TEHNICA DE PESCUIT LA SPINING
Tehnica de pescuit spinning este folosita pentru a prinde majoritatea pestilor rapitori din intreaga lume. Sensibilitatea echipamentului folosit in acest stil de pescuit depinde de mediul in care se pescuieste si de specia de peste cautata.
– Lanseta pentru pescuit Spinning poate avea dimensiuni cuprinse intre 2,10 – 3, 20 metri, cu actiunea intre 5 – 150 grame.
– Mulineta folosita pentru Spinning face parte din clasa mica – medie. De preferat sunt mulinetele cu cel putin 4 rulmenti . Rulmentii incorporati in mulineta ofera o functionare mai buna a acesteia si un raport de putere mai ridicat. Pentru alegerea mulinetei pentru pescuit la Spinning, nu este de neglijat raportul de recuperare care trebuie sa fie de cel putin 5:1-1. Tamburul mulinetei trebuie sa fie de tipul long cast pentru a permite lansari mai lungi.
– Firele de pescuit utilizate pentru tehnica Spinning pot fi de mai multe tipuri ( monofilament, multifilament, fluo – in cazul in care dorim sa urmarim traseul monturii prin apa, incolor – in cazul in care nu vrem sa se observe prin apa ), variind in functie de specia de peste cautata, culoarea apei, temperatura apei, apetitul pestilor, etc.
In tehnica de pescuit la Spinning sunt folosite diverse naluci cum ar fi :
– voblere de suprafata;
– voblere de adancime;
– lingurite oscilante;
– lingurite rotative;
– plastice moi ( twistere, shaduri ) etc .
Cum pescuim ?
Se vor cauta in general ochiurile de apa cu obstacole prin apa, praguri, langa stuful din apropierea malurilor, unde rapitorilor le place sa stea la panda . Daca vrem ca naluca sa evolueze mai aproape de fundul apei, vom lansa si vom astepta pana cand aceasta va ajunge aproape sau chiar pe fundul apei, apoi vom incepe recuperarea firului mai repede sau mai incet, in funtie de apetitul pestilor. Miscarea nalucii prin apa trebuie sa imite o vietate acvatica, provocand astfel rapitorul ce sta la panda.
Exista mai multe metode de recuperare a nalucii :
– recuperare rapida sau lenta, fara miscarea varfului lansetei (atunci cand naluca este de asa natura incat executa miscari, oscilatii prin apa, provocate doar de simpla recuperare a firului );
– recuperare sacadata (dupa lansare vom misca in sus si in jos varful lansetei, imprimand nalucii o miscare asemanatoare dintilor de ferestrau) .