Nade pentru pescuitul la novac

Nadele dedicate novacului sunt de 2 tipuri: nade praf (groundbait) și tablete de tehnoplancton. Ambele variante sunt versatile și pot fi folosite pe o gamă largă de monturi și ape.

A. Groundbait

Mix-urile concepute pentru pescuitul novacului se diferențiază față de cele dedicate crapului / carasului șamd. prin norul creat și granulația destul de fină.

De departe, cel mai important aspect este consistența nadei!!! Modul în care umectăm nada de novac precum și elementele de colare utilizate pot face diferența între o partidă reușită și una eșuată.

Adesea, am auzit pescari plângându-se că unele nade de novac nu funcționează… NIMIC MAI FALS!!!

Nadele de novac nu dau rezultate atunci când sunt preparate și folosite greșit. De-a lungul anilor, am avut câteva partide în care după ce am terminat nada de novac am înlocuit-o cu ttx. Deși ttx-ul este inferior unei nade concepute pentru novac, am reușit să păcălesc în continuare fitofagii prin norul creat.

Pe scurt, unul din secretele pescuitului la novac, constă în prepararea nadei!

În cazul monturii cu plută și momitor de plastic, după cum spuneam și mai sus sunt 2 variante. Ori supraumectăm nada și o facem aproximativ precum un terci, ori mizăm pe o nadă prăfoasă, slab umectată.

Ambele variante creează un nor persistent. Dacă nada va sta ,,pietroi” timp de 30 minute sau mai mult în momitor și nu se va dizolva, este mult prea ,,legată”.

Monturile cu momitor pe substrat necesită în schimb un grad de colare ceva mai ridicat. Este lesne de înțeles că în pescuitul pe bălți, nada poate fi ceva mai pufoasă pentru a se desface ceva mai ușor, iar pe ape curgătoare, nada va fi mult mai solidă, cu scopul de a rezista în curent. Pentru o dispersie mai bună a nadei o putem sita.  

În ambele situații se pot folosi diferiți lianți pentru a lega nada precum: ttx, sirop dulce de porumb sau colant pentru nadă.

Gradul de colare în cazul pescuitului pe ape curgătoare va fi dictat de curent. Nada trebuie să se disperseze treptat pentru a atrage atenția novacilor.

O nadă slab colată se va sparge la impactul cu apa, ori va fi luată rapid de curent când momitorul ajunge pe substrat. Pe de altă parte, o nadă extrem de legată nu va face nor îndeajuns, iar șansele ca trăsăturile să apară sunt minime.

Pe scurt, nada trebuie să se desfacă și să lucreze progresiv pe substrat. Mi-aș dori să vă pot da o rețetă exactă de preparare, dar nu există din păcate.

Gradul de colare potrivit se va identifica la fața locului, în funcție de răspunsul peștilor. Dacă trăsăturile întârzie să apară, nada poate fi un factor de influență. De aceea, este recomandat să modificăm consistența nadei, încercând să o aducem la varianta potrivită.

B. Tablete de tehnoplancton

Tabletele de tehnoplancton, asemeni nadei de novac și unor monturi au fost preluate din estul Asiei. Asiaticii (în special chinezii) au revoluționat pescuitul la novac, implementând nade, monturi și tehnici specifice.

Tabletele sunt mai ușor de utilizat decât groundbait-ul deoarece nu necesită umectare sau alte pregătiri.

După cum am menționat și pe parcursul articolului, tabletele pot fi fi utilizate pe o gamă largă de monturi și ape.

Timpul de dizolvare al tabletelor diferă în funcție de temperatura apei. Acestea creează un efect de nor, foarte asemănător cu fitoplanctonul fiind extrem de atractiv pentru novac, dar și alte specii.

În prezent, tabletele se regăsesc sub diferite arome și culori. Printre cele mai prinzătoare arome din observațiile mele de-a lungul anilor sunt cele dulci, fructate, sau cele pe bază de usturoi.

Scroll to Top