Am încercat noi de toate. În afară de pungi solubile, nu merge cu nimic
Cu acest dialog am început partida mea de pescuit pe lacul Iannis, extras dintr-o discuție avută cu un prieten pescar din zona Bihor. Am gândit însă diferit:
Consider că montura joacă un rol foarte important și atât timp cât este executată corect, folosind accesorii și nadă de calitate, trebuie să dea rezultate!
Am ales montura elicopter, cu un rig format din fluorocarbon, cârlig de tip wide gape și boilies Frankfurter de 16 mm dipuit, așa cum zice el: Keep it simple 🙂
Simplu și eficient pentru perioada de primăvara atunci când crapii nu se hrănesc încă foarte bine. Fiind rigidă, montura este foarte agresivă, astfel, aproape orice prezentare se finalizează cu aducerea pe saltea a crapului.
Pentru cârlig am ales să folosesc un boilies dipuit de 16 mm cu aromă de Frankfurter
La fel de importantă este localizarea. Ținând cont de asta, vom plasa monturile în locurile pe care le considerăm cât mai productive, acesta fiind momentul în care se stabilește strategia de nădire. Lacul Iannis are poziționate insule în fața fiecărui stand (undeva la 135-140 metri), astfel se poate pescui pe lângă insule sau între acestea.
Am preferat să facem nădirea cu ajutorul rachetei Spider, montată pe un ansamblu format din Daiwa Emcast Spod – 3.9 m / 5lbs și Daiwa Emblem Spod 35 SCW QD, folosind un mix format din boilies cu aromă de Squid & Căpșună 20 și 24 mm și pelete oferite de administrația lacului și Complex Juice (două flacoane la 5 kg nadă). Ansamblul de spod ne-a permis sa efectuăm o nădire compactă la punct fix – 110 metri. Nădirea inițială cu 5-6 kg mix, a fost întreținută de 3 ori pe zi cu 1-2 kg mix.
Monturile au fost plasate inițial în lateral și în fața patului de nadă, la o distanță de 5-10 metri de acesta. Rezultatele nu au așteptat să apară! Împreună cu Claudiu (partenerul meu pentru această partidă) am reușit să aducem pe salteaua de primire peste 30 de crapi cu greutăți cuprinse între 10 kg și 18 kg.
În cea de-a treia noapte (din totalul de 4 nopți petrecute pe lacul Iannis) ne-am bucurat de nu mai puțin de 17 prezentări, acestea culminând cu un crap comun de 17 kg. Aici a intervenit schimbarea de strategie, pregătind toate 4 lansetele cu ansamblul elicopter prezentat mai sus.
Două dintre lansete au fost poziționate pe mijocul standului, intre insule, undeva la 147-152 metri. La 30 min după plasarea lansetelor, avertizorul a început să sune: un drop scurt, urmat de un run la fel de scurt. Am repoziționat firul pe avertizorul Prologic și am realizat că acesta se tensionează. A urmat o înțepare fină, întelegând imediat că este vorba de o posibilă captură.
După 45 de minute de drill intens crapul a fost adus pe salteaua de primire – administratorul asistând la drill și, efectuând cântărirea și ciparea. 23.075 kg de fericire au încununat frumoasa expediție pe Lacul Ianis.
Ansamblul format din lansetele C3 Fulcrum de la Prologic (varianta din 2 segmente, 3.9m / 3.75lbs) și mulinetele Daiwa Emblem 45 SCW QD m-au ajutat să ating aceste distanțe cu ușurintă.
Fulcrum – sunt atât de ușoare și de subțiri având o revenire incredibilă încât permit oricărui pescar să atingă ușor distanțe impresionante!
Emblem – SCW – slow cross warp pune firul pe tamburul de long cast într-o manieră menită să reducă semnificativ încurcarea firului. În plus, înfășurarea unică înseamnă că mai multe spire sunt preluate pe bobină, ceea se se traduce prin distanțe de aruncare extreme.