Cu siguranta, pescuitul sportiv sau la nivel de amator are ca finalitate captura unor exemplare cat mai frumoase, fie ca este vorba de perspectiva unei saramuri sau ciorbe pescaresti, fie ca este vorba doar de cresterea prestigiului si a respectului de sine si a celui provenit in partea confratilor din ”bransa”.
Cele mai multe sanse de a prinde peste ar fi, teoretic, in crescatoriile amenajate, unde, contra unei taxe, poti prinde cu un anumit numar de lansete crapi sau alte specii cu care este populata amenajarea respectiva. Insa, farmecul cautat de pescarii nostalgici, care pretuiesc mai mult evadarea, departarea vremelnica de civilizatie si de oameni, pentru a se afla cu o undita in mana si a prinde pesti de toate soiurile, poate chiar si capturi impresionante, se poate derula doar in zonele salbatice.
Evaziunea temporala, iesirea din ritmul cotidian si sentimentul dat de asteptarea visatoare, pe care cei care nu au aceasta pasiune in sange nu-l pot percepe si nici intelege, se pot realiza plenar doar pe o balta salbatica.
Iata o selectie a catorva din baltile salbatice de langa Bucuresti cu acces gratuit, bineinteles, fara a uita de permisul de pescuit necesar pentru arealul geografic si acvatic corespunzator.
Balta Tunari
Aflata foarte aproape de Bucuresti, in partea de Nord a municipiului, cu malurile indiguite si pietruite, ofera acces chiar cu masina direct la mal, fara riscul de a ramane impotmolit chiar si pe vreme umeda. Pentru pastrarea curateniei, sunt amenajate si cosuri pentru deseuri, ca un indemn pentru mentinerea apelor curate. Este posibil sa fie si o taxa modica, dar nu de pescuit, ci pentru asigurarea serviciilor de curatenie.
Avand in vedere ca este o balta publica, nu ar trebui sa te astepti la capturi impresionante. In schimb, pentru o zi de relaxare in natura este o locatie excelenta, cu ape si maluri destul de curate. Se pot captura exemplare de caras, un peste care face deliciul pescarilor amatori. In functie de anotimp, se poate pescui si la crap sau ciortan cu monturi si momeli specifice.
Lacul Snagov, zona Ghermanesti
La o distanta ceva mai mare de Bucuresti, in zona Snagovului, cu acces pe un drum destul de accidentat de la Balta Moara Vlasiei peste un camp, se poate ajunge langa padurea Ghermanesti. Este recomandat sa lasi masina undeva mai departe si sa nu te aventurezi pana la malul apei, mai ales daca nu ai un vehicul cu garda foarte inalta. Insa, efortul de a ajunge la ochiul de apa iti va fi recompensat pe deplin.
Vei gasi un peisaj de poveste, o ingemanare intre padure si apa cum rar se mai poate vedea, putini oameni, datorita accesului greu, care selecteaza doar veritabilii pescari in cautare de liniste si respect fata de natura. Chiar si braconajul este putin probabil a se desfasura in aceasta locatie, datorita trunchiurilor de copaci scufundate. Din acelasi motiv, pescuitul la lanseta este mai dificil, din cauza posibilelor obstacole subacvatice.
Un loc ideal pentru pescuitul stationar, balta poate oferi surprize dintre cele mai placute. Desigur, poti incerca si pescuitul la feeder, insa nu renunta la farmecul sadovenian al unditei cu momeli traditionale: mamaliga, paine, rame sau viermusi. Carasul de diverse calibre iti va oferi o zi memorabila – desigur, si in functie de toane, anotimp si noroc.
Balta Chitila
Din categoria locurilor de pescuit cu acces gratuit, Balta Chitila este poate una din cele mai mari si ofera si un peisaj minunat. Se poate da atat la lanseta, cat si la undita, desi exista destula vegetatie subacvatica.
Fiind destul de aproape de Bucuresti, este o locatie ideala pentru weekend, mai ales ca exista posibilitatea de campare si, eventual, prepararea unui gratar.
Balta Pantelimon
Pentru amatorii pescuitului la rapitor, Lacul Pantelimon este o locatie excelenta. Aflat in zona de Est a Bucurestiului, balta este renumita pentru capturi de biban si salau. Nu uita sa ai echipamentul necesar, in special lansete de spinning pentru acest tip de pescuit, precum si monturile si momelile tipice, necesare.