TEHNICI DE PESCUIT ȘI ECHIPAMENT PENTRU CLEAN

Pescuitul la clean poate fi abordat în mai multe feluri. Vom discuta aici în mod special despre pescuitul la spinning al cleanului. 

Cel mai important lucru este să ținem cont că acest pește are un anumit tip de meniu în funcție de anotimp. Primăvara și vara preferă insectele, vara racii iar toamna peștișorii adunați în bancuri pentru iernat. Iar iarna, preferă larvele și nimfele. 

Odată stabilit meniul principal al cleanului, se va alege și echipamentul de pescui, care este în general încadrat în categoria ultra-light sau medium-light. Alegerea dintre cele două variante se face în funcție de greutatea nălucilor pe care urmează să le folosim. 

LANSETELE POTRIVITE PENTRU PESCUITUL LA CLEAN:

Lansetele de spinning pentru pescuitul la clean sunt de regulă mici ca lungime și cu acțiune moderată. 

MULINETE POTRIVITE PENTRU PESCUITUL LA CLEAN:

Dacă râul pe care se pescuiește are un debit moderat, o mulinetă potrivită va avea tamburul de 2000 cu o rată de recuperare de 5.2:1 iar dacă râul are un debit slab o mulineta de 1000 ,1500 va fi ok. 

FIRE PENTRU PESCUITUL LA CLEAN

Cleanul se poate pescui atât cu fir textil cât și cu monofilament, cu diametru redus, în directă corelare cu nălucile folosite. Deoarece cunosc simțul vizual ascuțit al cleanului, cei mai mulți pescari la spinning aleg monofilamentul (0,14 – 0,18) datorită vizibilității sale reduse sub apă.  

NALUCI POTRIVITE PENTRU PESCUITUL CLEANULUI

Hrana cleanului fiind atât de variată, va impune o varietate de năluci, de diferite forme și culori.

Din fericire producătorii de năluci pun la dispoziție o gamă largă de năluci dedicate cleanului. Acestea pot fi atât reactive cât și soft, în funcție de detaliile locației de pescuit și perioadă. 

Regula unanim acceptată este că nălucile trebuie să imite cât mai bine hrana naturală a cleanului atât în ce privește forma, culoarea cât și acțiunea pe care o prezintă sub apă. 

În breasla pescarilor la clean s-a împământenit ideea că lungimea de 3 cm este ideală pentru nălucile folosite în cazul acestui pește. Acest lucru nu înseamnă că nu se pot încerca și alte dimensiuni, mai mici sau mai mari, în funcție de situația specifică.  

  • Rotative
  • Voblere
  • Twistere
  • Nimfe
  • Grub-uri
  • Worms

DIMENSIUNI LEGALE

25 cm

PONTURI ȘI CURIOZITĂTI

  • Poate trăi până la 22 de ani
  • Prădătorii naturali ai cleanului sunt știuca și bibanul
  • În unele țări se spune că se poate corci cu babușca
Scroll to Top