PESCUIT LA TAPARINA

TEHNICA DE PESCUIT LA TAPARINA

De obicei taparina este o montura care se foloseste la pescuitul marin, la adancimi mari. Taparina se poate folosi cu succes la pescuitul in zona digurilor lacurilor , in zone in care apa depaseste adancimea de 7 – 8 metrii. Taparina da rezultate foarte bune la pescuitul bibanului, obletelui, babustii. In functie de pestele cautat vom alege momeala potrivita.

Ce este o taparina ?
Pentru a fabrica o taparina avem nevoie de urmatoarele materiale :
– o lanseta cu mulineta
– o rola de fir monofilament ( 0,14mm – 0,2 mm )
– fir pentru strune
– carlige ( functie de specia de peste cautata )
– plumb (10 grame-80 grame )
– agrafa cu vartej.

Cum se face o taparina ?
Se pune rola de fir pe tamburul mulinetei, apoi se leaga la capatul firului o agrafa cu vartej, de care vom agata plumbul. La distanta de 20 de centimetrii de la plumb instre undita vom realize primul nod de care vom agata struna carligului. Pot fi montate mai multe carlige pe linia principala, respectandu-se o distanta corecta intre nodurile de care vom atasa carligele, pentru a evita incurcarea acestora. Taparina poate avea carligele goale urmand sa incarcam cu momeala ( rame, viermi, insecte), carlige cu muste fabricate din diverse materiale, carlige mormasca, etc. Avantajul taparinei este ca putem cauta pestii pe o distanta mai raspandita, avand mai multe carlige.

Cum se pescuieste la taparina ?
Pescuitul cu taparina este foarte simplu, si nu cere mari eforturi. Se lanseaza plumbul cu carligele, apoi cand consideram ca momeala a ajuns in locul in care dorim sa pescuim vom tensiona firul. Cu taparina se poate pescui pe fund sau intre ape, acest lucru depeinde foarte mult de anotimp, zona de pescuit si comportamentul pestilor. Dupa ce am tensionat firul, urmarim cu atentie varful lansetei. La o eventuala trasatura, varful lansetei va vibra cu tendinta de urcare sau coborare. In acel moment trebuie sa intepam usor pestele. Dupa ce am intepat pestele nu ne grabim sa scoatem foarte repede montura, pentru ca in timp ce recuperam firul putem avea placuta surpriza, ca alti pesti din banc, sa se repeada in carligele libere.

Taparina este folosita de pescari mai ales pe timpul iernii, pe digurile barajelor de acumulare. Pe anotimpul rece pestii se retrag in zonele mai adanci unde apa este mai calda. Aici pescarii au de indurat frigul si vantul care uneori poate sulfa din fata. Asa ca nu neglijati hainele adecvate, cand plecati la pescuit pe anotimp rece.

Scroll to Top