Cele mai utilizate năluci, cu cele mai bune rezultate în concurs

O să-ți recomand unele dintre năluciile clasice pentru pescuitul de competiție la păstrăv de pe mal, cu precizarea că nu ți le pot da chiar pe toate. Sunt cele general valabile, dar în afară de acestea sunt o grămadă multe altele ce nu le pot acoperi într-un articol pe blog. Idea este să ai baza de cunoștiințe, iar completarea finală să-ți aparțină.

O altă precizare importantă. Să nu consideri faptul că dacă ai lansat în apă năluciile recomandate de mine o să se bată peștii pe ele și o să prinzi în concurs la fiecare lanseu. Fiecare dintre aceste năluci au moduri de recupere în apă pe care TU trebuie să le cunoști sau o să le descoperi singur!

Cronologic ca importanță, o să încep cu rotativele și o să termin cu voblerele. Nu că voblerele sunt mai puțin importante, ci că voblerele au un timp limitat din atenția mea. Sigur că sunt pescari, inclusiv la mondiale care câștigă cu voblere, de aceea te încurajez să iei toate informațiile ca pe o recomandare, și nu ca pe aplicații fundamentale.

  1. Rotativele Mepps Aglia Nr. 2 și 00. Chiar dacă sunt rotative ieftine și banale, râmân unele dintre cele mai bune rotative cu care am pescuit eu. Mai mult, am văzut echipa Poloniei care ieșit campiona modială cu aceste tipuri de rotative.
  2. Rotativele Smith ARS. Oricare dintre dimensiunei, aceste rotative păcălesc pești. Faptul că bat instant când ajung pe suprafața apei le poți folosi inclusiv ca oscilante, deoarece au acțiune și pe cădere.
  3. Rotativele hand made. Și nu vorbesc aici despre TV – care nu sunt rele dar nici fantastice, unele merg, iar altele nu – ci despre rotative pe care mulți și le confecționează singuri. Rotativele hand made bune au în general corpuri cu bile din tungsten, în special ca să fie suficient de grele ptr a fi lansate la distanță mare. Sau de micro rotative care sunt prelucrate pe baza paletor Mepps 00 și transformate in trei de zero. Dacă ești iscusit ți le poți face și singur.
  4. Berkely Nymph roz, orange, white și toad. Este baza pescuitului la gumă la a doua parte de timp din prima manșă și până la jumătatea timpului din a doua manșă. Pe măsură ce păstrăvii nu mai răspund, pe atât dimensiunea gumei se reduce prin ruperea tentaculelor, ajungând până la a păstra numai corpul gumei, în final.
  5. Berkley Honey Worm. Culorile white, yellow, bublle gum, hot yellow sau hot orange sunt cele mai eficiente culori, dar nu limitat. Sunt o multitudine de alte culori care pot da rezultate, trebuie numai să le încerci rapid și să îți dai seama care îl tentează cel mai mult pe pește. În general, dacă descoperi o culoare și funcționează pe un loc, de cele mai multe ori îți va răspunde și pe alte locuri. Așa că dacă ai prins pe un loc și vezi că nu mai răspunde te poți duce pe un alt loc să încerci aceeași nălucă.
  6. Gume hand made produse de Libra Lures, Alligator’s Lures , Petar Lakov, . Sunt năluci atipice care atrag atenția păstrăvului atunci când au văzut tot felul de năluci clasice (în special cele cuprinse mai sus). O gumă extrem de mare de la Alligator poate declanșa atacul păstrăvului atunci când te aștepți mai puțin.
  7. Voblerele Bamse Lures, Smith D Incite sau alte voblere destinate în special păstrăvului, sunt opțiuni excelente în ultima manșă de concurs. Peștii reacționează foarte bine la aceste năluci în ultimele minute de concurs. Trebuie numai să găsești culoarea și acțiunea potrivită pe fiecare segment de apă. Câteodată în suprafață, altă dată să lovescă barbeta voblerului pietrele, sunt opțiuni necunoscute pe care rămâne să le descoperi singur de acum încolo la concurs.
Scroll to Top