COMPORTAMENTUL CLEANULUI

Cleanul este considerat a fi cel mai vigilent pește răpitor din țara noastră. Tradiția pescărească spune că are câte un ochi pe fiecare solz. 

Pe bună dreptate, cleanul are simțurile foarte dezvoltate când vine vorba de zgomote produse pe mal, umbre pe apă, culori stridente, etc. Odată depistate astfel de lucruri neobișnuite pentru el și care îi produc discomfort, cleanul se retrage în ascunzișuri și nu se mai prezintă la întâlnire cu nălucile pescarilor. 

Pe perioada primăverii și a verii, cleanul își face simțită prezența de multe ori zgomotos, vizibil, mai ales atunci când atacă pești-pradă sau când se aruncă după insectele căzute pe luciul apei. 

În anotimpul rece însă, cleanul se retrage în grupuri în zonele adânci ale râurilor, hrănindu-se mult mai rar, la adâncime. 

Pe perioada iernii, pescarii de staționar îi oferă cleanului caloriile pe care acesta le caută punând în cârlige ficat de pasăre sau viermi. 

Un alt lucru important de știut despre clean este că tinde să fie foarte meteo-sensibil, activitatea sa fiind foarte mult influențată de condițiile atmosferice. 

Specialiștii includ cleanul în categoria peștilor care se hrănesc mai intens pe timpul nopții.

Scroll to Top