loader image

Alegerea nalucilor pentru pescuit la rapitor

Daca firele de pescuit sunt un univers, nalucile pentru pescuit la rapitor sunt un adevarat razboi. Al producatorilor. Fiecare are “soldati”, “ trupe speciale” si “divizie de blindate” . Blindatele mortii cum a spus Sven Hassel in romanul sau.

Nalucile se aleg in functie de anumiti parametrii ai partidei de pescuit si ai speciei de rapitor vizata. Fiecare peste are un anumit comportament si ca atare, nalucile de pescuit au fost dezvoltate in cauza.

Tipul nalucii pentru pescuit la rapitor

Cele doua mari clase de naluci pentru pescuit la rapitor sunt cele moi ( siliconice ) si cele realizate din materiale dure. In ultima categorie intra voblere, lingurite si derivate. Sa nu uitam ca ultimii ani au adus pe rafturile magazinului de pescuit si hibrizi. Naluci realizate mixt, avand in componenta atat parti metalice cat si parti siliconice.

Naluci moi

Nalucile moi pentru pescuit la rapitor sunt realizate din materiale cu textura moale. Denumirea sub care au fost “ inmatriculate” este de shad-uri ( naluci moi in forma de pestisori), grub-uri ( naluci moi cu un corp cilindric si o coada de tip virgula ), creaturi ( naluci moi care imita viermi sau crustacee).

Particularitatea acestui material este aceea ca simuleaza extrem de fidel miscarea unui peste prada in mediul natural. Acest efect este unic dat fiind faptul ca miscarea nalucii in evolutie se va intampla atat in orizontal cat si in vertical. Cele doua axe de lucru sunt atat Ox cat si Oy. Este unic pentru ca nici o alta naluca de tip monobloc ( un corp dintr-o singura piesa ) din alt material decat siliconul nu va avea aceasta miscare.

Naluci tari

Nalucile tari pentru pescuit la rapitor sunt clasa de imitatii de pesti prada realizati din materiale cu densitate ridicata. Aici includem lemnul si carcasele de plastic realizate prin turnare in matrita. De aici si denumirea genrala de “ naluci hard, naluci reactive “.
La fel ca si “ silicoanele” vin intr-o varietate de culori si modele. Sa nu uitam ca stimulul vizual joaca un rol important in pescuitul rapitorului.

Pot fi naluci de tip monobloc sau articulate. In ambele situatii pot sau nu sa fie dotate cu o barbeta de plastic pozitionata in partea din fata a nalucii. Rolul acestei barbete este de a plasa in tractare naluca la anumite unghiuri care sa exercite presiune la inaintare in mediul acvatic si astfel sa genereze miscari exclusiv laterale.

De retinut este ca voblerele vor evolua exclusiv in tractare in marea parte a cazurilor. Sunt cateva exceptii care poarta denumirea de rattlin si care in repaus ( cand nu mulinam), in drumul spre substrat ( sunt voblere de adancime ) vor oscila in lateral.
Nalucile hard articulate tind sa genereze miscari mai naturale ale unui peste care se deplaseaza prin apa.

Naluci de suprafata

Nalucile pentru pescuit la rapitor de suprafata ( naluci topwater ) sunt destinate unui stil de pescuit dynamic si extrem de fascinaint. Pestele tinta in acest caz este stiuca. Aceste naluci imita o serie de vietuitoare care intra in meniul acestui peste. Broaste, pui de pasari de balta, sobolani de apa.
Popper-ul este cea mai cunoscuta naluca de suprafata. Va fi urmata de imitatiile de broasca.

Naluci de tip suspending

Nalucile de tip suspending pentru pescuit la rapitor sunt asignate pescuitului intre ape. Sau, altfel spus, in masa apei. Sunt naluci critic echilibrate care vor evolua intr-un anumit palier de adancime. Acest lucru adduce avantaje tot in pescuitul stiucii, al avatului dar si al bibanului sau cleanului. Acesti pesti rapitori se hranesc frecvent in masa apei.

Naluci pentru adancime si substrat

Ambele calse de naluci sunt prezente in aceasta categorie. Atat nalucile de silicon cat si cele reactive. Se folosesc cu precadere in pescuitul salaului si somnului, aceste doua specii petrecandu-si timpul in proportie de 90% pe substrat sau in albia raurilor unde traiesc.
Vibratia este importanta in aceasta zona, lumina ajungand la o intensitate redusa care poate sa nu puna in valoare culorile cu care sunt dotate aceste naluci.

Scroll to Top