Reteta cu peste - somon

RETETE ROSIOARA

1. PESTE PRAJIT ROSIOARA

Ingrediente reteta culinara :
Peste prajit rosioara

– 1 kg peste rosioara
– 150 g faina de grau
– 150 g malai
– sare
– usturoi
– lamaie
– ulei

Preparare reteta culinara : 

Se curata si se spala rosioara, dupa care se taie in bucati potrivite, in cazul in care pestele mai mare. Pestele se pune la zvantat, pe servetele de hartie sau pe un prosop de bucatarie. Intr-o farfurie intinsa se pune faina de grau, malaiul si putina sare, amestecandu-se pana la omogenizare. Dupa ce a stat putin sa se scurga de apa, se ia pestele si se da pe toate partile, prin amestecul de faina de grau, malai si sare. In acelasi timp se ia o tigaie mai inalta si se toarna putin ulei. Dupa ce s-a incins uleiul se pun bucatile de peste care au fost date prin faina de grau, malai si sare. Se prajesc bucatile de rosioara pe toate partile apoi se scot pe servetele de bucatarie, ca sa se scurga uleiul de la prajit. Pestele prajit se aseaza pe o farfurie si se asezoneaza cu felii de lamie. Se serveste cald cu mamaliga si mujdei de usturoi.

2. SALATA CU ROSIOARA

Ingrediente reteta culinara :
Salata cu rosioara

Salata verde 1 buc, 500 g rosioara fiert, 1 ceapa, 4 ardei copti, 3 rosii , ulei, sare, otet.

Preparare reteta culinara : 

Se spala salata, se scurge bine de apa, se taie fasii mai mari si se aseaza pe o farfurie plata. Se adauga ceapa taiata rondele, iar printre ele se aseaza ardeii cu varful spre centru. Rosioara se taie bucatele si se aseaza peste ceapa din mijloc, apoi rosiile taiate in jumatate. Se potriveste gustul de ulei, otet, sare si piper.

3. SALATA DE ROSIOARA SARATA

Ingrediente reteta culinara :
Salata de rosioara sarata

Rosioara sarata 300 g, cartofi 1 kg, ceapa 200 g, fasole alba 300 g, castraveti murati 200 g, ulei 80 g, otet 40 ml, masline 150 g, piper, sare

Preparare reteta culinara : 

Rosioara se taie felii cu latimea de 1 cm. Cartofii se fierb si se taie felii subtiri. Ceapa se taie pestisori si se fierbe 10 minute in apa amestecata cu otet. Fasolea se fierbe separat, schimbandu-se 2 ape in timpul fierberii, apoi se scurge. Castravetii se taie cuburi. Se amesteca totul, se adauga uleiul, otetul si se potriveste gustul cu sare si piper. Se aranjeaza salata pe un platou si se decoreaza cu masline.

4. SARAMURA DE PESTE ROSIOARA

Ingrediente reteta culinara :
Saramura de peste rosioara

– peste rosioara 
– sare mare 
– ardei gras sau capia 
– rosii 
– morcov 
– patrunjel 
– usturoi 
– bulion sau suc de rosii 
– ulei 
– piper 

Preparare reteta culinara : 

Pentru saramura de peste rosioara este necesara o tava pe care se aseaza un strat gros de sare cam de 3-4 milimetrii. Dupa ce a fost eviscerata si spalata, rosioara se aseaza in tava pe stratul de sare. Cand este gata, pestele se curata crusta de sare, pentru a nu fi prea sarat. Se curata tava de sare apoi se pun rosiile taiate felii si ardeiul gras. Dupa ce s-au copt putin, se curata rosiile de coaja si se toaca cubulete mici. Se da pe razatoare morcovul si se toaca marunt usturoiul, patrunjelul si ardeiul. Dupa ce se toaca morcovul, se pune intr-o oala si se adauga putin ulei (o lingura), se adauga putina apa apoi legumele tocate. Se lasa toata compozitia la fiert la foc mic. Cand este aproape gata, se adauga rosiile coapte taiate cubulete si piper dupa gust. Dupa ce s-au fiert putin si rosiile, se ia oala de pe foc si se adauga rosioara coapta in sare. Saramura de peste rosioara se poate servi atat calda cu mamaliga, dar si rece.

Pofta buna !

Scroll to Top