LANSETE CRAP

DESPRE LANSETE CRAP

In pescuitul la crap se folosesc lansete mai robuste decat cele folosite la pescuitul la spinning sau cu plute culisante. Lungimea lansetelor de crap variaza intre 3,6 metri si 4,2 metri. Lansetele de crap care sunt mai lungi permit aruncari la distante mai mari. La alegerea lansetelor de crap, trebuie sa tinem cont si de actiunea acestora.

Exista trei categorii mari de actiuni : actiune rapida (la care lanseta se indoaie pe ultima treime – spre varf), actiune medie (la care lanseta se indoaie din zona mediana), actiune lenta (la care lanseta se indoaie pe ultimele doua treimi – spre maner) .

Lansete crap cu actiune rapida – sunt lansete mai rigide, se folosesc in general pentru pescuitul la distante mai mari. Dezavantajul lansetelor cu actiune rapida : sunt mai putin agreate in lupta cu pestele, datorita rigiditatii.

Lansete crap cu actiune medie – sunt lansete care prezinta avantajele unor lansete cu actiune lenta, fiind folosite cu succes pentru pescuitul la distante mari.
Lansete crap cu actiune lenta – sunt lansete care amortizeaza foarte bine socurile in lupta cu pestele, drilul fiind mai usor. Dezavantajul lansetelor de crap cu actiune lenta este ca nu se pot folosi pentru pescuitul la distante mai mari.

Pentru alegerea lansetelor de crap, trebuie sa tinem cont si de puterea de aruncare. Puterea unei lansete de crap se masoara in libre, prin testul de curbura. Lansetele cu valori de putere mai mici, sunt lansete mai moi, iar lansetele cu valori de putere medii sau mari, sunt lansete care sunt folosite pentru aruncari la distante mai mari cu monturi mai grele.

Scroll to Top