RETETE CARAS

1. BORS DE CARAS

Ingrediente reteta culinara :
Bors de caras

– 3 cani de bors ( care se pot drege cu smantana si patrunjel
– un ardei gras
– 2 cepe mijlocii sau o ceapa mare
– un morcov
– o radacina de patrunjel
– o bucata de telina
– un ou
– o legatura de leustean.

Preparare reteta culinara : 

Tocam ardeiul si ceapa marunt si le calim cu putin ulei. Cand sunt aproape moi, turnam peste cca 1 litru de apa, apoi taiem bucatile , zarzavaturile si le punem in apa. Cand supa de legume este aproape fiarta, punem borsul, orezul si bucatile de caras. Potrivim de sare si vegeta, apoi adaugam leusteanul tocat marunt. La ultimul clocot se adauga oul batut ca pentru omleta.

2. CARAS LA CUPTOR

Ingrediente reteta culinara :
Caras la cuptor

– 1 caras, mai mare
– 2 cepe
– 3 ardei grasi
– 1 lamaie
– 4 catei de usturoi
– 6 linguri untdelemn
– patrunjel verde
– tocat mic
– cimbru
– 1 pahar de vin
– 3-4 rosii
– sare si piper dupa gust.

Preparare reteta culinara : 

Carasul curatat, spalat, se taie bucati nu prea groase, se aranjeaza intr-o tava dreptunghiulara, se presara sare si piper, cimbru. Apoi, usturoiul taiat feliute, ceapa taiata feliute foarte subtiri, ardeii taiati subtiri, rosiile taiate felii, patrunjelul tocat mic si felii de lamaie curatate de coaja, toate se pun peste feliile de peste. Se toarna untdelemnul, vinul si se introduce in cuptorul fierbinte, sa fiarba in vin si in sosul lor. Pe parcurs se incearca pestele cu furculita si, daca este moale si sosul bine fiert, inseamna ca e gata. Se scoate carasul cu o lopatica, se aseaza deasupra, peste legume si se mai lasa in cuptor, sa se rumeneasca usor si sa prinda o crusta.

3. CIORBA DE CARAS

Ingrediente reteta culinara :
Ciorba de caras

– peste (caras) 4 cepe medii
– 5 cartofi
– 2 morcovi
– 2 ardei grasi
– telina radacina
– Bors
– sare
– bulion sau suc de rosii
– leustean si patrunjel frunze

Preparare reteta culinara : 

Se pun 4 litri apa pe foc cu putin ulei. Se toaca legumele si se pun la fiert in apa care fierbe.
Dupa ce au fiert legumele se pune bulionul sau sucul de rosii, se adauga sarea si borsul se mai lasa sa fiarba zece minute apoi se adauga carasul.
Se mai lasa la fiert maxim zece minute, atunci cand pestele se ridica la suprafata inseamna ca e fiert.
Se pune verdeata tocata marunt.

4.CIORBA DE CARAS DREASA

Ingrediente reteta culinara :
Ciorba de caras dreasa

– 1,5 kg caras
– 150 gr. morcovi
– 250 gr. ceapa
– 100 gr. faina
– 400 gr. cartofi rosii
– 300 gr. smantana sau iaurt
– 3 oua
– 2 legaturi verdeata
– 100 ml ulei
– lamiie si sare dupa gust .

Preparare reteta culinara : 

Morcovii si ceapa se curata, se spala, se taie julien si se calesc in ulei, prin inabusire, pana ce incep sa se inmoaie. Se adauga faina si se face ca un sos. Se stinge cu apa clocotita, si se continua fierberea.
Cartofii curatati, spalati si taiati in cubulete, se pun la fiert cu legumele. Dupa ce au fiert 10-15 minute, se pune carasul curatat, spalat si portionat, rosiile taiate in bucati, sarea si bulionul si se lasa sa fiarba circa 10 minute. Se acreste cu zeama de lamaie. Ouale batute cu putina sare se amesteca bine cu smantana, se subtiaza cu zeama si se toarna treptat in ciorba fierbinte, amestecindu-se usor. Se adauga o legatura de verdeata taiata marunt si se mai da o data in clocot. Restul de verdeata se presara in farfurie.

