Cum sa pescuiesti la crap?

Crapul a fost considerat un peşte aspru, necomestibil şi o pradă săracă pentru pescarii sportivi, comunitatea pescarilor începe treptat să aprecieze provocările pe care le oferă pescuitul la crap. Aceşti peşti prezintă multe dintre provocările unui pescuit profesionist, care pot testa chiar şi abilităţile pescarilor veterani.

Indiferent dacă eşti un pescar începător sau doreşti să încerci şi pescuitul unor peşti mai mari, iată câteva sfaturi utile care te vor ajuta să începi pescuitul la crap şi să îţi creşti şansele de a obţine o captură.

Crapii tind să rămână în ape tulbure şi este posibil să se sperie cu uşurinţă atunci când apa este limpede. Aceşti peşti preferă, de asemenea, apele mai calde, aşa că uită-te de-a lungul liniei ţărmului, a apelor stătătoare şi a canalelor laterale pentru apă noroioasă cu vegetaţie densă. Crapii îşi petrec cea mai mare parte a timpului hrănindu-se cu insecte printre vegetaţia acvatică.

Dimineaţa devreme este cel mai bun moment pentru a observa crapii. Uită-te de-a lungul malurilor râului pentru a găsi apa tulbure caracteristică şi trezeşte-te devreme pentru a arunca momeala.

 Alege momeala potrivită

Crapii sunt omnivori şi mănâncă în general plancton, insecte şi larve, precum şi tulpinile fragede ale plantelor şi buruieni de râu, aşa că momeala crapului este relativ uşoară. Mămăliga este momeala preferată pentru majoritatea pescarilor de crap. Mirosul făinii de peşte din mămăligă îi înnebuneşte pe crapi. Cu toate acestea, crapul din zonele pescuite frecvent poate asocia mămăliga cu pericolul şi poate evita acea momeală.

Din fericire, există o momeală mai ieftină şi mai uşoară la care crapul prinde mereu: porumbul dulce. Conservele de porumb dulce au combinaţia potrivită de arome sărate şi dulci pe care crapii le găsesc irezistibile, iar boabele de porumb sunt uşor de ataşat direct pe cârlig.

Alege lanseta şi mulineta potrivite

Pescuitul pe râu înseamnă, în general, lansare pe distanţe scurte, aşa că lungimea ideală a lansetei este de aproximativ 1-2 m. Aceasta este o lungime excelentă pentru pescuitul în spaţii înguste de-a lungul ţărmurilor şi vegetaţiei. Pentru corpuri de apă mai mari, optaţi pentru o lansetă de 2-3 m pentru o mai bună aruncare pe distanţe lungi. Cea mai populară mulinetă pentru pescuitul crapului este mulineta spinning feeder cu momeală care funcţionează cu două sisteme de tracţiune.

 Evitaţi cârligele strălucitoare

Crapii au o vedere excelentă, iar strălucirea unui cârlig strălucitor îi poate descuraja să atingă momeala ta. Foloseşte cârlige camuflate sau închise la culoare specifice pescuitului la crap.

Folosiţi un Rod Pod

Deşi se ştie că crapii mănâncă aproape orice, au tendinţa de a ezita atunci când se hrănesc şi se sperie uşor. Tremurăturile lansetei pot speria crapii şi îi pot face să fugă de tine. Un rod pod, sau un suport pentru tije, poate elimina cea mai mare parte a mişcării din lanseta ta. Rod pod-urile ţin lanseta în unghiul precis de care ai nevoie, permiţând firului să se desfăşoare cu o rezistenţă minimă.

 Adunatul într-o arie mai mică a peştilor

Adunatul peştilor este modalitate tradiţională pentru pescari de a atrage crapul spre cârligul lor. Există o multitudine de modalităţi de a trage crapul la tine, dar cheia oricărei metode de ademenire este de a evita să hrăneşti prea mult peştii. Este puţin probabil ca un crap cu burta plină să îţi tragă momeala.

Încearcă pescuitul cu arcul

Pescuitul cu arcul la crap este o modalitate excelentă de a-ţi schimba rutina obişnuită de pescuit şi de a adăuga un nivel suplimentar de dificultate activităţii. Crapii sunt unul dintre cei mai populari peşti pentru pasionaţii de pescuit cu arcul, deoarece se lipesc la adâncimi medii, aproape de malul râului sau de malul lacului, unde pescarii cu arc pot ţinti cu precizie.

Crapul, odinioară defăimat, este acum acceptat ca o provocare palpitantă pentru mulţi pescari, dar există câteva abilităţi de stăpânit pentru a profita la maximum de aventura ta de pescuit la crap. Asigură-te că pescuieşti în locaţia corectă, la o adâncime medie a apei şi foloseşti o momeală căreia crapul nu îi poate rezista.

Scroll to Top