Cum se foloseste cloncul in pescuitul la somn

Pescuitul la clonc se poate practica EXCLUSIV din barca si pe ape adanci . Se poate pescui atat static cat si in miscare. Exista diferente foarte mari intre cele doua metode. Prima necesita o experienta vasta in practicarea acestui stil de pescuit.

Principiul de baza are ca scop plasarea unor monturi in apa la adancimi variabile, DAR nu limitrofe substratului. Astfel, lanseta pentru clonc in pescuitul somnului este una dedicata. Constructiv si in linii mari este scurta si dotata cu rezerva de putere mare

Nici mulineta nu este una obisnuita. La fel, trebuie sa detina o forta de franare mare si angrenje interioare rezistente la uzura si la forte mari. Sa nu uitam ca somnul pune la bataie drill-uri lungi si obositoare. Asadar, echipamentul va trebui sa reziste alaturi de pescar.

Conceptul de baza

In urma batailor cu cloncul, undele se propaga cu viteze foarte mari in masa apei spre substrat. Organele senzoriale ale somnului percep anomaliile si vor parasi substratul pentru a inspecta sursa. Isi vor activa toate simturile pentru a identifica cat mai rapid cauza.

Miscarea barcii anima intr-o mica masura monturile lansetelor aflate in asteptare. Atacul inversunat in urma localizarii momelii nu face trimitere la nimic legat de reproducere. O interpretare mai realistica poate fi aceea ca in masa apei ajung resturile prazii unui somn de talie mai mare care s-a hranit in filmul apei.

Nimic nu se pierde in natura. Interesant este ca se pot ridica mai multe exemplare in acealsi timp. Se poate identifica in comportamentul somnului concurenta la hrana. Desi sunt teritoriali, somnii nu manifesta comportament defensiv / agresiv de grup.

Viteza de deplasare este sensibila. Daca barca va glisa prea repede, somnul starnit de clonc nu va tine pasul cu sursa. Viteza mai mica nu va mai anima suficient de bine momelile aflate in apa. Totul tine de conditiile atmosferice ale zilei de pescuit.

O alta particularitate este perioada in care folosim cloncul in pescuitul la somn. Ziua cu precadere. Mai ales pentru pescarii aflati la inceput de drum. Motivele sunt greu de crezut. In pasajul nocturn, somnii se pot ridica aproape de sursa de sunet. Adica la mana, langa barca. Nu vor ezita sa atace. Pot sa apara accidente cu urmari nedorite.

Scroll to Top