O temperatură optimă a apei pentru metabolismul peștilor îi va determina pe aceștia să se hrănească mai des.
Cel mai bun moment pentru pescuit este atunci când temperatura apei este apropiată sau egală cu valoare ideală pentru metabolismul speciilor de pești pe care doriți să ii prindeți.
Metabolismul, nivelul de oxigen din apă și implicit nivelul de activitate al peștilor vor fi la valori optime, ceea ce va încuraja hrănirea. Aceasta se întâmplă și după ploaie, aceasta oxigenând apa și coborându-i-i temperatura la un nivel mai potrivit cu cel tolerat de multe specii de pești.
Rata metabolică
Nivelul de activitate al peștilor este o măsură a schimbului de energie dintre ei și mediul înconjurător. Variația oxigenului existent în apă se resimte imediat în activitatea organismelor acvatice, în special a peștilor, cu precădere în rata metabolică a acestora..
Rata metabolică este ritmul la care organismul peștelui folosește hrana pentru a menține funcțiile vitale. Pe lângă temperatura, rata metabolică a peștilor este influențată direct de alti factori sau parametrii precum:
- concentrația oxigenului din apă.
- parametri chimici ai apei( salinitate, PH).
- dimensiunea/ mărimea peștelui;
- nivelul de activitate al celorlalți pești sau viețuitoare acvatice;
- intensitatea luminii, sau au întunericul (perioada zilei/ nopții).
Astfel, necesarul energetic al peștilor este mai mare cu cât temperatura este mai mare. La un anumit nivel de temperatură însă, datorită scăderii nivelului de oxigen disponibil, metabolismul poate fi încetinit. Peștii intră atunci într-o letargie, fiind foarte puțin activi, focalizându-se pe supraviețuire și nu pe hrănire.
Menținerea funcțiilor vitale ale unui organism în perioadele de stres (temperatura scăzută sau temperatura crescută la extrem) este importantă deoarece acestea sunt necesare pentru supraviețuire. În consecință, când temperatura scade sub 5 grade sau atunci când crește peste 28 de grade în apa, organismul peștilor este supus unui stres extrem.
O scădere bruscă, rapidă a temperaturii apei cu 8 -10 grade Celsius provoacă de asemenea ceea ce se numește șoc termic.
Peștii care sunt expuși la variații rapide ale temperaturii apei de 8-10 grade pot muri din cauza șocului termic. Dar acesta este un scenariu puțin probabil într-o întindere de apă cu dimensiuni normale. Cel mai adesea schimbarea temperaturii se realizează gradual, într-o durata de timp care nu expune peștii acestui risc. Însă atunci când scoatem un peste din apa si îl ținem in saltea pentru cântărire, ii putem provoca acest soc. De aceea este important sa știm cum sa îngrijim si sa manevram corect peștii pe care vrem sa ii eliberam.