Cum sa prinzi peste

PESCUIT LA TAPARINA

TEHNICA DE PESCUIT LA TAPARINA De obicei taparina este o montura care se foloseste la pescuitul marin, la adancimi mari. Taparina se poate folosi cu succes la pescuitul in zona digurilor lacurilor , in zone in care apa depaseste adancimea de 7 – 8 metrii. Taparina da rezultate foarte bune la pescuitul bibanului, obletelui, babustii. In functie de pestele cautat vom alege momeala potrivita. Ce este o taparina ?Pentru a fabrica o taparina avem nevoie de urmatoarele materiale : – o lanseta cu mulineta – o rola de fir monofilament ( 0,14mm – 0,2 mm ) – fir pentru strune – carlige ( functie de specia de peste cautata )– plumb (10 grame-80 grame ) – agrafa cu vartej. Cum se face o taparina ?Se pune rola de fir pe tamburul mulinetei, apoi se leaga la capatul firului o agrafa cu vartej, de care vom agata plumbul. La distanta de 20 de centimetrii de la plumb instre undita vom realize primul nod de care vom agata struna carligului. Pot fi montate mai multe carlige pe linia principala, respectandu-se o distanta corecta intre nodurile de care vom atasa carligele, pentru a evita incurcarea acestora. Taparina poate avea carligele goale urmand sa incarcam cu momeala ( rame, viermi, insecte), carlige cu muste fabricate din diverse materiale, carlige mormasca, etc. Avantajul taparinei este ca putem cauta pestii pe o distanta mai raspandita, avand mai multe carlige. Cum se pescuieste la taparina ?Pescuitul cu taparina este foarte simplu, si nu cere mari eforturi. Se lanseaza plumbul cu carligele, apoi cand consideram ca momeala a ajuns in locul in care dorim sa pescuim vom tensiona firul. Cu taparina se poate pescui pe fund sau intre ape, acest lucru depeinde foarte mult de anotimp, zona de pescuit si comportamentul pestilor. Dupa ce am tensionat firul, urmarim …

PESCUIT LA TAPARINA Despre pescuit »

PESCUIT LA SPINING

TEHNICA DE PESCUIT LA SPINING Tehnica de pescuit spinning este folosita pentru a prinde majoritatea pestilor rapitori din intreaga lume. Sensibilitatea echipamentului folosit in acest stil de pescuit depinde de mediul in care se pescuieste si de specia de peste cautata.– Lanseta pentru pescuit Spinning poate avea dimensiuni cuprinse intre 2,10 – 3, 20 metri, cu actiunea intre 5 – 150 grame. – Mulineta folosita pentru Spinning face parte din clasa mica – medie. De preferat sunt mulinetele cu cel putin 4 rulmenti . Rulmentii incorporati in mulineta ofera o functionare mai buna a acesteia si un raport de putere mai ridicat. Pentru alegerea mulinetei pentru pescuit la Spinning, nu este de neglijat raportul de recuperare care trebuie sa fie de cel putin 5:1-1. Tamburul mulinetei trebuie sa fie de tipul long cast pentru a permite lansari mai lungi. – Firele de pescuit utilizate pentru tehnica Spinning pot fi de mai multe tipuri ( monofilament, multifilament, fluo – in cazul in care dorim sa urmarim traseul monturii prin apa, incolor – in cazul in care nu vrem sa se observe prin apa ), variind in functie de specia de peste cautata, culoarea apei, temperatura apei, apetitul pestilor, etc. In tehnica de pescuit la Spinning sunt folosite diverse naluci cum ar fi : – voblere de suprafata; – voblere de adancime; – lingurite oscilante; – lingurite rotative; – plastice moi ( twistere, shaduri ) etc . Cum pescuim ?Se vor cauta in general ochiurile de apa cu obstacole prin apa, praguri, langa stuful din apropierea malurilor, unde rapitorilor le place sa stea la panda . Daca vrem ca naluca sa evolueze mai aproape de fundul apei, vom lansa si vom astepta pana cand aceasta va ajunge aproape sau chiar pe fundul apei, apoi vom incepe recuperarea firului mai repede sau mai …

PESCUIT LA SPINING Despre pescuit »

