Cum procedăm astfel încât să ne bucurăm de driluri pe bălți cu reținere?

1. Pregătirea partidei de pescuit

Cunoașterea înseamnă putere! Un principiu ce se aplică perfect și în pescuit.

Înaintea oricărei ieșiri pe o baltă cu reținere (și nu numai) încerc să adun cât mai multe informații. Urmăresc grupurile de Facebook, discut cu pescarii ce frecventează lacurile respective, caut clipuri pe Youtube, etc.

Este clar că vom avea cele mai mari șanse să prindem când avem un feedback pozitiv de la pescarii din zonă.

Un alt aspect important este alegerea locului. O imagine de ansamblu a bălții ajută extrem de mult.

Spre exemplu, primăvara dacă vremea este în încălzire ne putem alege un loc cu apă mică. În schimb dacă temperaturile se răcesc, este indicat să căutam crapii pe zonele cu adâncimi.

Locul de pescuit este mai important decât orice alt lucru când vine vorba de bălțile private cu reținere.

Adesea, destui pescari se plâng ,,că nu are balta pește” , că se face reclamă mincinoasă, că s-a dat cu azot, că s-a hrănit peștele șamd. Toate aceste scuze apar din cauza unei înțelegeri deficitare a pescuitului.

Nici măcar pe bălțile de catch & release nu există locuri de pescuit egale. Întotdeauna vor fi unele mai bune și altele mai puțin productive.

Pe scurt, dacă ne așezăm pe un loc de pescuit la întâmplare și pescuim ca atare, este normal ca rezultate să fie tot la noroc.

Prin urmare, recomandarea mea este să vă documentați cât mai bine înaintea partidelor de pescuit pe bălți cu reținere deoarece perioada optimă și zona de pescuit pot dicta dacă vom avea sau nu o partidă de succes.

2. Nade

De regulă, pe astfel de ape fac doar partide scurte, de 12/24 de ore, mai rar de 36/48 h sau mai mult. Nada o aleg în funcție de tipologia bălții și durata partidei de pescuit.

De departe cele mai productive nade pe bălțile de pescuit cu reținere sunt cele pe bază de cereale. Porumbul, semințele, groundbait-ul, mămăliga și uneori boilies-urile birdfood sunt ,,armele” principale.

Logica este destul de simplă. Pe majoritatea bălților cu reținere se pescuiește cu nade de origine cerealieră.

Prin urmare, teoretic acestea sunt nadele care ar trebui să funcționeze cel mai bine, peștii fiind hrăniți regulat cu așa ceva. De asemeni, bălțile pot fi furajate de admninistrație, fiind încă un motiv pentru alegerea acestor nade.

Nadele cu făină de pește precum boilies-urile, peletele sau groundbait-urile pot fi deopotrivă eficiente pe astfel de bălți. Personal, am avut și partide în care crapii au răspuns excelent pe fishmeal.

Dacă nu avem foarte multe informații despre balta pe care mergem putem merge cu 2 de nade. Una pe bază de cereale, ce nu ar trebui să lipsească niciodată și una cu făină de pește. Astfel, vom putea face o comparație între cele 2 tipuri de nadă și să o alegem pe cea potrivită.

Desigur că există și bălți cu reținere unde se pescuiește frecvent cu nade fishmeal (cu făină de pește) iar peștii răspund excelent la acestea. Totuși, procentul este mult mai mic față de cele pe care nadele cerealiere domină.

3. Nădirea

Cantitatea de nadă folosită poate varia în funcție de durata partidei, ritmul trăsăturilor și desigur perioada anului în care ne aflăm.

Dacă într-o partidă de 12 h putem pescui doar cu nada pe care o punem pe momitor și eventual ceva săculeți solubili, în cazul unei ieșiri mai lungi, de 24-48 h, datele problemei se schimbă.

Nădirea în partidele scurte

De obicei în ieșirile scurte fac un pescuit de intercepție precum cel descris mai sus. Momitoare, săculeți solubili și distanțe de pescuit schimbate regulat.

