Firul monofilament

Monofilamentul este disponibil în diferite diametre și rezistențe dar și într-o mare varietate de culori. Este cel mai ieftin tip disponibil.

Este adesea preferat datorită raportului dintre eficiența și prețului său. Are o bună rezistență la noduri, un grad relativ elasticitate /alungire (amortizând șocurile), precum si o oarecare rezistență la abraziune.

Cu toate acestea, monofilamentul are slăbiciunile sale, firele mono putând fi degradate în timp de lumina soarelui, și de asemenea, având parte de un fenomen numit „memorie”, pe care îl voi explica în cele ce urmează. 

Despre memoria firului de pescuit

Memoria firului de pescuit monofilament este un fenomen care face ca firul să aibă tendința de a reveni la o formă anterioară in care a fost îndoit, înfășurat sau încolăcit.

Pare că firul știe să-și amintească forma inițială, chiar și după ce a fost îndreptata sau întins. capacitatea firului de a memora forma nu este un lucru dorit de noi, ca pescari.

Acest fenomen este cauzat de structura moleculară a firelor mono, care este alcătuită din polimeri lungi și subțiri. Acești polimeri sunt foarte flexibili și pot fi îndoiți și răsuciți fără a se rupe. Cu toate acestea, atunci când linia este eliberată, polimerii revin la forma lor originală, ceea ce face ca linia să-și „amintească” forma inițială. 

Efectul de memorie apare cu precădere la firele mono cu elasticitate redusă și se poate manifesta, de exemplu, în felul următor: spirele de fir de pe rola sau de pe tamburul mulinetei au tendința de a păstra o formă de spirală când sunt eliberate și chair și după o anumită tensionare. 

Memoria firelor este adesea descrisă în termeni de „fir cu memorie scăzută”, fir fără memorie, sau fir cu memorie ridicătă, dar nu există o unitate de măsură asociată cu acest parametru, aprecierea fiind subiectivă. 

Pentru a ilustra conceptul, un fir monofilament poate fi tras ușor de pe rolă sau de pe tambur, fără a aplica altă tensionare.  Firul se va desprinde sub formă de bucle/spirală. Apoi se tensionează câteva secunde, aplicând oarece forță  și se detensionează firul . În cazul în care buclele rămân după ce firul a fost tensionat și apoi destins, se spune că acesta are memorie mare sau este rigid. Pe de altă parte, în cazul în care buclele dispar după tensionare, se spune că are o memorie scăzută sau că este moale. Firele suple, care au memorie scăzută,  nu vor mai încerca să revină la formă de spirală.

Scroll to Top