Ce este pescuitul cu magnet?

Pescuitul cu ajutorul magnetului a devenit un hobby arhicunoscut la nivel mondial în ultimii ani, fiind practicat din ce în ce mai des și în România de către pasionații de adrenalină și comori. Pescuitul cu magnet nu înseamnă că vei prinde pești.

Categoric nu! Cu ajutorul unui magnet puternic, prins de o frânghie și aruncat în apă, poți pescui însă o mulțime de lucruri, de la monezi, cizme, clești, cârlige de pescuit până la obiecte mai mari precum biciclete sau alte obiecte ce conțin fier.

Ce este, de fapt, un magnet? Conform definiției din DEX online, un magnet este un „minereu de fier care are proprietatea de a atrage materialele feromagnetice”.

Pentru pescuitul cu magnet se folosesc magneți din neodim, neodimul fiind un element chimic obținut din pământuri rare. Forța de atracție a magneților din neodim este deosebit de puternică și sunt considerați a fi printre cei mai puternici magneți existenți, făcându-i potriviți pentru pescuitul cu magnet, întrucât în ape se pot găsi obiecte de dimensiuni mici, dar și obiecte de dimensiuni mari și greutate ridicată.

De ce tip de magneți ai nevoie pentru pescuit?

Dacă ai descoperit pasiunea pescuitului și vrei să încerci pescuitul cu magnetul, trebuie să te informezi în prealabil și să cauți cei mai buni magneți. Există disponibili mai mulți magneți pe piață, la prețuri accesibile, astfel încât să-l alegi pe cel potrivit nevoilor tale. Magnet pescuit cu forță de 90 kg – este un magnet de dimensiuni mici, ce poate atrage obiecte de la o distanță de 4 cm.

Poate fi folosit de începători și chiar de copii, datorită greutății mici, de doar 260 de grame. Magnet pescuit cu forță de 160 kg – cântărește 450 de grame și poate atrage un obiect de până la 160 kg. Magnet pescuit cu forță de 290 kg – cântărește 710 de grame, fiind suficient de greu pentru a cădea în apă la adâncimi mari, are o rază de acțiune mare și se pot trage diferite obiecte de până la 290 kg.

Magnet pescuit cu forță de 300 kg cu două fețe – cu o greutate de doar 620 de grame, se scufundă rapid, iar datorită celor două fețe magnetice, poți atrage mult mai multe obiecte.

Magnet pescuit cu forță de 500 kg cu două fețe – cu o greutate de 2,4 kg, acest tip de magnet este unul potrivit pentru obiecte de mari dimensiuni, iar cele două fețe magnetice îi oferă o forță de tragere extrem de tare.

Magnet pescuit cu forță de 530 kg – cântărește doar 1,3 kg, se scufundă rapid, iar datorită diametrului de 10 cm, acoperă o zonă vastă magnetică. Magnet pescuit cu forță de 1100 kg cu două fețe – reprezintă magnetul suprem, are o greutate de 4,2 kg, iar datorită celor două fețe active, are o rază de acțiune extraordinară.

Cum poți pescui cu ajutorul unui magnet?

Pentru a te putea folosi de ajutorul unui magnet la pescuit, ai nevoie în primul rând de un magnet potrivit. În funcție de zona unde pescuiești și ce anume speri să găsești în apă, alege un magnet cu o forță de tragere de 90 kg până la un magnet de pescuit cu două fețe de 1100 kg.

Pe lângă magnet, ai nevoie și de o frânghie puternică de care să-l legi. Fii sigur că alegi o frânghie confecționată din poliester și nu din nailon. Cea din poliester este mult mai rezistentă și, de asemenea, nu se deteriorează din cauza apei. În funcție de capacitatea de tracțiune a magnetului, alege o frânghie cu o forță de 340 sau chiar 540 kg, cu o lungime de 15 sau 30 m, în funcție și de adâncimea apei unde pescuiești. O frânghie bună te va ajuta să scufunzi magnetul în apă și să-l ridici cu ușurință. Totodată sarcina susținută a unei frânghii este recomandat să fie aproximativ egală cu cea de tragere a magnetului.

Odată achiziționate, leagă frânghia de magnet și apoi coboară magnetul în apă, dacă stai pe un pod sau într-o barcă, spre exemplu. O astfel de metodă este utilă, dar nu foarte eficace. Metoda cel mai des folosită este cea de aruncare a magnetului în apă și tragere înapoi. În acest fel ai mai multe șanse să prinzi ceva, datorită zonei mai mari de explorat.

Fie că practici pescuitul cu magnet de curiozitate, că te interesează ecologismul apelor sau o faci pentru a-ți aduce un venit, acesta rămâne unul dintre cele mai interesante sporturi practicate, deoarece nu știi niciodată ce te așteaptă atunci când aduci magnetul la suprafață.

Scroll to Top