Cum sa alegi o lanseta feeder de top?

In cazul pescuitului la feeder, alegerea lansetei este primul pas catre asigurarea unor partide memorabile. Inainte de a incepe sa cauti un model adecvat de lanseta pentru acest tip de pescuit este indicat sa cunosti un minim de notiuni despre caracteristicile corpului lansetei care vor usura sarcina alegerii uneltei potrivite. 

 

  • Puterea de aruncare desemneaza, de fapt, masa totala a liniei (montura ce contine firul, feederul, carligele si momeala) care poate fi aruncata de corpul lansetei in mod optim la o distanta apreciabila fata de mal. Cu cat puterea de aruncare este mai mare, cu atat montura poate fi mai incarcata fara a periclita ruperea varfului. De regula, vei putea gasi puterea maxima de aruncare sau intervalul acesteia inscriptionat pe coada lansetei. 

 

  • Segmentele lansetei indica numarul de componente care trebuie imbinate pentru obtinerea lungimii maxime a corpului. De cele mai multe ori, numarul de segmente depinde de lungimea totala a lansetei. Exista insa si modele telescopice care se pot extinde, totusi lansetele clasice de tip feeder sunt alcatuite din corpuri articulate separat.

 

  • Lungimea lansetei are un impact asupra lanseurilor si a recuperarilor. In cazul lansetelor feeder lungimile medii sunt in zona de 3.60 m – 4.20 m, modelele mai scurte fiind apreciate in zonele cu vegetatie arboricola abundenta pe mal sau atunci cand se pescuieste din barca. 

 

  • Rigiditatea lansetei indica abilitatea acesteia de a se indoi sub sarcina, de exemplu in cazul drilurilor. De asemenea rigiditatea este data de calitatea materialului din care este construit corpul lansetei dar si cu modul in care este construit acesta. Gradul de rigiditate poate influenta distanta maxima a lanseurilor. 

 

  • Accesorizarea lansetei feeder , mai ales in ceea ce priveste calitatea si numarul de inele au o influenta majora in ceea ce priveste operarea fara impedimente pe parcursul intregii partide de pescuit. De regula, cele mai bune inele sunt confectionate din SiC un material care combina siliciul si carbonul oferind o rezistenta excelenta dar si o suprafata neteda care faciliteaza alunecarea firului textil reducand la maxim formarea de bucle. 
Scroll to Top