Balta Lunca Mihailesti

Judet: Brasov

La Balta Lunca Mihailesti se intalnesc mai multe specii de pesti. In continuare vom prezenta speciile cele mai raspandite la noi la balta de pescuit.

Crapul comun – denumit si crap romanesc. Se aseamana cu carasul, avand corpul acoperit in intregime cu solzi. In cazul exemplarelor de pana la 1 kg, tinerii pescari deseori pot confunda cele doua specii de pesti, respectiv crapul si carasul. Spre deosebire de caras, el prezinta la baza gurii doua mustati tactile iar spatele este curbat, intr-o masura mai mica sau mai mare. Culoarea este brun – argintie, cu nuante in functie si de particularitatile mediului in care traieste, respectiv balta de pescuit.

Este una dintre speciile cele mai spectaculoase si ravnite de catre pescari la balta. Exemplarele mari sunt foarte frumoase, robuste si energice, luptand cu indarjire atunci cand sunt capturate, in timpul drilului la balta de pescuit. Aceasta specie de crap este cea mai raspandita in tara noastra.

Crapul oglinda – se caracterizeaza prin lipsa solzilor de pe cea mai mare parte a suprafetei corpului. Exceptie fac zonele de contur si linia mediana pe care sunt dispuse randuri de solzi, rari si mari. Crapul oglinda are culoare brun-galbuie, cu nuante determinate si de balta in care acestia traiesc.

Exemplarele batrane ajung la greutati impresionante, de peste 30 kg. La balta noastra acest crap mai este cunoscut si sub denumirea de crap Salonta. Modul de hranire si comportamentul la balta noastra de pescuit sunt similare cu cele ale crapului comun.

Amurul sau Cteno (Ctenopharyngodon idella) denumit si Ten (crap chinezesc). Este una dintre speciile de crap cele mai spectaculoase care traiesc in balta noastra, avand preferinte alimentare de natura predominant vegetala. Corpul sau zvelt si fusiform este acoperit in intregime de solzi mari, de culoare gri-argintie, cu nuante inchise pe spate. Exemplarele mari ating uzual 30 kg si peste 130 cm lungime. Acestia sunt niste pesti deosebit de vioi iar cand sunt capturati la noi la balta de pescuit opun o mare rezistenta, in timpul drilului.

Fitofagul si Novacul (Crapi chinezesti). Sunt doua specii extrem de raspandite in balta noastra. Literatura de specialitate indica doua ramuri distincte: o specie de culoare mai deschisa (care prefera planctonul de natura vegetala) denumit uzual Fitofag si o specie de culoare marmorata (consuma plancton de origine animala) denumita Novac sau Sanger.

Acesta din urma poate fi deosebit de Fitofag prin faptul ca are capul mai mare, cu branhii dezvoltate. Aceste specii de crapi chinezesti, din punct de vedere al pescarului sportiv, prezinta interes mare deoarece mananca momeala de tip ttx si se poate captura in cadrul partidei de pescuit la balta avand o satisfactie mare in timpul drilului. Novacul poate atinge dimensiuni uluitoare, depasind adesea 65 kg.

Pentru pescar este o veritabila ispita. Dimensiunile mari se datoreaza si hranirii fortate; odata cu aspirarea apei acesta aduna planctonul pe care il separa prin intermediul branhiilor care prezinta o structura speciala (un veritabil filtru).

Stiuca – pescuitul stiucii se practica foarte frecvent la noi la balta de pescuit datorita rezultatelor bune obtinute. In momentul in care stiuca a atacat si ai simtit ca momeala a ajuns in gura acesteia (de obicei cand simtit rezistenta), intepati. Cele mai multe ratari se intampla in momentul in care pescarul ezista sau asteapta un al doilea atac. Rapitorul perfect, stiuca pandeste nemiscata prada care se apropie, pentru ca in momentul oportun sa atace fulgerator.

Corpul fusiform este perfect adaptat pentru un demaraj fulgerator, care se dovedeste de prea multe ori mortal. Stiuca are o dezvoltare rapida, atingand in numai trei saptamani 15 mm, iar maturitatea sexuala la varsta de 3 ani, cand are aproximativ 700-800 de grame, si poate ajunge la exemplare de peste 20 de kg.

Scroll to Top