PESCUIT LA SHEFFIELD

TEHNICA DE PESCUIT LA SHEFFIELD Tehnica de pescuit Sheffield este folosita in special atunci cand se pescuieste cu pluta la distante mai mari de 15-20 de metri, unde adancimea apei poate sa depaseasca lungimea unditei. Pentru aceasta situatie se va folosi o pluta culisanta. Cele mai folosite lansete pentru acest stil de pescuit sunt cele de tipul Match ( sau Telematch) cu lungimi de 3.9 metri respectiv 4.2 metri. Aceste lansete Match au un numar mare de inele mici cu picior lung ( intre 14 si 16 inele ). Puterea de aruncare a acestor lansete este in general de 5-25 g la 60 – 70 m distanta. Inelele acestea permit o lansare cat mai precisa si la distante cat mai mari a monturii. Piciorusele inelelor sunt mai lungi pentru a impiedica lipirea firului de lanseta cand acesta este ud. Lungimea lansetei , fiind destul de mare, confera un control bun al monturii. Mulineta aleasa pentru pescuitul la Sheffield trebuie sa aiba o dimensiune mica sau medie, cu tamburul de tip long cast si sa aiba o un raport de recuperare bun. Firele folosite in tehnica Sheffield sunt de doua tipuri : – plutitor; – scufundator.Firul se alege in functie de zona de pescuit : -daca se pescuieste intr-o zona relativ linistita fara vant puternic se va opta pentru firul plutitor. Acelasi fir plutitor se va utiliza pentru pescuitul pe rauri unde exista curenti de apa, acesta oferind un control mai bun decat cel scufundator.– daca se pescuieste intr-o zona cu vant se va utiliza firul scufundator, pentru a evita bucla (burta) produsa de suflul vantului. Imediat dupa ce montura a atins suprafata apei, se va tine varful lansetei aproape de apa, pentru a permite scufundarea firului si pentru a putea realiza o intepatura cat mai precisa , fara rateuri, la …

PESCUIT LA SHEFFIELD Despre pescuit »

PESCUIT LA RUBESIANA CU FEEDER

TEHNICA DE PESCUIT LA RUBESIANA CU FEEDER Rubesiana cu feeder este o combinatie foarte reusita intre doua stiluri de pescuit total diferite. Aceasta metoda da rezultate foarte bune pe canale si rauri. Tehnica de pescuit rubesiana cu feeder are avantajul ca nu trebuie sa se mai nadeasca suplimentar, locul de pescuit, momirea facandu-se cu ajutorul cosuletului momitor de langa carlig. In continuare vom analiza materialele necesare si modul de realizare al monturii pentru rubesiana cu feeder.Materiale necesare :-fir monofilament rezistent 0.16 sau 0,18 (pentru linia principala)-fir monofilament rezistent 0.12 sau 0,14 (pentru forfac)-momitor feeder de diferite forme (se alege in functie de mediu de pescuit, de evitat sunt cele de marime mare. In anotimpul rece se folosesc feedere de marime mica, iar in perioada mai calduroasa se folosesc cu succes feedere de marime medie).carlige de marimi potrivite speciei de peste cautat (16-10)-vartej simplu fara carabina de marime potrivita-opritoare de siliconSe introduce feeder-ul pe firul principal, apoi se introduce un orpitor de silicon dupa care se ataseaza vartejul fara carabina. Pe celelalt capat al vartejului se ataseaza struna cu carligul. Marimea forfacului trebuie sa fie aproximativ 15-20 centimetrii.Dupa ce se pune in carlig momeala dorita, se incarca feeder-ul cu nada apoi se agata pe varga cam in zona unde se tine mana(este vorba despre varful rubesienei). Rasucirea feeder-ului pe varga se face in capatul unui colier de plastic, care este strans pe varful rubesienei. Capatul colierului se lasa intre 1,5 si 2 centimetrii. Dupa ce am rasucit feeder-ul dupa varga in dreptul colierului, vom incepe mufarea tronsoanelor. Dupa ce am ajuns cu feeder-ul la distanta dorita de pescuit vom rasuci varga invers sensului in care am rasucit montura mai devreme. Dupa ce feede-rul a scapat din capatul colierului de plastic, asteptam putin pana se stabilizeaza balansul, apoi se coboara usor in …

PESCUIT LA RUBESIANA CU FEEDER Despre pescuit »

