MONTURI OBLETE

1) MONTURA BULDO PENTRU OBLETE

Descriere Montura buldo pentru oblete 

Pentru realizarea monturii buldo pentru pescuit la oblete avem nevoie de urmatoarele materiale:
– lanseta de lungimi cuprinse intre 2,10 – 4,20 metri. – mulineta din categoria mica – medie, cu tamburul long cast, pentru a permite lansari mai ample. -bila de plastic cu sistem de agatare a linie principale (aceasta bila de plastic se mai numeste si buldo).
-Fir monofilament de grosimi cuprinse intre 0.14 mm si 0.18 mm (pentru linia principala);
-vartej de dimensiuni cat mai reduse;
-musculite artificiale de diverse marimi si culori (functie de mediul de pescuit).

Realizarea monturii :
Se leaga firul principal de bila de plastic, forfacul avand dimensiunea de aproximativ 1,5 metri. La celalalt capat al forfacului se va lega un vartej, care face legatura cu firul principal. Lungimea strunelor cu care se lega mustele artificiale nu trebuie sa depaseasca 15 centimetri. Prima musca se va lega pe firul principal la o distanta de 30 de centimetri de bila de plastic, pentru a nu da suspiciuni pestelui care o urmareste. Urmatoarele muste se vor lega pe firul principal la o distanta care sa nu permita agatarea intre ele, in timpul lansarii si recuperarii.

2) MONTURA DE PESCUIT CU PLUTA FIXA PENTRU PESCUITUL OBLETELUI

Descriere Montura de pescuit cu pluta fixa pentru pescuitul obletelui

Montura de pescuit cu pluta fixa pentru pescuitul obletelui face parte din categoria monturilor de finete.
Materiale necesare realizarii monturii :
– varga ( simpla, fara mulineta ), cu dimensiuni cuprinse intre 2,5 – 5 metri;
– fir principal cu grosimea cuprinda intre 0,10 – 0,12 mm;
– plute de 0.5 – 1 gram;
-alice de plumb;
– fir struna, pentru legarea carligelor, de dimensiuni cuprinse intre 0,06 – 0,10 mm;
– carlige numarul 14 – 22.

Realizarea monturii :
Dupa ce am ales varga cu care dorim sa pescuim, vom atasa acesteia firul principal. Lungimea firului principal trebuie sa fie cel mult egala cu lungimea unditei, acest lucru confera o manevrabilitate mai buna a monturii. Vom introduce varnisul (pentru fixarea plutei) pe firul principal si vom face o bucla dubla la capatul firului. Vom fixa pluta pe fir si vom adauga alice de plumb pentru a o echilibra (lesta). In functie de marimea obletilor din zona in care pescuim si de momeala cu care dorim sa prindem obletii, vom alege marimea carligelor si grosimea strunelor.

Momeala :
Cea mai folosita nada pentru atragerea obletilor in zona de pescuit este malaiul (faina de porumb). In malai se adauga apa pana devine o pasta consistenta din care se pot face bobite de marimea unei nuci. Pe langa apa se pot adauga, dupa preferinte, diverse arome, coloranti alimentari, pentru a face nada mai atractiva.
Din categoria momelilor care dau rezultate la pescuitul obletelui amintim : viermisori ( albi, rosii, galbeni, roz ), mamaliga, larvele de libelula, diferite musculite, furnici.

Scroll to Top