Pescuitul este, cu siguranta, o activitate relaxanta si un domeniu plin de povesti, practicat din cele mai vechi timpuri. Amatorii si pescarii incepatori care doresc sa afle cat mai multe despre tainele pescuitului ar trebui sa isi faca o idee despre sculele necesare si tehnicile care vin la pachet cu acestea.
Fie ca practici aceasta activitate ca hobby, fie ca iti doresti sa o transformi in ceva mai mult de atat, este bine de stiut ca pescuitul la pluta se poate transforma destul de repede intr-o pasiune periodica, in functie de sezon si de reguli.
Afla din acest articol cateva dintre tehnicile de pescuit la pluta, dar si informatii despre ustensilele necesare, care sa te pregateasca de o iesire in aer liber, pe malul lacului, la pescuit.
Ce este pescuitul la pluta?
Pescuitul la pluta se poate practica atat pe balti si lacuri, cat si pe rauri, in functie de echipament si de instrumente. Un rol important il joaca undita clasica de pescuit, formata dintr-un bat din lemn sau plastic, pluta, plumb, fir, carlig si momeala. Cum pescuitul la pluta nu mai este de mult timp o tehnica rudimentara, nici instrumentele nu mai sunt ca pe vremuri, astfel ca oricine poate achizitiona o undita potrivita pentru tipul de pescuit pe care doreste sa il practice, ca amator sau profesionist.
Pescuit la undita cu pluta: ce fel de undita este recomandata?
Undita clasica pentru pescuitul la pluta este, probabil, cea mai simpla ustensila cu care se pot captura pestii de mici dimensiuni sau chiar mai mari. Iata din ce este formata aceasta:
- Batul sau varga – poate fi din lemn de bambus sau din materiale plastice rezistente, fixe sau telescopice, de aproximativ 5-8 metri. Batul este prevazut cu cateva verigi sau inele prin care trece firul unditei.
- Firul unditei – este realizat din plastic, i se mai spune ata sau guta si se ataseaza de undita prevazuta cu verigi.
- Pluta – este confectionata din materiale usoare, are forma alungita si permite, evident, plutirea unditei la suprafata apei. Plutele mari sunt folosite pentru capturarea pestilor rapitori, in timp ce plutele mici sunt necesare pentru prinderea pestilor de mici dimensiuni.
- Plumbul – sunt bilute mici care se pun sub pluta pentru a fi mentinuta pe verticala. Astfel, varful plutei va sta pe luciul apei, fara ca aceasta sa fie trasa in adancuri.
- Mulineta – este un dispozitiv cilindric cu tambur, atasat unditei si ajuta la intinderea si retragerea firului de guta sau nailon, cu ajutorul unei mici manivele.
- Carligul – este confectionat din sarma otelita, suflat cu cupru sau poate fi fabricat din diverse aliaje. Aceasta se ataseaza in capatul unditei si are rol de sustinere a momelii sau a hranei pentru pesti.
Pescuitul la pluta nu se concretizeaza fara momeala. Insecte, paine, porumb si mamaliga sunt cateva dintre momelile folosite la pescuitul la pluta pe rau, balta sau lacuri. Indemanarea este cu siguranta atuul principal pentru capturarea pestilor, fie ca este vorba despre pescuit sportiv, unde pestele este eliberat ulterior, sau pentru consum propriu.