Balta lui Iancu

Balta lui Iancu a fost reamenajata si modernizata in anul 2004 pe partea superioara a bratului mort al Oltului din dreptul satului Colun. Aceasta consta in construirea a doua diguri, nivelarea si decolmantarea malurilor, amenajarea de locuri pentru pescuit si agrement cu mese, scaune si pontoane, oferind conditii deosebite pentru pescari.

Pe malul lacului mai sunt amplasate casute de camping dotate cu locuri amenajate special pentru gratar construite din piatra de rau.
Suprafata lacului este mai mare de 40000m2 si se afla intr-o locatie cu vegetatie diversa si bogata, de aici putand fi admirati muntii Fagaras si Transfagarasanul.

Balta de pescuit este populata cu o mare varietate de peste. Capturile cele mai multe si mai frumoase sunt de stiuca cu o greutate medie de 3-4 kg, somnul in medie de 5-6kg, crap 4-5 kg si nelipsitul caras care de multe ori depaseste 800 gr.

Popularea lacului de pescuit cu aceste specii de peste a fost facuta de la Nucet Targoviste, iar in 2008 de la Daia Romana – jud. Alba, cu crap intre 1,5 si 5 kg. Popularea anuala cu crap romanesc se face si din balta proprie, special amenajata pentru reproducerea crapului, aflata in vecinatatea lacului de pescuit si agrement.

In judetul Sibiu, balta lui Iancu Ioan, de la Colun, este localizata in dreptul satului Colun, comuna Porumbacu de Jos. Balta de pescuit reprezinta o parte din bratul mort al Oltului, in urma amenajarii barajului de la Colun-Scorei. Pe DN1, la intrarea in localitatea Scorei din directia Sibiu-Brasov, in partea stanga a soselei, un drum betonat duce la barajul Colun-Scorei. Imediat dupa hidrocentrala, la stanga (aval baraj) la o distanta aproximativa de 200m se afla balta lui Iancu.

Facilitati: Pescuit noaptea, Access auto, Foisor, Cabana, Copaci pe mal, WC, Umbrar, Posibilitate campare, Barbeque

Regulament Balta lui Iancu: 

Prin pescuit in scop recreativ se intelege pescuitul efectuat cu undita, in scop de agrement, cu respectarea urmatoarelor reguli:
1. Taxarea se efectueaza pe lac, fiecarui platitor inmanandu-i-se personal prezentul Regulament, pentru care va semna de luare la cunostinta pe bonul de acces achitat.
2. Contravaloarea unui permis de pescuit este de 30 lei/zi si 30 lei/noapte pentru fiecare persoana. Pescuitul se va desfasura dupa urmatorul orar:
– Intre orele 6.00 – 20.00 se va achita taxa de zi
– Intre orele 20.00 – 6.00 se va achita taxa de noapte
Nu se admite achitarea partiala a taxei de pescuit, in functie de timpul de pescuit sau varsta pescarului.
3. Accesul la pescuit se face nominal.
4. Parcarea masinilor se va face in spatiul special amenajat si in apropierea acestuia.
5. Pentru fiecare taxa de pescuit se admit doar 3 undite cu maxim 2 carlige fiecare. Pentru o a patra undita se plateste contravaloarea unui nou permis de pescuit.
6. Pescuitul se practica de pe mal; este interzisa intrarea in apa, sub orice motiv.
7. Nadirea se face de pe mal. Momelile folosite vor fi cele clasice. Nu se admit momeli insalubre. Aveti obligatia sa prezentati momelile la controlul personalului de serviciu.
8. Cantitatea maxima admisa pentru un permis de pescuit este de 3 kg de peste. Daca se depaseste aceasta cantitate, pretul pentru pestele prins este urmatorul: crap, cosas, scoicar – 15 lei/kg; caras – 5 lei/kg; somn, salau, stiuca – 15 lei/kg. Daca greutatea unui exemplar pescuit depaseste 4 kg, se va elibera – acesta fiind exemplar reproducator.
Va atragem atentia asupra faptului ca pescuitul recreativ trebuie sa fie si sportiv, aceasta insemnand ca exemplarele subdimensionate trebuie eliberate.
9. Este interzisa ocuparea simultana a mai multor locuri de pescuit in baza unui singur permis de pescuit. Un pescar poate ocupa circa 5 m pe mal.
10. Pescarii se vor supune controalelor persoanelor autorizate.
11. Nu se admite pescuitul prin metode interzise de lege, ca de exemplu pescuitul cu ”grebla” sau cu mana, folosirea ”ariciului”, a carligelor de agatat etc.
12. Se interzice spalarea masinilor langa apa. De asemenea este interzisa circulatia cu barca sau cu orice alt mijloc de plutire pe luciul apei.
13. Detinatorii de caini sunt obligati sa isi controleze in permanenta animalele, astfel incat sa se asigure siguranta persoanelor care circula pe malul apei.
14. Parasirea locului de pescuit se va face prin punctul de acces si numai dupa efectuarea controlului pestelui retinut.. Pescarii sportivi care nu respecta aceasta regula nu vor mai fi primiti la pescuit.
15. Pescarii sportivi sunt obligati sa intretina curatenia generala a locului de pescuit. Nu se vor arunca resturi menajere pe mal si in apa. In acest scop vor fi folosite locurile special amenajate. Nu se vor afecta fanetele din apropierea apei si nu se vor taia arborii.
16. Comportamentul va fi civilizat si corespunzator scopului recreativ, cu urmatoarele precizari:
– Nu se va consuma alcool in exces.
– Muzica nu va deranja celelalte persoane aflate la pescuit.
17. Pestele prins va fi pastrat viu in juvelnice, astfel incat paznicul sau persoanele indreptatite sa poate elibera exemplarele necorespunzatoare.
18. Incalcarea legislatiei in vigoare si a prezentului regulament se sanctioneaza disciplinar – cu excluderea de la pescuit, material sau penal, dupa caz.
19. Persoanele de sex masculin care insotesc pescarii sportivi, fara a pescui, vor achita o taxa de 5 lei/zi si/sau 5 lei/noapte.

Autoritatile competente (Politia, Jandarmeria) colaboreaza cu conducerea societatii pentru buna desfasurare a acestei activitati.
P.F.A. Iancu este exonerata de orice raspundere privind eventualele incidente, accidente sau alte intamplari care ii afecteaza in vreun fel pe cei intrati in amenajarea piscicola, indiferent de cauza/cauzator.

Acest regulament a fost intocmit respectand legislatia in vigoare, L 192/2001, L298/2004, OU 60/2004, L319/2006, OUG 23/2008, personalul PF Iancu avand competenta pentru aplicarea acestora pe teritoriul amenajarii piscicole.

Modificarile ulterioare ale prezentului regulament, vor fi anuntate din timp. Pentru lamuriri suplimentare, va puteti adresa personalului PF Iancu.

Scroll to Top