10 PONTURI PENTRU PESCARII CU BUGET REDUS
Adevărul e că indiferent dacă ești econom sau “mână-largă”, atunci când vine vorba de pescuit niciunul dintre noi nu vrea să cheltuiască mai mult decât e cazul.
Să nu uităm: de regulă, fiecare ieșire la pescuit costă ceva – timp, benzină, un vârf de lansetă rupt, un vobler agățat pe fundul apei, un fir făcut perucă, un wader agățat în vreo sârmă, etc.
Dar să nu mai răsucim cuțitul în rană. Știi tu foarte bine că în timp se adună sume frumușele pe care le-ai investit în sportul tău preferat, pescuitul la răpitor.
În articolul de astăzi vrem să-ți dăm câteva ponturi practice pentru ca să poți face cât de multă economie posibil, sau hai să spunem, să te ajutăm să nu pierzi bani aiurea…ca să-i poți cheltui pe echipament mai bun…și mai mult.
1. REFOLOSEȘTE “GUMELE”
Există mai multe moduri de a prelungi viața nălucilor moi, a twisterelor și a swimbaiturilor. Unul din ele este să folosești Superglue sau Picătura sau orice fel de lipici potrivit pentru astfel de materiale. Multe dintre nălucile pe care le folosești și care poate au fost avariate în timp datorită atacurilor răpitorilor, a agățăturilor sau a schimbării repetate a jig-urilor, pot fi reparate.
Am văzut pescari care repară năluci moi cu bricheta. Pur și simplu aplică flacăra la ruptură apoi presează cele două părți și gata. Merită să încerci și tu.
2. SCHIMBĂ ANCORELE VOBLERELOR
Să știi că sunt pescari de răpitor care aruncă voblerele ale căror ancore s-au uzat. Dacă totuși vrei să upgradezi un vobler, ia un clește cu vârf pentru despicat inele și înlocuiește ancorele vechi cu ancore noi. Oricum e recomandat să faci asta după o perioadă mai lungă de întrebuințare.
3. REFĂ LEGĂTURILE/NODURILE
Fie că folosești agrafă cu vârtej fie că legi firul direct de vobler sau jig, e recomandat să refaci nodul din când în când, mai ales după ce a fost supus drill-ului sau a supraviețuit unei agățături puternice.
De asemenea, e important să tai o bucată din fir pentru a te asigura că nu are fisuri. Uneori ele nu se pot observa cu ochiul liber dar îți slăbesc firul.
4. FOLOSEȘTE BACKING LINE
Da, e un concept împrumutat din fly-fishing dar ideea se poate aplica foarte bine și la spinning.
Firul textil și fluorocarbonul de calitate sunt scumpe. Mulți pescari însă nu ajung să folosească tot firul de pe mulinetele lor pentru că pescuiesc pe ape mici, deci nu lansează pe distanțe mari.
Un pont opțional pentru tine ar fi să folosești o bucată de fir textil mai ieftină – dar totuși rezistentă – ca backing line, adică pe prima porțiune de mulinetă. Va trebui să înveți să faci nodul potrivit pentru a lega cele două tipuri de fire textile dar asta e cea mai mică problemă.
Folosind backing-line, așadar, poți echipa, de ce nu, 2 mulinete sau 2 tambururi diferiți cu o singură rolă nouă de fir scump și de calitate. Vei face economie și vei fi pregătit și pentru somnul ăla care o ia la sănătoasa cu firul tău cu tot.
5. ÎNTOARCE FIRUL PE TAMBUR.
Aici economisești bani pentru că folosești în mod egal tot firul pe care îl ai pe tambur. Pentru că de obicei folosești mai mult prima parte a firului, acesta tinde să se uzeze mai repede, se decolorează și se slăbește. Derulând firul de pe tambur și rulându-l de la celălalt capăt, ajungi să folosești și partea “odihnită” a firului și astfel îl exploatezi la maxim.
6. NU COMPLICA LUCRURILE
Sună banal, dar nu-i așa că e mare tentație să complici lucrurile. Te uiți pe grupurile de pescari de pe Facebook, mai vezi un filmuleț pe Youtube și îi vezi pe unii că își etalează echipamentul și tonele de voblerele de firmă și îți vine să îi imiți.