5.CIORBA DE CARAS PROASPAT

Ingrediente reteta culinara :
Ciorba de caras proaspat

– 1.5 kg caras
– 200 g morcovi
– 100 g telina
– 400 g ceapa
– 200 g ardei gras
– 100 ml ulei
– 50 g pasta de tomate
– 1 kg rosii
– 50 g leustean
– 50 g patrunjel verdeata
– 5 g sare de lamiie (otet
– sare
– dupa gust

Preparare reteta culinara : 

Se curata carasul de solzi si intestine; se spala, se portioneaza si se sareaza.
Zarzavatul se curata, se spala si se taie felioare in lungime. Ceapa se curata, se spala si se taie marunt. Rosiile se curata, se spala si se taie in sferturi. Ceapa se pune la fiert in apa cu sare, zarzavatul si ardeiul se inabusa in ulei cu adaos de apa si apoi se adauga in vasul in care fierbe ceapa. Cand zarzavatul este aproape fiert se adauga pasta de tomate diluata cu putina zeama si sare de lamiie (otet).
Se adauga carasul si rosiile continuand fierberea cca 10 – 15 minute. Se serveste cu verdeata.

6. CIORBA DE PERISOARE DIN CARAS

Ingrediente reteta culinara :
Ciorba de perisoare din caras

– 700-800 g caras
– 1-2 ardei grasi
– morcov
– patrunjel
– telina(toate 200 g)
– o ceapa
– 2 rosii
– 50 g franzela
– 1 ou
– 25 g faina
– bors
– leustean
– sare.

Preparare reteta culinara : 

Zarzavatul si ceapa, rasa prin razatoare cu gauri mari, se calesc 2 min cu 2 linguride ulei. Apoi totul se stinge cu 11/2 l supa de peste clocotita si se lasa sa fiarba pina cind se pregatesc perisoarele.
Carasul, se curata de solzi si de piele si apoi se scoate carnea, trecand cu cutitul de-a lungul coloanei vertebrale de o parte si de alta a acesteia.
Carnea cca 250 g care rezulta se curata de toate oasele si se trece prin masina de tocat, impreuna cu franzela muiata si bine stoarsa. La tocatura se adauga o lingurita cu varf de ceapa rasa fin sau taiata marunt, un ou intreg, faina un varf de cutit de piper, patrunjelul si sarea si se amesteca bine. Oasele de peste, capul si pielea se fierb, inainte cu apa care stinge zarzavatul. Cind zarzavatul este bine fiert, se acreste ciorba dupa gust sau cu ce exista la indemana, potrivindu-se gustul cu sare. Din compozitia de perisoare, se ia cu lingurita uda in ciorba o cantitate aproximativ cat o maslina i se da o forma rotunda in lingurita si se da drumul in ciorba care clocoteste. Cind toate perisoarele sint gata se fierb la foc mic cca 15 min.Pentru aroma se pune leustean.

7. CIORBA DE PESTE CARAS

Ingrediente reteta culinara :
Ciorba de peste caras

-1,5 kg peste caras
-doua cepe potrivite
-doi morcovi
-patrunjel verde
-un pahar cu orez
-pastarnac
-telina
-rosii sau bulion
-3 linguri de ulei
-piper
-sare
-zeama de lamaie ( otet, zeama de varza, bors)

Preparare reteta culinara : 

Se curata de solzi carasul si de maruntaie si se spala bine sub jet de apa. Se taie apoi in bucati potrivite. Se curata si se spala legumele apoi se dau prin razatoarea mare sau se toaca cu cutitul in bucatele mici. Se pune intr-o cratita uleiul si se adauga zarzavatul, apoi se adauga 3 linguri de apa si se lasa sa se inabuseasca. Dupa ce s-au inabusit legumele se adauga inca aproximativ 3 – 3,5 litri de apa in cratita si se lasa sa fiarba la foc potrivit cam 20 minute. Se adauga rosiile taiate in bucatele mici, zeama pentru acrit (bors, zeama de lamaie, zeama de varza sau otet), se adauga orezul spalat, se adauga bucatile de caras si se mai da la foc mic inca 20 de minute. Ideal este sa mai adaugati pe langa bucatile de caras si alte specii de pesti mai mici, acestia fac ciorba de caras mai gustoasa. Pestele nu trebuie fiert prea mult pentru ca risca sa se sfarame. Daca doriti sa fierbeti mai mult ingredientele, scoateti pestele intr-o farfurie si adaugati-l inapoi dupa ce considerati ca s-au fiert celelalte. Inainte sa oprim focul adaugam o mana de patrunjel verde maruntit.

Pofta buna !

Scroll to Top