Cloncul in pescuitul la somn – bazele de plecare

Cel mai misterios si vechi instrument pescaresc este cloncul in pescuitul la somn. Unealta in sine pare furata din alte vremuri si alte obiceiuri. De-a lungul timpului, omul a inteles si a deslusit o parte din secretele naturii. Cei drept nu foarte usor si cu sacrificii. Tot al omului este darul de a exploata iresponsabil inventiile sale in majoritatea cazurilor. Dar cu bune si cu mai putin bune, aceste unelte fac parte din istoria si evolutia noastra.

Ce este cloncul in pescuitul la somn

Cloncul este un instrument complex care are la baza o tija confectionata din lemn de esenta tare si o cupa in partea terminala. Scopul acestui instrument este de a genera in apa o unda de joasa frecventa, scurta ca durata si intensa ca nivel intr-un ritm repetat, alert. Secventa sonora care se genereaza in acest mod, are capacitatea de a atrage atentia exemplarelor de somn care vor parasi albia apei in care salasuiesc, urcand in straturile superioare ale apei pentru identificarea sursei care cauzeaza sunetele.

Cupa poarta denumirea de “pastila”. Forma acesteia influenteaza perturbatia ( energia mecanica ) propagata in mediul lichid in cazul nostru. Inaltimea undei ( sau frecventa mai precis ) este dictata de pastila care poate fi dreapta, convexa sau concava.

Timbrul unui clonc este unic. Chiar daca pastila este spre exemplu dreapta, diametrul acesteia va defini inaltimea undei in apa. Daca este mai mare vom auzi un sunet infundat. Daca pastila este mai mica, sunetul va urca usor in frecventa.

Doua teorii au stat la baza aparitiei acestei scule de pescuit. Una spune ca pescarii au studiat comportamentul somnului si au ajuns la concluzia ca sunetul produs de clonc imita sunetul pe care femela il genereaza in perioada reproducerii. Lunile Mai si Iunie caracterizeaza perioada de reproducere la aceasta specie.

Alti pescari sustin ca sunetul produs de clonc este similar cu cel pe care exemplarele mai mari de somn le produc noaptea cand urca in ape mici si se hranesc la suprafata. In special, se pot auzi aceste sunete infundate, similare cu cele produse de clonc, in timpul noptilor de vara care anunta furtuni in apropiere.
De la unealta in sine, stilul a preluat denumirea. Pescuitul la somn la clonc.

Scroll to Top