Apelez la nădirea grea la începutul partidei doar atunci când sunt convins că hrănirea crapilor este una intensă, ori crapii nu se află în zona și trebuie să îi atrag cumva. La fel am procedat în partida de mai jos, nădirea asigurând oprirea peștilor mai mult timp în zona monturilor :

Mixul de nădire pe care mizez adesea este format din : cereale fierte, groundbait și aditiv lichid, în cantitate totală de 1-2 kg. Se pot adăuga și alte nade precum peletele, boilies-urile sparte, porumbul de conservă șamd în funcție de preferințe.

Groundbait-ul și aditivul lichid au rol de atracție vizuală și olfactivă, crescând șansele captării atenției crapilor.

Cantitatea de nadă nu ar trebui să depășească 2 kg, decât în partidele de vară, sau cele la amur. Amurul este un pește care consumă rapid nada odată ajuns în porțiunea nădită. Dacă prindem 2-3 amuri este necesară o nouă nădire, fiind șanse crescute ca patul de nadă să fi fost curățat.

Putem nădi cu ajutorul rachetei de nădiresau cu catapulta dacă preferăm un pescuit cu bulgări.

Recomandarea mea este să pescuim atât în apropierea zonei nădite cât și pe marginile acesteia, deoarece la început crapii pot sta ceva mai departe de nadă, lăsând carașii sau plăticile să intre întâi pe nadă.

Nădirea în partidele lungi

În cazul partidelor de 24 h sau mai mult este necesară o nădire ceva mai consistentă, cu excepția perioadelor reci.

Foarte popular în ultimii ani a devenit pescuitul cu navomodelul, fiind mai comod decât metodele tradiționale de nădit.

Astfel cu ajutorul navomodelului putem duce monturile la distanțe considerabile dacă este nevoie și în același timp vom avea o mică farfurie de nadă lângă cârlig.

Navomodelele și-au dovedit de-a lungul anilor eficiența în pescuitul pe bălți cu reținere, mai ales pe cele în care crapii se hrănesc departe de mal, în zone greu accesibile pentru pescuitul lansat.

De menționat că un mare avantaj al navomodelului este acela că putem planta monturile folosind un fir mai gros pe mulinetă (0.35-0.40 mm) ce va fi de ajutor în dril sau dacă pescuim în agățătură.

Cantitatea de nadă pe care trebuie să o pregătim este de minim 2-3 kg pentru partidele de 24 h, iar pentru cele de 48 h, poate ajunge și la 5-10 kg. În acest calcul nu intră și nada pusă pe momitoare sau plumbi striați, ci doar cea folosită pentru nădire.

Din nou, pescuitul la punct fix joacă un rol important, fiind necesar să plasăm monturile aproape de locul sau locurile nădite.

Strategiile de nădit pot fi diverse. Putem crea un pat de nadă concentrat, ori putem pescui pe farfurii de nadă, căutând crapii pe zone diferite.

4. Momelile de cârlig

Din punctul meu de vedere cele mai eficiente momeli de cârlig sunt cele flotante sau critic echilibrate. Porumbul artificial, pop up-urile, peletele flotante, wafters-urile și porumbul preparat cu spumă flotantă nu lipsesc niciodată din trusa cu momeli de cârlig.

Desigur că putem prinde crapi și la momeli scufundătoare precum porumbul preferat, porumbul de conservă, boilies-uri sau pelete. Totuși, prezentând o atracție ceva mai scăzută, sunt mai degrabă momeli pe care le-aș folosi în cazul partidelor de durată, preferându-le pe cele de mai sus.

Poate vă întrebați, ce arome funcționează cel mai bine? Nu pot spune că peștii au o preferință pentru o aromă anume pe bălțile cu reținere…

În schimb, de-a lungul anilor aromele clasice mi-au adus rezultate excelente, precum cele de : căpșună, miere, scopex, tutti frutii, usturoi sau vanilie, atât în ce privește momelile cât și nadele.

