Pescuitul pastravului pe rauri de munte

Mic ghid al incepatorului

Pentru ca acest material se adreseaza in primul rand incepatorilor spinningului la pastrav am sa incerc sa fac o mica descriere a echipamentului minim necesar.

Am sa incep cu imbracamintea si incaltamintea. Daca pescuiti de pe mal am sa va recomand purtarea unor incaltari rezistente la apa si durabile, bocanci de goretex, destul de inalti pentru a va tine glezna fixa. Malul raurilor de pastrav sunt pline de bolovani, iar terenul este foarte accidentat, astfel purtarea unei perechi de bocanci este mai mult decat necesara pentru evitarea unor accidente. Daca pescuiti din apa, va recomand utilizarea unor bocanci speciali pentru wadersi, cu talpa de pasla sau cu talpa vibrax prevazuti cu tinte, pentru o aderenta cat mai mare in contact cu substratul raului.

Tot la acest capitol va recomand si purtarea unei perechi de pantaloni wadersi in combinatie cu bocanci, pentru a ne feri de apa rece a raului. Tot la capitolul vestimentatie, mai recomand purtarea camasilor cu maneca lunga, ce ne vor proteja pe parcursul partidei de pescuit de radiatia solara. Pe cap va trebui sa purtam o sapca ce ne ofera protectie solara in zona capului sau o sapca speciala ce ne ofera protectie si in zona cefei.

Pentru protectia ochilor recomand folosirea ochelarilor polarizati, ce ne vor oferi totodata o vizibilitate mai buna in imediata pelicula a apei si ne vor odihni vederea. Pentru a putea transporta toate cutiile cu naluci si pentru restul accesoriilor, este necesara o vesta de pescuit prevazuta cu cat mai multe buzunare, in care sa depozitam pe parcursul partidei, diverse cutii cu voblere, rotative, gume siliconice, agrafe, etc.

Tot pentru a ne deplasa prin apa este recomandat sa utilizati si un bat de mers prin vad. Acest accesoriu este util atunci cand veti traversa cursul de apa prin curent, fiind un punct de sprijin foarte util, evitand riscul de a face o baie in apa rece a raului.
Mai avem nevoie de un minciog cu maner scurt special de pastrav, in cazul in care vom pescui din apa, sau de un minciog cu coada lunga daca vom pescui de pe mal.


Lanseta, trebuie sa fie din categoria UL – ultra light, cu o putere de lansare de la 0 pana la max 7g, cu o lungime intre 1,80-2,10 pentru a ne putea strecura usor cu ea prin desisul de pe mal de la marginea apei. In aceasta categorie, gasim pe piata o multime de lansete, mai ieftine sau mai scumpe in functie de componentele cu care sunt fabricate. Recomand o lanseta cu componente premium, calitatea intodeauna face diferenta.

Mulineta, trebuie sa fie din aceiasi categorie cu lanseta, light sau ultra light, pentru o echilibrare perfecta cu lanseta. Cu un combo usor, pescuitul va fi o placere. Recomand o mulineta marimea 1000, cu un raport de recuperare in jurul valori de 5/1. Mulinetele sunt fabricate din diverse materiale, mai grele sau mai usoare, unele sunt mai ieftine altele mai scumpe, dar cum in general calitatea costa, recomand, daca bugetul permite, o mulineta mai scumpa, eventual una Made in Japan.

Firul, in aceasta categorie recomand cu incredere monofilamentul. In decursul timpului am pescuit si cu fire textile din cele mai mici diametre, dar am observat ca rata capturilor ratate era destul de mare si asta din cauza faptului ca firul textil este rigid cu elongatie zero. Firul monofilament are elogatie, in functie de producator, si permite preluarea socurilor produse de pastrav in dril, rata capturilor prinse fiind cu mult mai mare decat in cazul utilizarii firului textil. Folosirea monofilamentului mai prezinta unele avantaje, cum ar fi vizibilitatea redusa in apa sau vizibilitate zero in functie de fir, pe de alta parte este cu mult mai ieftin decat un fir multifilament.

Din categoria nalucilor am sa va recomand doar cateva „must have”, pentru ca sunt sigur ca, in timp, veti descoperi mult mai multe prinzatoare de pastrav. Asadar nu trebuie sa va lipseasca din trusa voblere minnow 3-5cm, rotative nr. 00,0,1, mini oscilante, gume siliconice imitatie de viermi, garabeti si nimfe armate pe microjiguri o,5 – 2g. Nalucile pot fi organizate in cutii de mici dimensiuni, eventual duble, una de voblere, una pentru rotative/oscilante si una de gume si jiguri.

Toate nalucile pot fi prinse pe firul principal fie direct sau, pentru a facilita schimbarea lor, cu microagrafe nr. 0,00 sau 1. Microagrafele pot fi simple sau cu vartej in cazul folosirii rotativelor.

Un alt accesoriu obligatoriu pentru a nu rani pestele este pensa, necesara la degajarea pastravului si eliberarea acestuia in stare cat mai buna. Pensa poate fi folosita impreuna cu un clips retractabil prins de vesta de pescuit. In acest fel pensa sau forfecuta pentru taierea firului vor fi intotdeauna la indemana.
Avem echipamentul, nu ne mai ramane decat sa mergem la pescuit. Nu uitati sa dati o sansa pastravului, sa il eliberati in conditii cat mai bune, pentru ca el este partenerul nostru de pescuit si merita sansa de a trai si de-a ne bucura si in viitor.

Scroll to Top