Cum și când folosim boiliesurile fishmeal / birdfood?

De departe cea mai importantă întrebare este cum și când folosim aceste 2 categorii de boiliesuri. Din experiența acumulată de-a lungul anilor pot trage următoarele concluzii.

Boiliesurile fishmeal sunt extrem de versatile, putând fi pescuite cu succes în orice anotimp.

Și birdfoodurile merg la fel de bine, cu excepția perioadei de iarnă. Când temperatura apei scade destul de mult, crapii vor prefera boiliesurile nutritive. Astfel, birdfoodurile sunt de evitat în perioadele foarte reci.

La polul opus, în perioadele calde ambele tipuri de boiliesuri funcționează la fel de bine. Pe perioadele caniculare, când crapii se hrănesc ceva mai apatic, este posibil ca boiliesurile birdfood să prezinte un avantaj.

Nu puține au fost partidele în care peștii au mâncat destul de slab, iar birdfoodurile au făcut diferența. Pe schimbări bruște de vreme, temperaturi ridicate, în timpul perioadei de reproducere sau imediat după, fiind doar câteva exemple.

Un lucru foarte important de care trebuie să ținem cont este specificul lacului și modul de hrănire al peștilor.

Boiliesurile birdfood funcționează excelent atât pe carpodroame, lacuri cu densitate ridicată de crap, cât și ape sălbatice cu denistate ceva mai redusă. Sunt foarte apreciate și de pescarii de crap ce frecventează Delta Dunării, fiind o momeală din ce în ce mai folosită în ultimii ani în zonă.

Principalul avantaj al birdfoodurilor este acela că merg pe orice tip de apă datorită compoziției lor.

În schimb, fishmealurile se pretează în special pe apele în care se folosesc regulat nade cu făină de pește. Desigur că sunt și excepții în care putem avea partide excelente și pe ape sălbatice sau pe ape cu densitate redusă de crap cu boiliesuri fishmeal. Totuși, aceste exemple sunt destul de rare deoarece pentru a avea succes cu o astfel de abordare, avem nevoie de partide ceva mai lungi.

Fără a generaliza, pe carpodroame și în general pe bălțile cu densitate mare de crap, fishmealul bate birdfoodul, dar nu tot timpul.

Nu pot spune un procent exact, desigur. Totuși, dacă ve-ți participa la un concurs de pescuit la crap pe un carpodrom puteți observa procentul pescarilor care pescuiesc cu fishmeal comparativ cu cei care folosesc birdfood.

Din punctul meu de vedere, birdfoodurile nu ar trebui să lipsească de la nicio partidă în care urmărim un pescuit de frecvență. În schimb pentru un pescuit selectiv, fishmealul este alegerea principală.

Scroll to Top