Ce intrebari trebuie sa iti pui atunci cand achizitionezi o lanseta noua?
Nici nu stiu cu ce sa incep: sa fie pe mana mea, sa fie fatoasa, sa mai fi impresionat pe altcineva si sa fie model nou ori din ciclul legendelor ce nu se mai fabrica de x ani. Am avut ocazia de-a lungul timpului sa pipai, sa lansez si sa pescuiesc destul de multe modele de lansete, indiferent de stilul de pescuit practicat: crap, feeder, spinning, casting, match, ceva bolognese si vreo cateva modele de rubeziana. Mai nou, m-am apucat si de pescuitul la musca, unde, datorita unor buni prieteni am lansat si cu ceva modele cunoscute din lumea lor, a muscarilor.
Indiferent de stilul adoptat, lanseta este una si aceeasi pentru toata lumea, insa noi suntem toti diferiti intre noi, atat fizic, cat si mental. Recunosc ca, datorita stilurilor de pescuit diferite practicate, in functie de vreme ori de apetitul pestilor, la inceputul fiecarei partide ratez lanseurile pentru primele 10 minute: ba incarc prea tare, ba bruschez, ba nu depun suficient efort.
La inceput mi-am facut griji, insa, pe urma am inteles, ca este ceva normal, chiar exista ceva diferente intre forta necesara incarcarii unei lansete de 3.5-3.75lbs pentru un lanseu la distanta la crap si delicatetea miscarii, cand prezinti musca unor cleni trecuti de prima tinerete si mofturosi, insa nu atat de mult pe cat va imaginati. Coordonarea miscarilor in timpul lanseului este asemanatoare si totul se rezuma in a „simti” lanseta, simt ce este descoperit dupa ceva exercitiu si dorinta de a invata.
Am avut o lanseta mai deosebita, ca si voi toti de altfel, cu care la un moment dat faceam de toate: match, feeder, am dat si la crap cu ea cu ceva momitoare improvizate, basca ca am pescuit si de cateva ori la musca cu ea. Culmea?! Am prins mai tot timpul peste, insa nu pescuiam corect.
De ce conteaza acest lucru, ca doar cel mai important este sa prinzi peste indiferent de conditii, nu-i asa? Pentru ca am „crescut” si eu, am inceput sa pescuiesc rauri si balti diferite, unele mai late, altele cu curenti puternici, altele cu structuri vizibile sau mai putin vizibile.
Si, dupa ce am crescut, am inteles ca nu pot pescui la 100 metri dupa mustaciosi, cu aceeasi lanseta, de care trebuie sa atarn un monofilament de 0.08 mm atunci cand vanez prea mofturosii scobari. Si atunci? Inseamna ca ar trebui sa am 20 de lansete, una pentru distanta mare, una pentru precizie, una pentru cosuri grele si cate si mai cate situatii intalnim pe malul apei?
Raspunsul este corect este DA, ar trebui sa avem destul de multe lansete cu noi daca vrem sa facem un pescuit corect la o distanta anume, cu precizia de cati mai putini metri/centimetri ori sa scoatem scobarii pe Dunare cu 0.10 mm la forfac atunci cand suntem nevoiti sa folosim cosuri de 200g.
In cazul pescuitului la musca de regula ai nevoie de mai multe snururi si lungimi ale lansetei, insa mai aprofundez acest subiect si il voi impertasi cu voi alta data. Pai si ce fac daca nu am destule fonduri de investit in 20 de lansete, nu mai pescuiesc? Ba da, ies pe marginea garlei cu orice ocazie, chiar daca port dupa mine doar „joarda” de obleti. Dar cel mai bine este sa caut acele modele de lansete care sunt mai versatile, acele lansete care nu sunt perfecte pentru toate situatiile, pentru ca nu exista asa ceva, dar care isi vor face datoria cu brio in mai toate situatiile.
O astfel de lanseta versatila pentru pescuitul la feeder este Browning Black Viper III. Modelul folosit de mine este cel de 3.9 m, ce arunca pana in 140g. Lanseta are 3 segmente si vine echipata cu 3 varfuri de 1.5, 2 si respectiv 3oz.
Inelele Sea Guide, in numar de 14, au dimensiunea optima pentru a fi folosite cu un monofilament de 0.25-0.26 mm, cat si cu fir textil. Le-am testat si fortat pe Dunare cu cosuri si de 150g, cat si pe lacuri cu crapi, ciortani sau carasi.
Afirm despre aceasta lanseta ca este una extrem de versatila pentru ca am prins pesti de toate felurile, de la vaduvite, guvizi, porcusori, scobari, morunasi, mrene, pana la ciortani de 4-5 kg. Dar ce conteaza mai mult este ca am folosit fire subtiri pe Dunare, de la 0.11mm la 0.16mm. fluorocarbon Asso Premium Cuori si monofilament Browning Cenex Hybrid Power si fire textile suple cand am folosit method feederul in cautarea ciortanilor.
Am scapat foarte putini pesti cu aceasta lanseta, indiferent de situatie, si am reusit si aruncari de peste 100 m atunci cand a fost nevoie. Am avut cateva situatii, cand a trebuit sa pescuiesc destul de aproape, undeva pana in 18-20 m si am reusit sa o fac, fara sa schimb lanseta cu o lungime de 3-3,3 m, lungime mult mai potrivita pentru asemenea distante.
Designul este unul special, placut ochilui, in primul rand datorita mandrinei cu o forma ce-ti permite atingerea blank-ului in timpul lanseului si al drill-ului, inspirata din lumea spinningului si a culorilor atent alese de catre producator.
Extrem de placuta in drill, indiferent de marimea pestelui, actiunea blank-ului reuseste sa imblanzeasca atat crapii mofturosi si doriti de pescari, cat si mrenele violente ce de multe ori fac victime printre inimile acestora. Toate aceste calitati ale lansetei au fost descoperite dupa un sezon de teste si incercari.