Pescuitul la stiuca pe baltile cu vegetatie abundenta

Pescuitul la stiuca nu este unul dintre cele mai usoare si in articolul urmator, ne propunem sa va oferim cateva sfaturi utile ce va vor ajuta daca va doriti o stiuca in palmaresul de pescar. 

In general abundenta vegetatiei submerse coincide cu anotimpul cald, moment in care stiucile au o activitate metabolica dictata de temperatura apei. O lege a fizicii spune ca un lichid isi pierde capacitatea de a inmagazina gaze direct proportional cu cresterea temperaturii acesteia. Cu alte cuvinte, cu cat e apa este mai calda, cu atat va contine mai putin oxigen, iar nivelul de oxigen dizolvat in apa este cel care dicteaza nivelul de activitate al pestilor. Acestea fiind spuse, in plina vara vom gasi stiuca in apropierea suprafetei dis de dimineata, cand stratul superficial al apei este racit de la aerul racoros al noptii sau spre seara, cand temperatura scade, moment in care schimbul termic se intampla tot la suprafata.

In aceste momente, cea mai buna optiune sunt nalucile de suprafata, care se preteaza excelent la un pescuit deasupra covorului de bradis. Cele mai folosite sunt stickbait-urile, care pot fi animate folosind tehnica walk the dog, sau popperele, care se pescuiesc cu pompaje scurte (unul sau mai multe succesive si variind ca amplitudine), alternate cu stopuri mai scurte sau mai lungi, timp in care recuperam excedentul de fir.

Nalucile de suprafata se preteaza excelent la un pescuit deasupra covorului de bradis.

O alta categorie de naluci de suprafata sunt broastele flotante, armate cu unul sau mai multe carlige antibradis, care pot fi conduse usor peste covoarele de vegetatie, inclusiv peste frunzele de nuferi. Din aceasta categorie fac parte si soarecii, care practic sunt similari cu broastele din punct de vedere constructiv. Un dezavantaj al acestei categorii de naluci este ca pot fi distruse de stiuca inca de la primul atac, iar pretul lor, apropiat de cel al voblerelor, nu justifica intotdeauna folosirea lor.

Tineti minte ca pescuitul de suprafata este unul extrem de spectaculos, iar atacul pestelui va poate lua prin surprindere. Ca masura de precautie, sfatul meu este sa nu intepati decat atunci cand simtiti atacul in bat, nicidecum atunci cand vedeti explozia stiucii in pelicula. Intepand prea devreme, riscati sa extrageti naluca de sub nasul cumetrei, ceea ce este foarte frustrant.

In zilele mai racoroase sau spre sfarsitul verii, cand apa nu mai este atat de calda, veti putea cauta stiuca, folosind swimbaituri soft, armate pe carlige offset de mari dimensiuni (5/0, 6/0, 7/0). Aceste carlige sunt in general sublestate pentru a imprima o evolutie lenta, mentinand cat mai mult timp naluca in zona de atac. Aceste softbaituri soft sunt extraordinar de versatile, montura offset excluzand aproape total agataturile, fiind folosite tot mai des intr-o varietate mare de situatii intalnite in pescuitul stiucii. Totusi, nu toate apele gazduiesc exemplare mari, asa ca, daca pescuiti pe vreun canal de irigatie sau pe vreun helesteu unde stiucile nu sunt cele mai mari din lume, puteti sa pescuiti cu niste plastice de dimensiuni normale, armate pe carlige offset, lestate cu alice despicate fixate pe curbura. Lestarea trebuie facuta in functie de adancimea apei in care pescuiti si de nivelul de activitate al stiucii. Optiunea mea este pentru lest cat mai putin, lentoarea evolutiei unei naluci sublestate fiind deseori irezistibila pentru stiuca.

Unele dintre cele mai eficiente naluci de suprafata sunt stickbait-urile.

In situatia in care intalniti ochiuri in vegetatie, care cu siguranta merita explorate, optiunea cea mai buna sunt oscilantele, care evolueaza vertical. Dintre modelele clasice, usor de gasit in orice magazin din Romania, eu v-as recomanda tzack-ul, a carui forma aproape rotuna si curbura pronuntata genereaza un joc extrem de intens, incetinind astfel caderea, adica exact ce aveti nevoie cand intalniti un ochi de apa.

In functie de marimea nalucilor pe care le folositi, o lanseta medium sau medium heavy, cu actiune moderata sau moderat rapida isi va face treaba. Ca fir va recomand multifilamentul de 15-20 lbs, care va transmite in timp real tot ce se intampla cu naluca, in special atunci cand nu e la vedere. Pretentiosii pot atasa un lider din fluorocarbon sau copolimer, la capatul caruia se leaga struna, insa nu e neaparat necesar. Poate fi suficient sa colorati ultimii doi metri de fir cu un marker negru. Aveti grija ca struna sa nu fie prea grea pentru nalcile de suprafata, deoarece le poate influenta evolutia, in special a popperelor. Incercati sa incepeti cu lanseuri scurte, radiale, explorand zona din apropierea barcii, marind treptat lungimea lanseurilor. Asta pentru ca o stiuca prinsa pe capatul unui lanseu lung, va speria in dril suratele care se pot afla pe traseu.

Scroll to Top