Firul pentru pescuit la rapitor

Aici facem pasul intr-un univers alambicat. Exista foarte multe fire pentru pescuit la rapitor, atat monofilament cat si multifilament. Din cele doua denumire tehnice, rezulta doua mari clase de fire.

Cele de nylon ( sau denumire populara guta de pescuit )si firele de pescuit textile. In anumite situatii, pe unele lacurisau Balti de pescuit, unele fire merg mai bine decat celelalte.

In principiu, exista o ruptura uriasa intre cele doua clase de fire. Primul lucru care le separa este elongatia. Elongatia unui fir de pescuit la rapitor face referire la capacitatea acestuia de a-si mari masa. Discutam despre gradul de elasticitate al firului de pescuit.

In cazul celui fabricat din nylon, clar avem un coeficient de elasticitate datorat materiei prime ( polimeri ) din care este conceput. In functie de reteta de fabricare, firele de pescuit la rapitor au o elongatie controlata. Aceasta elasticitate este stabilita in primul rand de specia tinta.

Trecand in a doua tabara, vom descoperi ca firele de pescuit la rapitor realizate din fire textile nu au aceasta propietate. Elongatia este zero. Materia prima este cea care dicteaza. In schimb, vom castiga pe alte parti.

Senzitivitatea creste considerabil si incomparabil cu cea a firului de tip monofilament.
Mai sunt si alte criterii de diferentiere pe care le vom parcurge in cele ce urmeaza.

Scroll to Top