Monturi pentru pescuitul la novac

Monturile pentru novac se împart în 2 categorii : monturi pentru bălți / lacuri și monturi pentru râuri.

Monturi folosite în pescuitul pe bălți

Monturile utilizate în pescuitul novacului pe baltă sunt de 2 tipuri : monturi de suprafață (cu plută) și monturi de substrat. Novacii sunt pești ce pot fi prinși atât în suprafață, între ape, sau pe substrat. În funcție de anumite criterii vom căuta novacii pe diferite adâncimi, folosind monturile potrivite.

A. Montura cu plută

De departe, cea mai utilizată montură în pescuitul novacului pe bălți este cea cu plută. Datorită numeroaselor capturi obținute, dar și a faptului că este o montură ready made (gata făcută) tot mai mulți pescari o aleg.

Montura cu plută poate fi legată în diferite variante. Cea mai comodă este cea cu năditor de plastic, prevăzută cu 5-6 cârlige.

MARE ATENȚIE!!! Monturile de tip ,,bombă” ce depășesc 2 cârlige sunt permise doar pe bălțile private, în care sunt acceptate prin regulament. Pe apele publice, aceste monturi sunt INTERZISE, putând fi folosite doar dacă reducem numărul cârligelor la 2.

Din moment ce am clarificat acest aspect, putem trece la realizarea monturii. Conform schiței indicate, pe firul principal vom pune mai întâi un opritor siliconic. După care, urmează plumbul culinsant, agrafa culisantă cu pluta, iar la final vom lega firul principal al mulinetei de vartejul de care este atașat năditorul.

În interiorul năditorului vom plasa nadă de novac sau tablete de tehnoplancton. Nada sau conținutul tabletei se va dispersa treptat formând un nor ce va atrage novacul.

Pe cârlige nu vom pune nicio momeală, deoarece nu este necesar. Cârligele vor fi aspirate odată cu norul creat.

În momentul în care momitorul se va goli, pluta se va înclina, anunțându-ne că este timpul să introducem din nou nadă. Timpii de schimbare, durează între 20-30 minute.

Dacă după 20-30 minute, nada a rămas aproape intacă în coșuleț, înseamnă că nu are consistența potrivită și nu lucrează corect în apă. Nada adecvată va fi una moale, sau prăfoasă după caz, pentru a ne asigura că se va împrăștia destul de rapid în apă.

Pentru a evita încurcarea cârligelor în timpul aruncării le putem întroduce în interiorul năditorului.

Pe lângă varianta gata legată, există și alternative precum monturile cu tablete de tehnoplancton sau monturi legate cu momitoare fără lest și nadă pentru a echilibra pluta, precum cele de mai jos.

B. Montura cu momitor

Montura cu momitor se adresează pescuitului la novac pe substrat. Momitoarele utilizate pof fi cele din pescuitului crap, sau orice alte momitoare de capacitate mare, pentru a produce un nor vizibil.

Montajul este unul simplu, format dintr-un momitor culisant și un vârtej simplu sau triplu de care atașăm 1-2 cârlige.

Momelile folosite for fi obligatoriu flotante. Pe lângă tehnopuffi și pufarine putem pescui și cu pop up-uri, wafters-uri sau porumb artificial. Ideea principală este să folosim o momeală ce poate fi absorbită ușor de către pești.

Pentru a asigura un plus de atacție momelii de cârlig, putem folosi pop up-uri sau wafters-uri dedicate pescuitului la novac ce creează un nor destul de vizibil.

Lungimea forfacelor este una scurtă de 4-10 cm, legate cu fir textil. Pentru a fi absorbit, cârligul trebuie să fie plasat cât mai aproape de momitor, în jurul norului creat de nadă.

De asemeni, pentru a oferi o prezentare atractivă putem folosi săculeți pva în care să introducem nada uscată pentru a spori efectul de nor.

Momitorul poate fi înlocuit de o tabletă de tehnoplancton, caz în care vom folosi o montură cu plumb.

2.2. Monturi folosite în pescuitul pe râuri

Principala categorie de momeli dedicate pescuitului la novac pe râuri sunt cele de substrat. Cum zonele lipsite de curent ce permit pescuitul cu plută sunt destul de rar întâlnite, voi face referire doar la monturile de mai sus.

Absolut orice montură de novac, indiferent de montaj necesită un momitor. Momitorul poate fi fix, culisant, sau semi culisant.

Personal, prefer variantele culisante sau semiculisante deoarece asigură o înțepare superioară a peștelui.

Primul lucru de care vom ține cont pe ape curgătoare este intensitatea curentului. Dacă momitorul este târât de curent constant, înseamnă că trebuie să mărim gramajul.

Sunt indicate momitoarele de 60-200 gr, fiind de preferat să folosim întotdeauna o variantă cât mai ușoară. Cu cât momitorul este mai ușor cu atât scad șansele de agățare deoarece se va ridica mai rapid de pe substrat. Dacă nu avem momitoare suficient de grele putem adăuga monturii un plumb suplimentar.

În cele ce urmează vă voi prezenta montura pe care am folosit-o în acestă vară pe râul Siret, pe o zonă cu un curent destul de puternic.

Cum momitoarele grele nu prea se găsesc pe piață, am recurs la o improvizație. Pe tija unui momitor Claumar MV2 de 55 gr. am introdus un plumb culisant de 80-120 gr. Astfel, împreună cu nadă, greutatea totală depășea 170-220 gr, fiind îndeajuns pentru a nu fi purtată de curent.

Forma momitorului este mai puțin importantă atât timp cât este un momitor de capacitate mare. Momitoarele cu talpă reprezintă o alternativă excelentă de asemeni, deoarece sunt rostogolite mai greu de curent.

Lungimea forfacelor va fi una scurtă, precum cele folosite pe bălți, 4-10 cm. Firele de forfac vor fi obligatoriu textile, cu grosimi de 0.25-0.35 mm, în funcție de talia peștilor.

Novacul este un pește puternic, iar pe râuri nu este indicat să îl pescuim cu fire subțiri la forfac, mai ales dacă în zonă există agățătură.

Dacă în cazul pescuitului la baltă putem folosi și cârlige nr. 6, pe râuri numerele 1/0-4 sunt cele mai indicate.

Adesea, mizez pe cârlige de tip wide gape, deoarece asigură o înțepare corectă și rezistă excelent pe parcursul drilului.

Scroll to Top