Pescuitul La Pluta – Prindere Pluta De Fir

Pescuitul la pluta

In ultima vreme m-a tot preocupat modalitatea de a fixa pluta de fir in asa fel incat sa se fia adaptabila la schimbarile rapide survenite pe balta cu interventii minime asupra monturii. Uneori lenea sau timpul scurt de care avem parte pe parcursul partidei (de la terminarea serviciului cateva ore) ne determina sa nu schimbam montura doar de dragul de a nu pierde timp pretios fie el si 10-15 minute cu schimbarea monturii.

Cautand pe la producatorii specializati de echipament m-am oprit la Cralusso dar am gasit produse similare si la altii.

Unul dintre aceste produse este prinderea de pluta cu tija.
Acesta este unul dintre cele mai folosite moduri de prindere a plutei in ultimele cateva saptamani.
Un avantaj major este acela ca pluta fiind prinsa in acest manson va tinde sa evite firul iar incurcarea monturii este de o probabilitate redusa.

Distantierea va arata asa si in timpul lansarii:

Cei care vor o pot realiza si din 2 tuburi siliconice unul cu diametrul gaurii egale cu diametrul firului si celalalt cu cel al plutei, etc.

In pescuitul la plua se pot folosi plumbi interschimbabili de tipul:

puteti ajusta montura atat cat este necesar, fie ridicand greutatea ei pentru a  lansa la distanta mai mare fie a schimba forma plutei in functie de caz (valuri, muscaturi sensibile, alta momeala folosita, etc).

A doua varianta este destinata pescuitului cu plute de tip match fixe.

Ele vin in 2 variante:

Prima varianta este modelul mai vechi avand 2 dimensiuni:

  • Small de 0.22gr si 
  • Medium de 0.35gr.

Varianta a doua este si ea realizata in doua dimensiuni si anume 

  • de Small de 0.30gr si 
  • Medium de 0.45gr dar imbunatateste modul de prezentare a monturii.

Aceste adaptoare au in momentul lansarii tendinta de a realiza 3 linii paralele: una este firul de la pluta spre carlig care este pe tija mai lunga a adaptorului, una este pluta care da directia si care este usor in fata asezat in ansamplu si cea de a 3-a linie este firul principal pana la varga. 

In acest mod se evita incalcirea monturii.
Acest lucru ne ofera posibilitatea de a schimba foarte usor plutele waggler, de exemplu in cazul in care vreau sa schimb o pluta de pelete cu una de tip pelet feeder.

Scroll to Top