Lăsând la o parte faptul că unii dintre maestrii spinningului de la noi din țară sunt plătiți să promoveze anumite branduri (ceea ce e ok) , deci vor face tot posibilul să te convingă să cumperi mai mult, e bine să înveți de la cei mai buni.
Dar totuși, dacă vrei să cheltuiești mai puțin, păstrează lucrurile simple. Nu e nevoie să cumperi absolut orice variantă de culoare a voblerului X sau a gumei Y. Începe cu culorile de bază și dacă vezi că dau rezultate, nu te mai stesa. Poți chiar afla dinainte care sunt acele variante care au dat rezultate pe apele de la noi din țară și să te ții de ele.
7. FĂ MENTENANȚA ECHIPAMENTELOR DE PESCUIT
Un alt pont despre cum să faci economie când pescuiești la răpitor: asigură-te că faci tot ce îți stă în putință pentru a prelungi viața echipamentelor tale. Fie că vorbim de lansete, mulinete, bagajerie, mincioguri și alte lucruri, e bine ca din când în când să faci o verificare tehnică. Unge mulineta, folosește protecții pentru lansete, asigură-te că nu ai umezeală în cutia cu voblere, depozitează-ți corect lansetele, etc.
8. CUMPĂRĂ NĂLUCI FOLOSITE SAU HANDMADE.
În mai toate orașele există o piață de vechituri. Ai fi uimit să găsești voblere bune la prețuri foarte mici. De asemenea, du-te la piața pescarilor, dacă există așa ceva în zona ta. Cu siguranță vei găsi un pescar bătrân care își mai vinde din echipamente. Nu mai vorbim de olx sau grupurile de vânzare cumpărare de pe FB. Cu un mic-upgrade la triple sau poate o revopsire, o nălucă bătrână poate re-deveni mireasă. E, să nu exagerăm.
La capitolul hand-made, se pare, stăm și noi, românii, din ce în ce mai bine. Dacă nu știi deja nicio sursă, poți afla cu o simplă întrebare pe grupurile de pescuit la răpitor. Vei afla de Lures By Cătă sau de Bejan Lures și de alții ca ei. Ce e fain e că dacă te pui bine cu maeștrii ăștia, poți și negocia prețurile. Și tu câștigi, și ei câștigă iar capitalul rămâne în România, cum s-ar zice. Nu merge la japonezi, suedezi, chinezi sau americani. În plus, majoritatea dintre meșteșugarii ăștia sunt și pescari cu respect pentru natură.
9. RECONDIȚIONEAZĂ NĂLUCILE VECHI
Dacă la punctul 1 vorbeam mai mult de nălucile soft, ideea de aici se aplică mai mult la voblere, în general la hard baits.
Dacă în cutia ta cu voblere ai unele care s-au deteriorat, poate încă le mai poți face ceva să le dai un look nou, fresh. Încearcă să le lustruiești, poate chiar să le revopsești, dacă ai instrumentele necesare. Poate făcând asta, în timp, vei deveni bun sau pur și simplu va face parte din rutina ta de economisire a banilor de pescuit.
10. RECUPEREAZĂ-TI NĂLUCILE AGĂȚATE
În ultimul rând, dar foarte important, este să înveți să-ți recuperezi nălucile agățate pe fundul apei.
Cunoști deja tehnica “cântatului la chitară”, dar ea nu funcționează decât foarte rar. De cele mai multe ori, odată agățat un vobler, nu prea mai ai ce-i face. Tragi în toate direcțiile, tragi mai tare, tragi mai încet, smulgi firul și perii din cap.
Și totuși, știai că mai există și alte opțiuni? Există dispozitive de dezgățat nălucile. Mai multe variante. Ele nu fac altceva decât să te ajute să ajungi la locul agățăturii și să aplice presiune în direcția opusă firului. Acesta este doar un exemplu.
Nu spunem că ele funcționează întotdeauna, dar te ajută să-ți mărești semnificativ șansele recuperării unor voblere de câteva zeci de lei. În timp, cu siguranță vei simți la buzunar.