PESCUIT LA RUBESIANA

TEHNICA DE PESCUIT LA RUBESIANA Tehnica de pescuit la Rubesiana consta in pescuitul cu o singura varga, fara mulineta, la o distanta mai mare de mal. Echipamentul de pescuit la Rubesiana este compus din : – Varga formata din segmente si poate avea o lungime cuprinsa intre 9 si 16 metri. Segmentele se imbina prin mufare si au o lungime cuprinsa intre 1,1 si 1,3 metri. Terminatia dinspre varf a acestei vergi, are o marime cuprinsa intre 2 si 5 metri si este formata tot din tronsoane care se mufeaza intre ele, dar ca la vergile telescopice normale . -Cauciucul special de pe varf. Prin intermediul acestui cauciuc special se face legatura dintre varful unditei si firul cu care se pescuieste. Cauciucul special are rolul de a obosi pestele mai repede si de a amortiza actiunea asupra varfului vergii. – Firul de pescuit trebuie sa aiba o grosime destul de mica, cu valori cuprinse intre 0.06mm si 0,14 mm. Este indicat ca alegerea firului, sa se faca asa fel incat, in eventuala unei agataturi sa cedeze firul de pescuit si nu cauciucul special. -Carligele fac parte din categoria mici – medii cu dimensiuni cuprinse intre 10 si 22. Carligele se vor alege in functie de momeala cu care pescuim si de specia de peste urmarita. – Plumbajele folosite sunt variate, la randul lor depind foarte mult de locul de pescuit si specia de peste urmarita. Tehnica de pescuit la Rubesiana permite utilizarea plutelor foarte fine, si confera un bun control al acestora la mare distanta de mal. Un aspect foarte important in tehnica de pescuit la Rubesiana il constituie nadirea locului de pescuit si calitatea nadei. Eficienta nadei depinde de mai multi factori si se alege in functie de temperatura apei, adancimea apei, viteza de curgere a apei (in cazul …

PESCUIT LA RUBESIANA Despre pescuit »

PESCUIT LA FEEDER

TEHNICA DE PESCUIT LA FEEDER Tehnica de pescuit Feeder este un pescuit de finete si consta in atragerea pestilor catre carligul principal al monturii. Pentru aceasta tehnica de pescuit avem nevoie de urmatoarele :– Lanseta pentru Feeder, avand doua sau trei tronsoane. Lungimea lansetei este cuprinsa intre 2,8 metri si 4,2 metri, avand mai multe varfuri de mai multe culori si grosimi. -Firul principal este de obicei un monofilament cu dimensiuni cuprinse intre 0.12mm si 0.22 mm . Grosimea firului se alege in functie de pestele pe care il cutam. Struna cu care se leaga carligul va fi intotdeauna mai subtire decat firul principal.-Mulineta utilizata trebuie sa aiba o marime mica – medie, cu raport de recuperare bun , de preferinta cu tambur de rezerva prevazut cu un fir mai gros sau mai subtire, pentru schimbarea si adaptarea mai rapida la conditiile de pescuit. -Carligele folosite pentru pescuitul la Feeder fac parte din categoriile celor mici 12-18, acesta fiind un pescuit de finete. -Feeder ( cosulet in care se va pune nada cu o consistenta variata in functie de mediul de pescuit si de pestele pe care il cautam). Marimea Feeder-ului, se va alege in functie de marimea pestilor cautati dar se va tine cont si de conditiile atmosferice in care pescuim. Feederele se impart in trei categorii mai mari : -cu gauri in corpurile lor (pentru momeala vie : rame, viermi);– cu ambele capete desfacute;– cu un singur capat desfacut.Tehnica de pescuit la Feeder consta in nadire progresiva avand posibilitatea de a viza pestii ce se afla la suprafata apei, pe fundul apei cat si intre ape.

PESCUIT LA DROP SHOT

TEHNICA DE PESCUIT LA DROP SHOT Tehnica de pescuit drop shot face parte din categoria tehnicilor de pescuit de finete. In cele ce urmeaza sunt descrise cateva modalitati de prezentare a acestei tehnici de pescuit drop shot. Tehnica de pescuit drop shot se poate practica cu o montura relativ simpla formata dintr-un echipament de pescuit usor. Echipamentul de pescuit pentru tehnica de pescuit drop shot contine : – o lanseta din clasa mica sau medie– un fir principal de 0,14 mm – 0,18 mm– un plumb cu greutati cuprinse intre 10g si 30g– un carlig cu tija lunga atasat de firul principal cu un nod palomar. Ca momeala se pot folosi twistere, shad-uri etc. Tehnica de pescuit drop shot intre apeAceasta tehnica presupune observarea bancurilor de pesti pe sonar si stabilirea lungimii firului asa fel incat dupa lansare, naluca sa treaca prin zona pestilor . Tehnica de pescuit drop shot pe substrat sau in apropierea acestuia. Dupa lansarea nalucii se asteapta aproximativ 10 – 20 de secunde, inainte de a ridica usor naluca fara a misca plumbul . Dupa ce s-a intins firul pana la plumb se lasa naluca sa pluteasca, asteptand iar aproximativ 10 – 20 de secunde Tehnica de pescuit drop shot pe praguri.Aceasta tehnica de pescuit presupune recuperarea usoara a nalucii pe distante de un metru cu mici pauze de aproximativ 10 secunde. De obicei aceasta tehnica da rezultate bune la pescuitul salaului si bibanului in zone cu praguri.

Scroll to Top