Un scaun de pescuit la feeder nu se alege dupa culoare, sau dupa numele producatorului. Se alege dupa nevoile tale ca pescar. Nevoile sunt reprezentate de un set de conditii in realitate. De la greutatea corporala a pescarului, trecand prin inaltimea acestuia, si stilul practicat (method feeder vs cage feeder).
Desigur ca mai apar si factorii externi in completare. Cat de dreapta este zona unde va fi pozitionat scaunul, posibilitatea reglajului independent pe fiecare picior, stabilitatea produsului pe teren accidentat.
Brusc, daca privim la rece, parca lucrurile se schimba. Eu sper ca in bine.
Alegerea unui scaun de feeder in functie de areal
Nu tot timpul reusim sa ajungem pe malul apei si sa gasim zone ideale unde poti aseza lejer orice scaun de pescuit. Poti gasi namol, poti gasi pietre sau pante. Nici iarba nu este un aliat daca terenul este usor inclinat.
Cel mai important lucru este stabilitatea in orice astfel de conditii. Stabilitate inseamna capacitatea de fixare cat mai buna, generand siguranta in utilizare. Siguranta in utlizare reprezinta la randul ei eliminarea oricarei probabilitati ca in cazul unor miscari bruste, scaunul sa isi modifice pozitia initiala.
Pe “salbatic” , avem mai multi inamici prezenti. Uneori sunt pitoresti si ofera privelisti de neuitat. Roua diminetii prin iarba, nisipul care pare desenat de valurile apei sau pietrele care ascund mici reptile care ies la soare cautand caldura. Sunt imagini superbe.
In euforia peisajului si in magia momentului, cauti sa te instalezi cat mai rapid. Aici iti semnezi sentinta zilei din punctul meu de vedere. Iarasi, este gresit sa stai cu frica de fiecare data cand iti montezi echipamentul.
In consecinta, un scaun de pescuit la feeder trebuie sa ofere siguranta! Indiferent de tipul de teren pe care va fi montat. Fixarea in namol, pe nisipul nesigur, iarba alunecoasa, sau pietrele denivelate, scaunul trebuie sa “ incremeneasca” . Punct.
Alegerea unui scaun de feeder in functie de durata partidei si a speciei tinta
Dupa siguranta, intra in calcul durata partidei. Pare curios nu ? Parca nu are legatura. Haideti sa vedem daca aveti sau nu dreptate. Voi incerca sa exemplific doua scenarii la doua specii de pesti diferite in cele ce urmeaza. Vom descoperi impreuna daca merita sa luam in calcul durata partidei si specia tinta atunci cand alegem un scaun de pescuit la feeder.
Scaunul de pescuit in method feeder
In tehnica de method feeder, avand ca tinta crapul, este clar din start ca avem nevoie si de nada dar si de momeli. Necesita spatiu si este important sa le avem la indemana. Asa apare cel mai important accesoriu al unui scaun de pescuit la feeder. Tava laterala. Este un element important care iti permite etalarea mai multor momeli si nade la indemana. Nu te mai apleci, nu te mai dai jos de pe scaun sa cauti in genti, gentute si posetute tot ce iti trebuie. Sunt pe tava. Final de discutie.
Daca pestii raspund strategiei de partida, apar trasaturi frecvente. Daca nu sunt toate la locul lor, incepi sa te agiti, darami una sau alta, lovesti cu lanseta cand intepi pestele diverse lucruri pe langa tine. Fara sa realizezi, iti vei repozitiona corpul in acest lant de miscari mai mult decat este nevoie.
Nu cred ca are rost sa mai discutam de modul in care minciogul sta pe te miri unde si doar cand ai nevoie de el nu iti este la indemana. Altfel, te lovesti de el la fiecare 20 de secunde. Si cate nu mai atingi si cu manerul de minciog cand te pregatesti sa primesti pestele in plasa.
Partea buna este ca la method nu ai nevoie de multa nada. Dar sumedenia de momeli si “cutii cu maimute”, nu poate sta imparstiata. Pestii nu sunt mici si ai nevoie de spatiu de manevra. Orice crap sarit de 2 kg este crap si merita atentie la fel ca un exemplar de 5 poate 7 Kg.
Scaunul de pescuit in tehnica cu cosulet
Daca la method am scapat mai ieftin pentru ca metoda in sine nu necesita foarte multa nada, pregatiti-va de cosulet. Cantitatea de nada este importanta. In general, partidele pe salbatic la feeder sunt caracterizate de volum. Pe principiul apa curge, pietrele raman, cred ca e lesne de inteles ce se intampla cu nada si momeala in apa.
Intretinerea constanta a vadului implica sisteme de depozitare generoase. La fel, trebuie sa fie la indemana. Nu este nostim sa stai pe un scaun de pescuit si langa tine sa ai o galeata spre care te apleci de fiecare data sa iti umpli cosuletul.
Pe salbatic, locul pe care te asezi nu este la fel de ingrijit ca pe un lac privat. Aici conditiile de pescuit sunt asigurate de mama natura. Face cum vrea si ce vrea. Mai interesant este ca pestii se gasesc acolo unde hatisurile sunt mai mari.
Nu stiu foarte multi pescari care sa mearga cu maceta si sa faca peisagistica pe malul apelor salbatice. Publice daca vreti si va place cum suna. Nici in astfel de situatii nu te poti intinde in jurul tau cu multe pungi, pungute si gentute.
Faptul ca terenul nu este nivelat, ca nu exista pontoane, amplifica nevoia de compact si la indemana. Nu mai spun de cazurile in care te poztionezi pe pietre. Fara un echipament corespunzator esti la un pas de “Cirque du Soleil”.