TEHNICA DE PESCUIT LA SHEFFIELD
Tehnica de pescuit Sheffield este folosita in special atunci cand se pescuieste cu pluta la distante mai mari de 15-20 de metri, unde adancimea apei poate sa depaseasca lungimea unditei. Pentru aceasta situatie se va folosi o pluta culisanta. Cele mai folosite lansete pentru acest stil de pescuit sunt cele de tipul Match ( sau Telematch) cu lungimi de 3.9 metri respectiv 4.2 metri. Aceste lansete Match au un numar mare de inele mici cu picior lung ( intre 14 si 16 inele ). Puterea de aruncare a acestor lansete este in general de 5-25 g la 60 – 70 m distanta. Inelele acestea permit o lansare cat mai precisa si la distante cat mai mari a monturii. Piciorusele inelelor sunt mai lungi pentru a impiedica lipirea firului de lanseta cand acesta este ud. Lungimea lansetei , fiind destul de mare, confera un control bun al monturii.
Mulineta aleasa pentru pescuitul la Sheffield trebuie sa aiba o dimensiune mica sau medie, cu tamburul de tip long cast si sa aiba o un raport de recuperare bun.
Firele folosite in tehnica Sheffield sunt de doua tipuri :
– plutitor;
– scufundator.
Firul se alege in functie de zona de pescuit :
-daca se pescuieste intr-o zona relativ linistita fara vant puternic se va opta pentru firul plutitor. Acelasi fir plutitor se va utiliza pentru pescuitul pe rauri unde exista curenti de apa, acesta oferind un control mai bun decat cel scufundator.
– daca se pescuieste intr-o zona cu vant se va utiliza firul scufundator, pentru a evita bucla (burta) produsa de suflul vantului. Imediat dupa ce montura a atins suprafata apei, se va tine varful lansetei aproape de apa, pentru a permite scufundarea firului si pentru a putea realiza o intepatura cat mai precisa , fara rateuri, la eventualele trasaturi.Plutele folosite pentru aceasta tehnica de pescuit fac parte din categoria celor culisante, lestate, semilestate (se mai numesc si Wagglere ). Marimea si greutatea plutei se va alege in functie de locul (curent de apa), distanta si conditiile atmosferice(vant) in care dorim sa pescuim. Echilibrarea (lestarea) plutelor va fi facuta in functie adancimea apei la care se pescuieste si de pestele cautat. Atasarea plutei pe firul principal al lansetei se face cu ajutorul unei agrafe speciale cu vartej. Pentru a limita culisarea plutei (reglarea adancimii de pescuit) se vor utiliza noduri culisante facute direct pe linia principala cum ar fi nod sheffield si nod match . Nodul din partea de jos ( din apropierea plumbului ) trebuie fixat la o distanta mai mare fata de plumb, pentru a evita contactul plutei cu plumbul in timpul lansarii.
Nodul din partea de sus este cel cu care se regleaza adancimea la care dorim sa pescuim. Pentru echilibrarea (lestarea) plutelor exista doua metode :
-se poate opta pentru alegerea unui plumbaj concentrat, culisant sau nu, avand avantajul coborarii cat mai rapide a momelii si evitarea incurcarii liniei;
– se poate opta pentru alegerea unui plumbaj in linie (mai multe alice cu greutati in ordine descrescatoare de la pluta spre carlig). Acest tip de plumbaj confera o sensibilitate marita a monturii (cand pestele misca momeala simte mai putina oponenta decat la montura cu plumb concentrat).
Lungimea forfacului pentru pescuit la Sheffied este mai mare decat lungimea forfacului pentru pescuit stationar cu pluta fixa.
Grosimea firului pentru pescuitul la „Shefield”, variaza intre 0.10mm si 0.18mm. Intotdeauna struna cu care se leaga carligul va fi mai subtire decat linia principala de pe tambur (exemple struna-linie : 10mm – 12mm; 12mm – 14mm; 14mm – 16mm; 16mm – 18mm).
Carligele folosite pentru pescuitul la Sheffield sunt destul de mici si se impart in doua categorii :
– carlige cu tija scurta, pentru momeli ca : mamaliga, viermisori, larve de libelula, canepa, bob, de porumb;
– carlige cu tija lunga, pentru momeli ca : rama, lipitoare.
Cele mai uzuale marimi ale carligelor folosite pentru acest stil de pescuit sunt intre 10 si 20.
Nadirea locului de pescuit se face in cele mai multe cazuri cu prastia de nadire. Se fac mai multi bulgari de dimensiunea unei nuci cu care se va nadi in intervale de timp care depind de specia de peste cautat.
Lansarea monturii se va face mai departe de locul de nadit tinand cont de adancimea la care se pescuieste. Exemplu : daca pescuim la o adancime de 2 metri la o distanta de mal de 25 de metri, vom lansa montura la 27-28 de metri de mal.