Dimensiunea momelior de cârlig poate fi diferită în funcție de talia peștilor. Dacă avem în vedere ciortanii de 1-2 kg, momelile de 6-8 mm sunt cele potrivite. Pe de altă parte, dacă urmărim crapii de 3-4 kg, momelile de 8-12 mm sau chiar mai mari sunt de preferat.

Un lucru care nu ar trebui să ne sperie și să ne determine să creștem dimensiunea momelilor de cârlig este apariția carașilor și plăticilor.

Adesea, pescuind cu momeli și monturi de finețe putem prinde și carași / plătici. Dacă mărim momelile sau cârligele este posibil ca trăsăturile să dispară și nici crap să prindem. Prin urmare, nu vă speriați de peștii mici deoarece și mustacioșii vor vizita patul de nadă mai devreme sau mai târziu. Mai jos un exemplu concret al unei partide în care timp de 24 h am prins 20 kg de crap, dar și 10 kg de caras între 500 gr-1 kg :

Culorile momelilor de cârlig pot varia în funcție de preferințele peștilor. Cea mai prinzătoare culoare din observațiile mele este galbenul, folosită ca atare sau în combinație cu alte culori precum : roșu, roz sau portocaliu.

De preferat este să încercăm momeli de diferite culori pentru a putea identifica culoarea care aduce cele mai multe trăsături.

Pentru un plus de atracție putem adăuga momelilor de cârlig un săculeț solubil care să conțină un amestec pentru săculeț, pelete, groundbait șamd. Astfel lângă cârlig se va afla o grămăjoară de nadă care va face nor și va ridica particule în suspensie menite să atragă atenția crapilor din zonă.

5. Monturile

Monturile cu momitor și forfac scurt sunt alegerea mea principală în ce privește bălțile cu reținere.

În 90% din cazuri mizez pe momitoare datorită atracției pe care o prezintă.

Pescuiesc cu plumb doar când navomodelul este necesar, sau nu pot atinge distanța dorită cu momitor. Prefer monturile in line sau helicopter dacă nu am agățătură ori pe cele cu plumb pierdut dacă există structuri submerse.

Monturile cu plumb sunt necesare în cazul pescuitului cu navomodel deoarece acesta se practică adesea la distanțe considerabile. greutatea momitorului nu este suficientă pentru a întinde firul.

În același timp, monturile cu plumb sunt ceva mai selective. Șansele de a prinde caras sau plătică sunt mai mici decât dacă am pescui cu momitor.

Legat de monturile cu momitor, forfacele folosite trebuie să fie neapărat unele scurte de 5-8 cm, sau de 10-12 cm dacă pescuim pe zone cu mâl.

Ideea principală a momitorului este ca momeala de cârlig să stea cât mai aproape de nadă pentru a fi descoperită de crapi.

Firele de forfac pe care le folosesc sunt fire textile de 0.10-0.14 mm sau 15 lbs, fire subțiri indicate pescuitului de finețe.

Cârligele variază între nr. 6-10, în funcție de talia peștilor și dimensiunea / flotabilitatea momelilor de cârlig.

Ideea principală a momitorului este ca momeala de cârlig să stea cât mai aproape de nadă pentru a fi descoperită de crapi.

Firele de forfac pe care le folosesc sunt fire textile de 0.10-0.14 mm sau 15 lbs, fire subțiri indicate pescuitului de finețe.

Cârligele variază între nr. 6-10, în funcție de talia peștilor și dimensiunea / flotabilitatea momelilor de cârlig.

Este foarte important să verificăm de fiecare dată modul în care se echilibrează cârligul cu momeala, pentru a evita ridicarea forfacului în întregime. Dacă acest lucru se întâmplă șansele de a prinde crap sunt extrem de mici.

Pentru a echilibra cârligul corect putem pune un număr mai mare (de la 8 trecem la 6 de ex.), o alică de plumb pe firul de păr sau pe forfac, ori putem tăia din momeală. Soluții sunt, tot ce contează este să ne dăm interesul pentru a oferi o prezentare corectă a momelii pe substrat.

Scroll to Top