Momeli pentru pescuitul la novac

Glumind mai mult sau mai puțin, novacul este printre puținii pești ce pot fi prinși ,,la cârligul gol”.

Efectul de nor creat de nadă, pune momeala de cârlig pe un plan secundar. Momeala în sine, fără a fi plasată aproape de nadă este absolut inutilă și nu ne poate aduce trăsături decât în mod accidental. Așadar, în cazul pescuitului la novac este necesar să punem accent întâi pe nadă și abia apoi pe momeala de cârlig.

A.Tehnopuffi

Momelile cele mai populare în pescuitul novacului sunt tehnopuffi. Tehnopuffi sunt boabe din polistiren ce imită boilies-urile pop up. În schimb sunt mult mai flotante și pot ridica cârlige de mari dimensiuni, motiv pentru care sunt atât de folosite.

Tehnopuffi vin în diferite mărimi, culori și arome. Printre cele mai prinzătoare culori amintesc : galben, roșu și alb.

B. Pufarine

Pufarinele, denumite pufuleți sau puffi, sunt momeli expandate, realizate din porumb. Având o flotabilitate asemănătoare cu tehnopuffi, pufarinele pot fi folosite cu succes în pescuitulul fitofagului.

Spre deosebire de tehnopuffi, sunt momeli de origine naturală. O altă deosebire constă în faptul că sunt momeli solubile ce nu rezistă la fel de mult precum o boabă artificială din polistiren.

Timpul redus de dizolvare constă un dezavantaj pentru unii pescari. În schimb, gradul de atracție al pufarinelor este net superior față de tehnopuffi. Puffi se inmoaie precum un burete și pot fi absorbiți foarte ușor de către cei mai pretențioși pești. Acest principiu este valabil atât pentru novac, cât și pentru celelalte specii de ciprinide.

Puffi vin in 3 mărimi, fiind recomandați cei medii și cei mari. Printre aromele des utilizate se numără usturoiul, mierea și căpșuna.

C. Pop up, wafters și porumb artificial

Toate cele 3 categorii de momeli prezintă înteres pentru novac atât timp cât sunt însoțite de nadă.

Adesea se prind accidental fitofagi atunci când pescarii au ca pește țintă crapul. Motivul este simplu de înțeles. Fiind momeli flotante sunt absorbite odată cu nadă de către novac.

Foarte interesante sunt momelile ce produc la rândul lor un efect de nor, precum pop up urile și wafters urile concepute special pentru novac.

Scroll to Top