TEHNICA DE PESCUIT LA RUBESIANA CU FEEDER
Rubesiana cu feeder este o combinatie foarte reusita intre doua stiluri de pescuit total diferite.
Aceasta metoda da rezultate foarte bune pe canale si rauri. Tehnica de pescuit rubesiana cu feeder are avantajul ca nu trebuie sa se mai nadeasca suplimentar, locul de pescuit, momirea facandu-se cu ajutorul cosuletului momitor de langa carlig.
In continuare vom analiza materialele necesare si modul de realizare al monturii pentru rubesiana cu feeder.
Materiale necesare :
-fir monofilament rezistent 0.16 sau 0,18 (pentru linia principala)
-fir monofilament rezistent 0.12 sau 0,14 (pentru forfac)
-momitor feeder de diferite forme (se alege in functie de mediu de pescuit, de evitat sunt cele de marime mare. In anotimpul rece se folosesc feedere de marime mica, iar in perioada mai calduroasa se folosesc cu succes feedere de marime medie).carlige de marimi potrivite speciei de peste cautat (16-10)
-vartej simplu fara carabina de marime potrivita
-opritoare de silicon
Se introduce feeder-ul pe firul principal, apoi se introduce un orpitor de silicon dupa care se ataseaza vartejul fara carabina. Pe celelalt capat al vartejului se ataseaza struna cu carligul. Marimea forfacului trebuie sa fie aproximativ 15-20 centimetrii.
Dupa ce se pune in carlig momeala dorita, se incarca feeder-ul cu nada apoi se agata pe varga cam in zona unde se tine mana(este vorba despre varful rubesienei). Rasucirea feeder-ului pe varga se face in capatul unui colier de plastic, care este strans pe varful rubesienei. Capatul colierului se lasa intre 1,5 si 2 centimetrii. Dupa ce am rasucit feeder-ul dupa varga in dreptul colierului, vom incepe mufarea tronsoanelor. Dupa ce am ajuns cu feeder-ul la distanta dorita de pescuit vom rasuci varga invers sensului in care am rasucit montura mai devreme. Dupa ce feede-rul a scapat din capatul colierului de plastic, asteptam putin pana se stabilizeaza balansul, apoi se coboara usor in locul de pescuit.
Inainte de lansarea feeder-ului ar trebui sa cunostem adancimea locului in care pescuim. Pentru mentinerea vergii in pozitie cat mai fixa vom avea nevoie de un suport cu rola. Faptul ca varga este stabila, adica nu isi modifica pozitia fata de suprafata apei, confera o vizibilitate mai buna a trasaturilor pestilor. Firul nu trebuie sa stea moale dar nici prea tensionat.
Cand pestele apuca momeala din carlig, se poate intepa singur datorita greutatii fedeer-ului. In cazul in care nu se inteapa singur, muscatura va fi semnalizata de elasticul din varful rubesienei.