Cum localizăm crapii pe apă rece?

Între sfârșitul toamnei și începutul primăverii crapii se vor cantona pe zonele adânci ale apelor (bălți, lacuri, râuri etc.). Dacă zonele respective prezintă structuri: praguri, gropi, copaci scufundați, șamd., clar peștii vor cauta acele locuri.

Primele criterii de care trebuie să ținem cont sunt: adâncimea și structurile submerse. Următorul aspect, la fel de important este tipul substratului.

Crapii vor prefera întotdeauna zonele mâloase în detrimentul celor tari. Deoarece confortul termic primează, vom găsi crapii în locurile cu nămol, deoarece păstrează o temperatură ceva mai ridicată a apei decât un substrat tare. De asemeni, crapii vor găsi în mâl hrană aproape în permanență, fiind perioada optimă în care se dezvoltă larvele de chironomus.

Mișcarea crapilor pe cuprinsul apei pe care pescuim este una destul de timidă. Crapii odată cantonați pe zona de iernat o vor părăsi foarte greu. Atât timp cât au la dispoziție hrană și adăpost, nu au motiv să plece.

Singurele perioade în care îi putem găsi și pe alte locuri sunt cele caracterizate de o încălzire bruscă a vremii. În astfel de momente, o parte dintre crapi va pleca către locurile cu apă mică pentru a căuta apa mai caldă. Nu știm dacă se vor hrăni pe acele zone, dar merită să încercăm măcar cu o lansetă pe apă mică dacă în timpul zilei avem parte de soare puternic.

În concluzie, pentru a localiza crapii în perioadele reci este necesară o bună cunoaștere a baltii pe care pescuim. Alegerea locului de pescuit nu va fi una la întâmplare, ci bazată pe informațiile pe care le avem la dispoziție din partidele anterioare. De altfel, nu strică să discutăm și cu alți pescari cu experiență pe apa respectivă pentru a fi siguri că pescuim unde trebuie.

Pentru a verifica adâncimile și existența structurilor, atunci când pescuim prima dată pe un loc nou este recomandată sondarea apei. Cu ajutorul sondării ne vom asigura că plasăm monturile cât mai aproape de porțiunile unde s-ar putea hrăni crapii.

Scroll to Top