ASPECT
Ești pescar de avat? Atunci citește cu atenție ceea ce urmează.
Avatul este un pește răpitor din familia Cyprinidae, înrudit cu crapul și carasul, care se deosebește de alți pești prin forma lungă a corpului său, coada bifurcată simetric și gura lipsită de dinți orientată în sus. O altă caracteristică a avatului este aceea că extremele gurii se întind până în dreptul ochilor.
Înotătoarele sale au nuanțe ușor spre roșu-cenușiu, roșu-maroniu. Înotătoarea dorsală este mai mare și ascuțită ceea ce face avatul mai ușor de recunoscut.
Culoarea cenusiu-argintie a avatului îi conferă avantajul de a se putea camufla aproape perfect în mediul acvatic, fiind greu de observat chiar și în apă limpede.
Avatul poate atinge dimensiuni considerabile de până la 1 m lungime și o greutate de 12 kg. Însă, de regulă, mai ales la noi în țară, va avea lungimea medie cuprinsă între 30 și 40 cm și o greutate medie de până la 2 kg.
HABITATUL AVATULUI
Fiind un pește de apă dulce, avatul este răspândit cu precădere în râurile din Europa Centrală și de Est.
Avatul preferă zonele puternic oxigenate și limpezi din apele cu curenți repezi. În mod excepțional, se poate găsi ți în ape lin curgătoare și chiar zone fără curent.
În România, avatul se găsește în principal în râurile mari (Mureș, Olt, Prut, etc.) și în Dunăre, – care este considerată limita sudică a arealului său de răspândire – cât și în lacurile învecinate Dunării.
Avatul alege un substrat pietros sau structuri după care se ascunde pentru a putea ataca cu precizie.
HRANA AVATULUI
Avatul se hrănește în principal cu obleți, dar uneori își diversifică meniul cu alte specii mici de pești, larve și insecte pe care le culege de pe suprafața apei.