunt fibre extrem de subtiri care ajung a fi impletite si de 8 ori. Discutam de 8 fire subtiri impletite in 8. Sau 4 astfel de fibre impletite in 4. In magazinul de pescuit le vom gasi cu inscrierea 4x, respectiv 8x pe ambalaj.

De remarcat este ca aceasta clasa de fire beneficiaza de un diametru redus si o rezitenta incredibila. Dar nu la nod ! Nu va imaginati ca un fir subtire textil de 0,12 mm diametru este capabil sa tracteze o masina. In schimb, este capabil sa aduca la mal pesti de uneori si 10 Kg. Asta gratie ansamblului lanseta / mulineta ( nu uitati de frana mulinetei !).

Lipsa elongatiei scoate in evidenta senzitivitatea acestei clase de fire de pescuit. Unda de soc generata de un rapitor in momentul atacului se transmite rapid si cu intensitate prin fir, in mana pescarului. La baza, principiul are vibratia. Asa cum se intampla si in expermientul telefonului fara fir unde conectam doua pahare de plastic cu un fir textil ( ata de papiota).

Lipsa rezistentei la nod nu este un dezavantaj. In realitate, daca ai agatat naluca undeva pe substrat, atunci cand vei incerca sa rupi firul, acesta va ceda de la punctul de conectare fie cu struna de rapitor, fie cu inaintasul ori naluca in sine.

Nu va plesni de te miri unde cum se intampla cu ani in urma, in era pioneratului firelor textile de pescuit. Asadar, ne protejam investitia.

Scroll to Top